null Beeld

Katja Retsin: vanavond op vtm

Eens noemde ik Katja Retsin te pas en te onpas mijn favoriete omroepster, maar nu ze niet meer omroept, zal ik te gelegener tijd iets anders moeten verzinnen. In het almaar veranderende en snelvlietende medialandschap heeft zij de openbare omroep tegen de vtm ingeruild.

Rudy Vandendaele

Enkele quotes van Katja Retsin:HUMO Heb je je ooit nauw met de openbare omroep verbonden gevoeld?

Retsin «Absoluut. Ik heb me er altijd kind aan huis gevoeld, negen jaar lang. De openbare omroep staat voor waarden waar ik me heel goed in kan vinden: respect voor iedereen, liefdevol met elkaar omgaan, oog hebben voor de goede dingen van het leven, maar ook tot een zekere ernst en diepgang in staat zijn.»

HUMO 'De bachelor': moest dat nu? Voel je je daar stilaan niet een tikje te goed voor?

Retsin «Neen! 't Is ook fun, hè? En ik vond het ook ongelofelijk interessant om midden in zo'n realityprogramma te staan. Laat ik zeggen dat ik me er in opstel als een soort wetenschapper. Ik ontrafel graag de psychologie van mensen, hun zetten en tegenzetten in de dagelijkse omgang.»

Retsin «Ik weet niet waar de drang om in de spotlights te staan vandaan komt, maar ik weet wel dat ik niet zonder kan, als puntje bij paaltje komt. Terwijl ik het niet altijd als aangenaam ervaar, integendeel: ik moet mezelf vaak een grens over sleuren. En dan denk ik telkens weer: 'Waarom doe ik mezelf dit aan?'»

HUMO Liefde is een ernstige zaak, zei je.

Retsin «'Belangrijk' is een beter woord. Vooral de amoureuze liefde zou ik nooit 'ernstig' noemen, want ze blijft een kansspel. Ik geloof ook niet in eeuwige liefde, of in één persoon voor het leven. Maar tegelijk ben ik ervan overtuigd dat je iemand kunt vinden die je aanvaardt zoals je bent.
»Samen maak je dan van alles mee, en hopelijk blijft het goed gaan, maar áls het fout loopt, om wat voor redenen dan ook, dan ben ik ervan overtuigd dat je helemaal opnieuw kunt beginnen, even hevig en even goed, met iemand die je even graag kunt zien. Alleen zal het een liefde met andere klemtonen zijn.
»Wie het vele jaren met dezelfde partner kan uitzingen, is een gelukkig mens. Enfin, dat is toch mijn ervaring. En mocht je partner sterven, dan zullen de gemeenschappelijke herinneringen uiteraard eerst zwaar doorwegen, maar ook die kun je volgens mij opbergen, op de duur. Wij zijn niet gemaakt om alleen te blijven, jong.»
HUMO Het komt me voor dat je hier al vaker over hebt nagedacht.
Retsin «Ik ben een piekeraar, ik denk over van alles en nog wat na, misschien wel duizend keer per week - ik dróóm ook over zulke kwesties. Ik kan diep in mezelf graven, wat nog niet betekent dat ik dat graag doe.
»Weet je wat het is? Ik begrijp altijd iedereen. Ik loop over van empathie, ik heb begrip voor allerlei wereldjes, ook voor de vaak zeer ondiepe showbizz, maar alleen al daardoor word je nogal snel als platte en zeer oppervlakkige showbizzbabe bestempeld.
»Je wordt eigenlijk gestraft voor je empathie. 'Mannekes, laat mij met rust,' denk ik dan, en ik steek een denkbeeldige middelvinger op. En voor de rest wil ik me nooit meer verdedigen in interviews.»

HUMO Hoe zit het met je eigen geluk?
Retsin «Ik ben gelukkig, ook al word ik ouder. Ik heb een jongere vriendin bij wie borstkanker is vastgesteld. Verschrikkelijk wat je dan allemaal moet meemaken: je wordt letterlijk tot op het bot afgebroken. Een borst kwijt, je vrouwelijkheid aangetast, je haar valt bij plukken uit... Maar ze blijft moedig en positief, ik heb daar al veel van geleerd.»
HUMO Weeg je nu je geluk af tegen het lot en de ziektegeschiedenis van je vriendin?
Retsin «Neen: ik durf gewoon te stellen dat ik gelukkig ben. En tot nog toe heb ik ook nergens spijt van. Ook al heb ik professioneel net een serieus risico genomen door een vast contract op te zeggen.»

HUMO Heb je ooit heel eventjes het gevoel gehad dat je toch een beetje verraad pleegde door de openbare omroep te verlaten?

Retsin «Als televisiemensen van alle zenders samenkomen op een evenement als 'De Nacht van de Vlaamse Televisiesterren', dan blijken we allemaal heel goed met elkaar te kunnen opschieten.
»Maar als je eenmaal terug bent in je thuisbasis, dan worden de vakbroeders op slag weer concurrenten: 'Bij de vtm hebben ze maar zóveel kijkers. En VT4 heeft het ook niet goed gedaan, deze maand.'
»Om goed in teamverband te werken, heb je het gevoel van wij-tegen-de-rest-van-de-wereld nódig. Verrraad is misschien een groot woord, maar ik zit nu wel in 'het andere kamp', ja.»

Het volledige interview leest u op dinsdag 18 oktober in Humo 3711/42.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234