null Beeld

Katleen Cools

'Reyers laat'-presentatrice

Bart Vanegeren

HUMO In welk boek bent u tegenwoordig bezig?

Kathleen Cools «‘Tijgers in de nacht’ van Fiona McFarlane, een ijzersterk debuut van een jonge Australische over een oude vrouw die worstelt met dementie en eenzaamheid. Klinkt triest, maar is het zeker niet. Wat een fel verhaal, wat een vaart!»

HUMO Waar leest u het liefst?

Cools «In mijn bed of favoriete zetel. Of ook: op een terras bij een lage zuiderse zon, met een goed glas naast me.»

HUMO Met welke auteur zou u een avondje uit willen?

Cools «Na de fascinerende brief van hem aan mijn adres in dit blad: Arnon Grunberg

HUMO Met welk romanpersonage ziet u een onenightstand wel zitten?

Cools «Een onenightstand: daar heb ik nooit in geloofd, en zeker niet op papier.»

HUMO Wat is uw favoriete gedicht?

Cools «Heel ontroerend is ‘Dagsluiting’ van Gerard Reve. Over de twijfelende mens, god of geen god.»

HUMO Welk boek hebt u het vaakst cadeau gedaan?

Cools «‘Gloed’ van Sándor Márai. Het heeft alles: mysterie en spanning, liefde en wanhoop, én een melancholische auteur.»

HUMO Wat is volgens u het ideale vakantieboek?

Cools «Graag een stevig werk waar ik me helemaal in kan onderdompelen: ‘Pier en oceaan’ van Oek de Jong, ‘Het schervengericht’ van A.F.Th. of ‘Bonita Avenue’ van Peter Buwalda

HUMO Hebt u een favoriete thriller?

Cools «Ik ben totaal geen thrillermens.»

HUMO Welk kunst- of kijkboek kampeert op uw koffietafel?

Cools «Vorige zomer hebben we toevallig de Franse kunstenaar Pierre Soulages ontdekt: 96 is hij nu, en nog altijd in goeden doen. Heerlijk museum in Rodez, schitterend kunstboek als herinnering meegenomen.»

HUMO Wat is het laatste boek dat u tranen van ontroering heeft bezorgd?

Cools «‘Kom hier dat ik u kus’ van Griet Op de Beeck. Ik zat het boek in een kille garage te lezen, wachtend op mijn auto, maar voor mijn part had het nog uren mogen duren.»

HUMO Wat is het laatste boek dat u tranen van het lachen heeft bezorgd?

Cools «Ooit eens vastgepakt op ’n luie zondag, een rondslingerend boek van één van mijn kinderen: ‘Het leven van een loser’. Fantastisch grappig. Mét stip trouwens de beste typering ooit van ‘de postmoderne ouder’.»

HUMO Welk boek zou u meteen (her)lezen als u een week leestijd cadeau kreeg?

Cools «‘Stoner’ van John Williams. Schaamteloos heb ik me mee in de hype rond die vergeten schrijver gegooid, en wát een ontdekking. Nooit eerder zo’n ontroerende en tegelijk ingehouden slotscène gelezen.»

HUMO Van welk boek vindt u de film beter?

Cools «‘Die Blechtrommel’, een roman van Günter Grass, is verfilmd door Volker Schlöndorff: de film is zo mogelijk nog indrukwekkender dan het boek.»

HUMO Welk boek of oeuvre vindt u zwaar overschat?

Cools «Ik heb nooit zoveel begrepen van de ‘Je hebt toch zeker al iets van Dan Brown gelezen?’-heisa. Nee, dus, nog altijd niet.»

HUMO Welk boek of oeuvre vindt u zwaar onderschat?

Cools «‘Smalle paden’ van Julia Blackburn: een pareltje van een autobiografie van deze Britse auteur die terechtkomt in een wonderlijk Italiaans bergdorpje, dat vastgehaakt bleef aan het verleden.»

HUMO Wie verdient volgens u de volgende Nobelprijs Literatuur?

Cools «Laat dat maar over aan de bevoegde instanties. Dankzij het eerbiedwaardige comité heb ik de Canadese schrijfster Alice Munro leren kennen.»

HUMO Welk romaneinde had u liever anders gehad?

Cools «Pas onlangs las ik één van de grote klassieken: ‘Liefde in tijden van cholera’ van Gabriel García Márquez. Echt heel bijzonder. Maar het einde had ik veel heftiger en passioneler verwacht Tja. Het was eerlijk gezegd een anticlimax.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234