null Beeld

Katanga Business

Na 'Mobutu, roi du Zaïre' ('99) en het formidabele 'Congo River' ('05) vervolledigde de Waalse regisseur Thierry Michel zijn Congo-drieluik vorig jaar met 'Katanga Business', een indringende documentaire over de grote provincie Katanga, die onder betere omstandigheden één van de welvarendste streken ter wereld had kunnen zijn.

Redactie

Thierry Michel «Katanga is één groot monopolybord waarop ondernemers van over de hele wereld hun pionnetje komen zetten - de laatste jaren vooral vanuit China. 't Zijn veelal mensen zonder God of gebod, die in zo weinig mogelijk tijd zoveel mogelijk geld willen verdienen in de mijnindustrie, en ondertussen geen zier geven om de arbeiders of het milieu. Niet dat ik die mensen veroordeel in mijn documentaire: ik heb me simpelweg in de coulissen geposteerd, en ik heb gefilmd wie er allemaal op het toneel verscheen.»

- U laat ook een aantal big shots opdraven in 'Katanga Business', zoals provinciegouverneur Moïse Katumbi, de Belgische industrieel George Forrest en de Chinese slavendrijver 'Monsieur Min'. Was het moeilijk om die mensen voor de camera te krijgen?

Michel «Onmenselijk veel geduld heb ik ervoor nodig gehad. Vanuit Katanga ben ik naar pr-afdelingen in Londen, Johannesburg en Toronto gestuurd, waar ik eindeloze discussies heb moeten voeren met types die zich dik maakten over de vreemdste zaken: dat ik slecht vastgedraaide schroeven zou filmen en dat dat een negatief effect op de aandeelhouders zou hebben - dat soort dingen.

»Maar uiteindelijk is het allemaal toch gelukt. En tot mijn blijde verrassing bleek Moïse Katumbi zowaar over filmsterallures te beschikken, met zijn cowboyhoed en blinkende 4x4. 't Is een heel flamboyante vent, met het charisma en de generositeit van een Mobutu.

»Een Congolese Berlusconi eigenlijk: een schatrijke zakenman met zijn eigen tv-station en voetbalclub (Tout Puissant Mazembe, dat vorig jaar de Afrikaanse Champions League won, red.), die mateloos populair is bij het volk, want hij is democratisch verkozen. Toen ik hem voor het eerst zag, wist ik gelijk: hij wordt de centrale figuur van 'Katanga Business'.»


- De draaiperiode lag tussen juli 2006 en april 2008 - nog vóór de wereldwijde crisis dus. Hoe is de situatie sindsdien geëvolueerd?

Michel «Veel kleine Chinese industriëlen zijn van de ene op de andere dag vertrokken, en multinationals als Anvil Mining hebben hun werven verlaten. Maar volgens mij is de crisis niet noodzakelijk een slechte zaak: de meeste investeerders die vertrokken zijn, waren speculanten. Ik denk dat het terrein nu openligt voor betrouwbare ondernemers die meer op de lange termijn denken.»


- Zouden Belgische bedrijven nog iets kunnen doen ginder? Of heeft het recente gekat tussen België en Congo voor te veel wrevel gezorgd?

Michel «Nee, ik denk dat de banden sterk genoeg zijn gebleven. De Congolezen kennen ons goed genoeg hè: ze weten dat er bij ons Vlamingen en Walen bestaan, en dat die twee bevolkingsgroepen met mekaar overhoop liggen. Stammenoorlogen, daar hoef je ze ginder niks over te leren.»

Bekijk een fragment:

undefined

Herlees de bespreking van Katanga Business

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234