null Beeld

Keuringsdienst van waarde

Ideale tv om er eentje bij open te trekken: 'De keuringsdienst van waarde' heeft het vanavond over het witbeschuimde godenbrouwsel dat wij kennen als pils. Aan het woord komt onder meer Derek Walsh, een Canadees-Nederlandse bierkenner, -brouwer, -schrijver, -keurmeester en -drinker, van wie wij vooral wilden weten waarom Nederlands bier toch zoveel slechter smaakt dan Belgisch bier.

Noud Jansen

DEREK WALSH «Ik weet niet eens óf het wel zoveel slechter smaakt. De Nederlandse pilsbieren zijn wat voller en zoeter dan de Belgische, maar in het algemeen vind ik ze toch beter.»

''Corona is de slechtste pils ter wereld''

HUMO U meent het!

WALSH «Welja, de Belgische pilsbieren zijn naar mijn gevoel te droog en te hard van smaak, uitzonderingen als Rédor Pils of de Bock van Palm daargelaten. Uit een studie van Test-Aankoop in 2005 is trouwens gebleken dat heel wat Belgische pilsbieren die naam eigenlijk niet zouden mogen dragen, omdat er meer water inzit dan wettelijk is toegestaan (o.a. het geval bij Maes, Cristal en Cara Pils, red.). 't Is afgewaterde pils, daar komt het op neer.

»Zowel voor Nederlandse als voor Belgische pilsbieren geldt dat ze lang niet meer zo goed zijn als een jaar of twintig geleden. Alles is er tegenwoordig op gericht om zoveel mogelijk te produceren voor zo weinig mogelijk geld. Men gebruikt glucose als goedkope vervanger van suikers, en in plaats van hopbloemen of -korrels worden hopextracten gebruikt - de geur van hop wordt dan geïmiteerd met oliën. Misschien geen halszaak voor de gemiddelde consument, maar ik proef het. Ik betaal dus liever wat meer voor een luxepilsener als Amstel 1870, of voor een speciaal bier.

»De gouden regel blijft wel: drink local. Want bier is op zijn best als het juist de brouwerij verlaat. Als je een Tripel van Westmalle in Nederland drinkt, dan is die minstens een maand oud en dus zijn fijnheid kwijt. Idem voor een Koninck: ik drink hem in Antwerpen of ik drink hem niet.»

HUMO Wat is volgens u het beste pilsbier ter wereld?

WALSH «Jever, een Duits volmoutbier. Als je de dop opentrekt, komt er een bijna explosieve hopwalm op je af (lacht). Een drinker van 'normale' pils moet het misschien wel leren drinken. Vergelijk het met een McDonald's-fanaat die voor het eerst een échte hamburger eet: die weet ook niet wat hij proeft.»

HUMO Bent u het met de in 2007 overleden bierkenner Michael Jackson eens dat het slechtste bier ter wereld Corona is?

WALSH «Volkomen. Corona is een hoogstaand stukje scheikunde, maar voor een beetje bierliefhebber is het absolute rotzooi.

»Ik heb Michael Jackson goed gekend - in zijn laatste boek heb ik de hoofdstukken over België en Nederland geschreven. Je hoort tegenwoordig wel eens dat hij een alcoholist was, maar dat klopt niet: hij werkte gewoon veel te hard. Wérk heeft hem de das omgedaan. Niet bier.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234