null Beeld

Kato De Boeck wint de Humo Award: 'Ik droom al van een langspeelfilm'

Op het Internationaal Kortfilmfestival in Leuven dongen afgelopen woensdagavond vijf kortfilms mee naar de Humo Award en de bijbehorende eeuwige roem. Het aanwezige publiek koos massaal voor ‘Provence’ van de 24-jarige regisseuse Kato De Boeck, een wondermooi dichtwerkje over rode badpakjes, onvergetelijke zwempartijtjes en intieme ontboezemingen onder de gloeiende Franse vakantiezon.

Erik Stockman

HUMO Kato, een dikke proficiat!

Kato De Boeck «Dank je. Het was een prachtige avond. Ik ben na de prijsuitreiking nog frieten gaan eten en daarna ben ik moe maar dolgelukkig in mijn bed gekropen (lacht).»

HUMO ‘Provence’ gaat over de 11-jarige Camille, die tijdens een kampeervakantie in de Provence verteerd wordt door jaloezie wanneer haar oudere broer Tuur aandacht krijgt van twee Nederlandse meisjes. Heb je Camille op jezelf gebaseerd?

De Boeck «Ja, het verhaal is autobiografisch. Het was bij ons de traditie om elk jaar naar de Provence te trekken, in mijn ogen het land van de eeuwige zomer. De film gaat over een heel intieme gebeurtenis tijdens één van die vakanties. De grootste uitdaging was om de juiste toon te vinden: ik was heel bang om er glad naast te zitten en heb dan ook heel lang gezocht naar de gepaste manier om die gebeurtenis weer te geven. Het is uiteindelijk een poëtische coming-of-agefilm geworden over de onvoorwaardelijke liefde tussen een zus en haar broer.»

HUMO De beelden van ‘Provence’ zijn oogstrelend mooi. Ben je een perfectioniste?

De Boeck «Ja. In mijn hoofd weet ik heel goed hoe mijn film er moet uitzien, en ik ga door met draaien tot het helemaal goed zit. Ik kan daar ongelooflijk koppig in zijn (lacht).»

HUMO Wie zijn jouw grote voorbeelden?

De Boeck «Ik heb niet echt een favoriete regisseur, maar ‘L’enfant’ van de gebroeders Dardenne is zeker één van de films die mijn liefde voor cinema hebben doen ontluiken. Voor ‘Provence’ heb ik me onder meer laten inspireren door ‘Sleeping Giant’ van regisseur Andrew Cividino, eveneens een coming-of-agefilm. Verder hou ik erg veel van het Amerikaanse drama ‘Short Term 12’ van Destin Daniel Cretton, en van de films van Andrea Arnold

HUMO Heb je nu het gevoel dat je je roeping hebt gevonden?

De Boeck «Mijn liefde voor film is traag gegroeid, maar nu weet ik zeker dat ik films wil blijven maken. Op dit moment kriebelt het om een nieuwe kortfilm te draaien, en ik droom van een langspeelfilm. Er wervelen al heel veel losse ideeën en openingsbeelden in mijn hoofd.»

HUMO Zeggen je ouders dan nooit: ‘Kato, met films valt geen geld te verdienen, kies liever voor een IT-carrière?’

De Boeck «Nee, wat dat betreft heb ik erg veel geluk met mijn ouders. Soms maken ze zich wel wat zorgen over me, want film is een harde business. Maar als je iets écht graag doet, zo hebben ze me altijd op het hart gedrukt, dan moet je ervoor gaan. En dat is wat ik van plan ben.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234