Kevin V.H., de fantast die zich uitgaf voor Humo-reporter
Dinsdagochtend: op het Humo-secretariaat rinkelt de telefoon. Ene Koen Goffings aan de lijn, operationeel directeur van ambulancedienst Falck Ambuce. Of we hem aan het nummer van Kevin V. H. kunnen helpen, 'die freelancer die voor jullie werkt'? Ter redactie gaat meer dan één wenkbrauw de hoogte in: een Kevin? Bij Humo?
Als we wat doorvragen, zucht Goffings diep. Hij had het al gevreesd: hij is bij zijn pietje genomen.
Twee weken aan een stuk had Kevin V. H. enkele ambulanciers van Ambuce gevolgd, 'voor een Humo-reportage' - die er dus geen was. Onderweg besmeurde hij de goede naam van een andere ambulancier en hakte hij de privacy van een BV aan spaanders.
En zij zijn, zo leert enig speurwerk, niet zijn énige slachtoffers: de man staat bij het gerecht en zijn eigen familie bekend als een ziekelijke fantast en oplichter. The curious case of Kevin V. H.
Koen Goffings «Onze ambulanciers waren hem tegen het lijf gelopen op de Dag van de Verkeersveiligheid, eind februari. Hij liep daar rond omdat hij een reportage maakte 'voor Humo'. Over de veiligheidsdiensten: hij had toen al drie weken in de brandweerkazerne van Mechelen gekampeerd.»
'Dat klopt,' zegt de Mechelse brandweerkapitein Philippe Maudens. 'Hij had zich hier aangemeld als een freelancer die via een bedrijfje stukken aanleverde aan jullie. Media One, zegt dat u iets?»
HUMO Niets.
Philippe Maudens «Hij zei dat hij toestemming had gekregen van het kabinet van de burgemeester, dus ik was niet achterdochtig. Ik had ook een mail gekregen van zijn baas, Koen Desmets. Nu denk ik dat die mail vals is.»
Zou best kunnen: Google kent geen énkele Koen Desmets, wat weinig waarschijnlijk is voor de 'hoofdredacteur' van 'NieuwsRedactie 1'. Voor een 'hoofdredacteur' heeft hij ook een raar mailadres: productions.video@gmail.com.
Maudens «Eigenlijk deed die Kevin niets verkeerd: hij liep hier gewoon rond. Het was een vriendelijke tiep, maar wel een rare snuiter. Hij droeg altijd een oranje jeansbroek: kendet? Maar ik dacht: 'Tja, 't is een journalist.'»
Drie weken blijft V. H. plakken in Mechelen, tot hij dus bij Ambuce aanklopt. Koen Goffings: 'Het was een rare, onverzorgde kerel. Ik moest daar toch 's over nadenken.'
Koen Goffings «De maandag nadien heeft hij me om half zeven uit bed gebeld. Hij zei dat zijn hoofdredacteur ongeduldig werd en dat hij nu écht wilde beginnen. Toen heb ik toegezegd - ik ging ervan uit dat het safe was, omdat hij al zo lang bij de brandweer had gezeten.»
Kort daarna meldt V. H. zich - blocnote en potlood in de hand - in het Sint-Vincentiusziekenhuis in Antwerpen. Er wordt een duidelijke afspraak gemaakt: hij mag meerijden met de wagens van Ambuce, maar de spoedafdeling blijft verboden terrein.
Dagen aan een stuk slentert hij heen en weer tussen de ziekenwagens en de rustlokalen van de ambulanciers. Hij valt op: hij zeult altijd met een grote zak kleren. Veel mensen stellen zich vragen, maar niemand grijpt in. Zelfs niet wanneer hij ook 's nachts in het ziekenhuis blijft slapen.
Na vier dagen vertrekt hij, tegen de afspraak in, níét. Dat bevestigt Jan Vogels, communicatiemanager van Sint-Vincentius: 'Hij heeft hier uiteindelijk twee weken 'gewerkt' als begeleider van Ambuce. Maar nooit op de spoed zelf: daar is hij hoogstens door gewandeld. Hij heeft nooit, op geen enkele manier, deelgenomen aan de activiteiten van het ziekenhuis.'
Waarom bleef V. H. twee weken rondhangen? Niemand die het weet. In eerste instantie deed hij niemand kwaad, tot hij een jonge collega van Ambuce - 'op gortige wijze', aldus een andere ambulancier - te schande maakte.
V. H., een homoseksueel, was samen met de jonge collega blijven overnachten in het ziekenhuis. De dag nadien ging hij rondbazuinen wat ze die nacht zogenaamd hadden uitgestoken: 'Hij beweerde dat ze de hele nacht seks hadden gehad. In geuren en kleuren vertelde hij erover. Leugens, verzinsels, van de eerste letter tot de laatste.'
De jonge collega durft zich intussen niet meer te vertonen in Sint-Vincentius, en heeft zijn overplaatsing naar een andere standplaats gevraagd.
Een paar dagen later is het weer hommeles, zeggen onze bronnen, wanneer de moeder van een BV wordt binnengebracht op de spoedafdeling: 'Die flurk heeft dat getipt aan Dag Allemaal.'
Vogels «Het ziekenhuis heeft weet van die zaak. We moeten nog uitzoeken wat er precies gebeurd is, maar hij zou de naam van die BV op Facebook gezet hebben en een 'bevriend' journalist van Dag Allemaal gealarmeerd. Ontoelaatbaar natuurlijk.»
Kevin V. H.: Diefstal
Intussen was V. H. bij Ambuce al wandelen gestuurd: 'We waren zijn verhaaltjes beu.' Hij duikt nog even op aan een andere standplaats van Ambuce, maar wordt ook daar de deur gewezen. Sindsdien lijkt hij van de aardbodem verdwenen. Zelfs zijn eigen familie heeft geen idee waar hij uithangt. Dat zegt zijn oom, die we gevonden hebben in Wichelen, het Oost-Vlaamse dorpje waar V. H. opgroeide. Want hij mag dan een gewiekst oplichter zijn, op het internet laat hij (té) veel sporen na.
De oom «Mijnheer, we hebben hem al twee jaar niet meer gezien, sinds zijn stiefmoeder hem buitengesjot heeft. Ge moet weten: Kevin is de adoptiezoon van mijn overleden broer. Maar het heeft nooit geboterd tussen hem en zijn nieuwe stiefmoeder - mijn broer was hertrouwd. Nu: het was ook ne speciale, Kevin. Een oplichter, zegt u? Verbaast me niks: hij heeft het altijd goed kunnen uitleggen.»
Hetzelfde verhaal bij de stiefmoeder van Kevin.
De stiefmoeder «Een onbetrouwbare fantast, zo lang ik hem ken. Er viel niks mee aan te vangen. Hij is verschillende keren gaan lopen met geld uit mijn portefeuille.
»Uiteindelijk ben ik naar de vrederechter gestapt: hij mag het huis niet meer binnen. Ik heb geen flauw benul waar hij nu uithangt. Maar misschien moet u 's gaan horen bij de Oktoberhallen in Wieze: daar heeft hij een tijdje gewerkt als pr-verantwoordelijke.»
Silvia Van Brempt (zaakvoerster van de Oktoberhallen) «Hij heeft hier gewerkt, ja, maar in augustus 2009 hebben we hem op staande voet ontslagen: hij was met geld gaan lopen. Véél geld, duizenden euro's. En wij zijn heus niet zijn enige gedupeerden. Hij heeft een tijdje in een sauna gewerkt, en daar is hij aan de haal gegaan met 4.000 euro. Vorig jaar heeft hij een verhuurbedrijf opgelicht. Hij had daar cameramateriaal gehuurd omdat hij een documentaire zou draaien over Aalst carnaval, en hij had dat allemaal verkocht. 't Is een oplichter eerste klas. Maar wel charmant: iedereen tuint met open ogen in zijn mooie praatjes.
»Het is een pathologische leugenaar, een ziekelijk ventje. Hij heeft een tijd een relatie gehad met een schlagerzanger, een aanstormend talent in de regio, en hij heeft ooit tegen ons beweerd dat die gast een hersentumor had. Toen ik die zanger later tegenkwam, bleek dat verhaal van a tot z verzonnen. (Gromt) 't Is voor hem te hopen dat we hem niet tegenkomen: mijn vader zou hem zo tegen de muur plakken.
»Tussen haakjes: in het nachtleven is hij geen onbesproken figuur. Als je op het internet zoekt, zal je zien dat hij op bepaalde sites zijn... euhm... diensten aanbiedt.»
Silvia Van Brempt is lang niet de enige malcontente 'ex-werkgever' van V. H. Op zijn Facebookpagina pakt de jonge oplichter uit met een reeks foto's onder de titel: 'Reportages'. Op één van de foto's is een microfoon zichtbaar met daarop het logo van TV-ID, webtelevisie van ThinkVideo, een Antwerps productiebedrijf.
Thibault Weewauters (bedrijfsleider TV-ID) «'Werken' is een groot woord, maar die Kevin heeft hier een tijd rondgelopen, ja. Ik heb hem lang geleden, ik gok in 2006, ontmoet in het Sportpaleis, waar hij altijd opdook op persconferenties. Hij zat toen nog op school in Aalst. We zijn aan de praat geraakt, en toen vroeg hij of hij mocht meelopen.
»Ik wou die jonge gast een kans geven, maar hij begon al snel op mijn zenuwen te werken. Het is een mooiprater, een manipulator, en hij loog over álles. Zo beweerde hij dat hij in een riante loft op de Gentse Graslei woonde en dat hij thuis een Volkswagen Touareg had staan. Nooit iets van gezien, natuurlijk.
»Het gekste van al vond ik die keer dat hij hier met zijn lief aankwam, een gast die veel ouder was dan hij. Toen ik aan die vriend vroeg of het leeftijdsverschil geen probleem was, kwam die brave man uit de lucht vallen: 'Kevin is toch een stuk in de dertig?' Terwijl ik pertinent zeker weet dat hij van '89 is.»
HUMO Wanneer heeft u hem voor het laatst gezien?
Weewauters (denkt na) «Vorig jaar, in mei. Sindsdien heb ik niets meer over hem vernomen. Behalve dan die keer dat ik telefoon kreeg van de politie: ze waren naar hem op zoek. Hij had zich op de Gentse Feesten weer eens voorgedaan als journalist van idTV en amok gemaakt.»
Kevin V. H.: 20 dossiers
Intussen blijft V. H. spoorloos. Wij krijgen hem niet aan de lijn - op geen enkele van de drie gsm-nummers die we intussen hebben verzameld - en ook onze Facebookberichten blijven onbeantwoord. Ook bij het parket van Dendermonde tast men in het duister over zijn whereabouts, daar staat hij zelfs geregistreerd als 'zonder vaste verblijfsplaats'.
Renzo Ottoy (persmagistraat) «Ik kan u niet te veel vertellen omdat de onderzoeken nog lopen, maar we hebben hier toch een redelijk aantal dossiers tegen Kevin V. H. (Telt) Een stuk of twintig? Oplichting vooral, en diefstal.»
HUMO Ambuce heeft een klacht tegen hem ingediend, en ook Sint-Vincentius beraadt zich over juridische stappen.
Ottoy «Ik ken dat concrete dossier niet: het speelt zich in Antwerpen af, dus ik kan er weinig over zeggen. Maar ik kan me voorstellen dat hem - als hij bijvoorbeeld een valse perskaart heeft gebruikt - valsheid in geschrifte ten laste kan worden gelegd. Verder onderzoek zal moeten aantonen wélke strafbare feiten hij precies gepleegd heeft.»
HUMO Mag hij de goede naam van Humo misbruiken om zich ergens binnen te lullen?
Ottoy «Voor journalisten die een undercoveropdracht uitvoeren gelden speciale regels, maar hij is natuurlijk geen journalist. Als hij jullie reputatieschade heeft toegebracht, kan Humo zeker een klacht indienen.»