null Beeld

Karolien Debecker over haar hemel en hel: 'Cate Blanchett mag wel eens stoppen met al die botox'

Tegen de tijd dat u dit leest, zit Radio 1-diva Karolien -Debeckerlang en breed haar tweede pita souvlaki van de dag te verorberen op een niet nader genoemd Grieks eiland. Als ze er al niet aan het naaktzwemmen is, tenminste.

Noud Jansen

Karolien Debecker «Griekenland is sinds jaar en dag mijn favoriete vakantiebestemming. De zee is er blauw en het eten lekker. En alles gaat er aangenaam traag. Én het zit er niet stampvol Hollanders en Britten, toch ook niet onbelangrijk. Je kunt er ook eilandhoppen met de ferry: wil je uitgaan en shoppen, dan vaar je naar -Mikonos. Heb je zin in een rustig strand, dan neem je de ferry naar Paros. Zelf ben ik van plan om een bootje te huren en er moederziel alleen mee naar een verlaten baai te varen: dan kan ik daar wat op het strand liggen mijmeren, of naaktzwemmen in de Egeïsche Zee.»

HUMO Ga je alleen op vakantie?

Debecker «Ik vertrek alleen, en verblijf vervolgens een week all by myself in een vissersdorpje, om wat te lezen en te wandelen, en eens goed uit te slapen. Daarna komt mijn vriendin met ons zoontje Samuel, en blijven we nog een week.

»Het lijkt nu wel alsof ik voor de plaatselijke toeristische dienst werk, maar in Griekenland hebben ze ook het lekker-ste gerecht dat ik ken: pita -souvlaki, een soort pannenkoek gevuld met gegrild vlees en tzatziki. Echt, ik moet er nog maar over praten of het water loopt me al in de mond. Hier in België ken ik helaas niemand die het maakt – ’t zou nochtans een geheid succes zijn – maar in Griekenland is het mateloos populair: de Grieken eten het vooral na een nachtje stappen.»

HUMO Wat drinken we om de pita souvlaki mee weg te spoelen?

Debecker «Ik ben niet moeilijk wat drank betreft: ik kan hier wel hoogdravend gaan zitten doen over fijne wijnen, maar uiteindelijk vind ik dat er niks boven een koude festivalpint in een plastic bekertje gaat. Al heeft dat waarschijnlijk ook met de ervaring te maken: buiten in de zon gezellig met vrienden naar een groepje kijken.»

HUMO Waar erger je je zoal aan in het leven?

Debecker «Heb je een halfuurtje? (lacht) Op zich sta ik best wel positief in het leven, maar eens je het kraantje met ergernissen opendraait, kan het wel een tijdje blijven stromen.»

HUMO Ik luister.

Debecker «Ik erger me aan mensen die traag praten: ik krijg daar pijn van in m’n hersenen, en begin dan altijd met m’n voet te tikken. Voorts heb ik een bloedhekel aan musicals en clowns, aan volgeplande weekends, en aan mensen die niet naar je luisteren, maar elk verhaal dichtgooien met hun eigen ervaringen. Nog zo’n gruwelijke ergernis: Franse reclame, voor Danone bijvoorbeeld. Idem voor Franse humor: iemand die per ongeluk tegen een deurlijst oploopt en dan ‘Sacredieu!’ roept, ik kan daar dus echt kwaad van worden. En waar ik ook niet tegen kan, zijn van die lange tafels waaraan drie conversaties door elkaar lopen.»

HUMO Wat doe je wanneer je in een gesprek over musicals en Franse humor verzeild raakt met een traag pratende clown?

Debecker «Als er geen ontkomen aan is, dan drink ik het liefst een pint of twee: dat helpt om de ellende wat te verzachten. Maar als ik erin slaag om te ontsnappen, dan zonder ik me af om wat tot mezelf te komen. Ik doe dat wel vaker: dan stuur ik mijn vriendin met ons zoontje de wereld in, en spendeer ik de dag al koffie drinkend, kranten lezend en in mezelf pratend in mijn onderbroek. Zo’n lege dag waarin niks moet, ik vind dat levensnoodzakelijk.

undefined

null Beeld

»De hemel op aarde, om in het thema van dit interview te blijven, is voor mij de dag ná een feestje, wanneer je alleen thuis bent en de uren zich voor je uitstrekken. Dat klinkt ongetwijfeld saai, maar ik zoek de saaiheid bij momenten graag op.»

HUMO Ergert je naaste omgeving zich ook weleens aan jou?

Debecker «Ha! Ik wist dat die vraag zou komen, en heb ’m dus al eens aan mijn lief doorgespeeld: drie minuten later kreeg ik een hele waslijst terug. (Leest voor) Net gekochte potjes broodbeleg halfleeg lepelen. Halve stukken fruit onafgedekt in de ijskast leggen. Binnenkomen en zonder pardon de radio uitzetten. De tijd vergeten. Controle en verantwoordelijkheid niet uit handen kunnen geven. Uitstelgedrag. En dan nog een paar dingen die ik liever niet wil delen(lacht).»

HUMO Jullie relatie is sinds dat lijstje nog oké?

Debecker (lacht) «Het moet zijn dat ik een aantal fantástische andere eigenschappen heb, die één en ander in evenwicht houden.»

HUMO Hoe ziet je hel op aarde eruit?

Debecker «Ik ben er nog niet goed uit wat ik het ergste vind, overprikkeling of onderprikkeling. Met dat laatste bedoel ik dan: geestelijk te weinig gestimuleerd worden, en het gevoel krijgen dat je een bore-out gaat krijgen. Dan heb ik het bijvoorbeeld over een geestdodende job, maar evengoed over een gesprek dat je totaal niet boeit, en waardoor je denkt: hoe kan ik hier weg? Maar de absolute hel op aarde, althans in mijn eigen ervaring, is gevangenzitten in een ziek lichaam. Je vrijheid wordt je dan volledig ontnomen, en vrijheid vind ik het hoogste goed.»

HUMO Wat bezorgt je geestelijk genot?

Debecker «Met mensen praten die een volkomen andere politieke voorkeur hebben, of die in een sector werken waar ik helemaal niks mee te maken heb. Ik heb Marie Vinck ooit horen zeggen dat ze niemand kent die op de N-VA stemt: hoe saai is dat? Je zit elkaar dan toch de hele tijd naar de mond te praten? Ik vind dat het de geest verrijkt om met iemand om te gaan die volkomen anders in elkaar zit dan jij – daarom lees ik ook graag interviews met mensen die in een andere branche werken dan de mijne.»

HUMO Wat lees je nog meer graag?

Debecker «Tom Lanoye. -Hermann Hesse. Saskia De Coster, en níét omdat ze toevallig mijn beste vriendin is.

»Op dit moment ben ik bezig in drie boeken: ‘Mr. Gwyn’ van Alessandro Baricco, ‘Durf te leiden’ van Brené Brownen ‘Echte pretentie’ van Joost de Vries. Het is een beetje een vervelende gewoonte van me om in drie boeken tegelijk bezig te zijn: ’t gaat tergend traag, omdat je telkens vier of vijf pagina’s moet herlezen om te weten hoe het weer ging.»

HUMO Waar bevindt zich jouw artistieke summum?

Debecker «In Palm Springs, een stadje op anderhalf uur rijden van Los Angeles. ’t Is een modernistische oase midden in de woestijn, en ik ben er lang geleden zodanig verliefd op geworden dat ik er sindsdien om de zoveel jaar naartoe reis. Wat het ’m voor mij doet, is de combinatie van aan de ene kant die strakke woningen uit de jaren 50 en 60 met hun ronde zwembaden en platte daken, en aan de andere kant de palmbomen, de blauwe lucht en de bergen. Heb je ooit ‘A Single Man’ gezien, met Colin Firth? Die film speelt zich af in het begin van de jaren 60 in zo’n decor. Zo esthetisch!»

HUMO Wat is voor jou het hoogste lichamelijke genot?

Debecker «Alles waarvan je ogen even wegdraaien. Een orgasme, een heet bad wanneer je het koud hebt, of een aanraking in een prille liefde, waarvan je haren gaan rechtstaan. Al kan ik ook intens genieten van het plots wegvallen van storende achtergrondgeluiden. De buurman die stopt met grasmaaien, bijvoorbeeld. Hè hè, denk je dan, even rust.»

HUMO Nu dan: the moment we’ve all been waiting for.

Debecker «Mag ik eerst even zeggen dat ik het een eer vind om hierop te mogen antwoorden? Ik lees nu al 30 jaar Humo, en in de zomer blader ik altijd eerst naar Tussen -Hemel & Hel, om te weten te komen wie de favoriete onenightstands van al die BV’s zijn.»

HUMO Waarvan akte. Wie is de jouwe?

Debecker «Cate Blanchett. Onlangs heb ik ‘Carol’ nog eens gezien, en ik was er alweer een paar dagen niet goed van. Verdomme, dacht ik, hoe aantrekkelijk ben jij! Ik val, denk ik, op grote, blonde vrouwen met uitgesproken jukbeenderen, en al helemaal als ze dan ook nog eens intelligent zijn zoals Cate Blanchett.»

HUMO Ze is wel tien jaar ouder dan jij.

Debecker «Voor mij is dat geen probleem. Al zou ze wel stilaan mogen stoppen met die botox. Ze is stilaan het punt aan het bereiken waarop je begint te zien dat het niet meer natuurlijk is. Ik denk dat Cate Blanchett heel mooi en gracieus ouder zou kunnen worden, dus ik zou haar ten stelligste willen aanraden: ‘Stop er nu mee!’ Voordat je het weet zit je in de categorie Nicole Kidman, en is alles om zeep.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234