null Beeld

Kenneth Mercken, de wielrenner bij wie epo niet werkte

Erytropoëtine - epo in de volksmond - heet in de topsport een kingmaker te zijn. Het kan van een ezel misschien geen koerspaard maken, maar toch een verdomd hard fietsende ezel. Maar er zijn uitzonderingen: bij sommige mensen werkt epo simpelweg niet. Eén van die pechvogels is gewezen wielrenner Kenneth Mercken (34) - Belgisch kampioen bij de eliterenners zonder contract, gekoerst in wielerwalhalla Italië, één jaar prof geweest. Maar dus niet doorgebroken: 'Ik heb geprobeerd of ik het kon, clean fietsen. Nee dus.'


Enkele quotes

«Ik ken jongens die een ploegleider onder de tafel een paar honderdduizend frank betaalden om prof te mogen worden. De bedragen gingen van 5.000 tot 12.000 euro - hoe beter je was, hoe minder je moest inbrengen.»

«Frank Vandenbroucke heeft in zijn biografie geschreven over de eerste keer dat hij Stilnoct slikte, een slaappil: 'Het zette een radertje in beweging, en het was niet meer te stoppen.' Zo ging het bij mij ook: vanaf mijn eerste spuit B12 ging ik altijd maar verder. Je wil gewoon winnen.»

«Toen ik buitenlandse rittenkoersen begon te rijden, zag ik hoe Italiaanse renners die in dezelfde jeugdherberg logeerden met een zakje van de apotheker kwamen; ze verdwenen ermee op hun kamer, deden het licht uit en de deur op slot, en kwamen na een tijdje weer naar buiten met een zakje gebruikte spuiten en lege ampullen.»

«Eén van mijn trainers had mij verteld dat hij zelfgemaakte pilletjes verkocht aan twee voetbalclubs uit eerste klasse. Hij had ze in twee kleuren: de ene waren zogezegd voor de training, de andere voor de wedstrijden. Maar in allebei zat exact hetzelfde: een mengeling van cafeïne en vitamine C. Bij die clubs wisten ze niet eens wat voor pillen het waren: dat ze niet op de dopinglijst stonden, was blijkbaar het enige dat ze interesseerde (lacht)

«Epo bleek bij mij niet te werken. Ik heb daar een bekende wielerarts voor geconsulteerd, en die zei dat ik een non-responsive was: mijn lichaam reageerde niet op epo. Da's uitzonderlijk, en voor een wielrenner bijzonder spijtig.»

«Hoe vaak je epo kreeg, hing van je talent af. Van een ezel maak je écht geen koerspaard, dus wie het hardst kon fietsen, kreeg 't het vaakst. Epo is duur, de investering moest renderen.»

In Humo 3680 van dinsdag 15 maart kunt u het volledige artikel lezen.


Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234