null Beeld

Khaled Hosseini - En uit de bergen kwam de echo

‘Voor wie zijn roots niet kent, is elke dag een raadsel waar hij zich doorheen moet zien te worstelen.’ Die pijn is Khaled Hosseini, de Afghaans-Amerikaanse bestsellerschrijver, gelukkig bespaard gebleven. Net als bij zijn vorige twee romans vormt Hosseini’s Afghaanse afkomst de hypervruchtbare bodem voor zijn verhaal. En net als zijn vorige twee dingt ‘En uit de bergen kwam de echo’ (De Bezige Bij) nu al mee naar de titel van ‘literaire bestseller van het jaar’.

mke

Hosseini’s derde is een breed uitwaaierende familiekroniek, waarbij het zaadje dat hij in het eerste hoofdstuk plant, langzaam uitgroeit tot een verhalenboom met vele vertakkingen. Abdullah en zijn zusje Pari hebben een innige, bijna bovennatuurlijke band met elkaar. Die wordt bruusk verbroken wanneer hun vader Pari verkoopt aan een kinderloos paar in Kabul. Vanaf dat moment registreert Hosseini hoe hun bloedlijnen zich, door die ene noodlottige beslissing, over de hele aardbol verspreiden­, van Amerika tot in Parijs, en ten slotte weer naar Afghanistan.

Want dat land blijft aan de hoofdpersonages trekken, alsof de heimwee in hun DNA geprogrammeerd staat. Toch is ‘En uit de bergen’ geen mild exotisch bad, waarin het als Westerse lezer even fijn onderdompelen is. Hosseini opent nog met een kleurrijk verhaal over djinns en fonkelende paleizen, maar boort zijn vliegend tapijt daarna pijlsnel de grond in. Dan ontpopt ‘En uit de bergen’ zich tot een veelkleurige familieroman, meer spiegel dan fata morgana. Voor Pari en Abdullah is hun gedeelde bloedlijn dan wel een uiterste bron van geluk, maar evenveel personages gaan gebukt onder ‘genetisch plichtsgevoel’.

Net als in zijn vorig werk schuwt Hosseini daarbij de grote gevoelens niet. Zo durft er al weleens een traan over een bestoft kindergezichtje rollen. Elk van de hoofdstukken volgt zorgvuldig een emotioneel crescendo, dat steevast in ontroering eindigt. Zeggen dat de Afghaanse schrijver daarbij rakelings langs het sentimentele scheert, is een understatement.

Wat Hosseini’s proza boven het boekenclubniveau doet uitstijgen, is de rijke schakering waarvan hij die golven van emoties voorziet. Zelfs twee schijnbare uitersten als ‘goedheid en wreedheid’ blijken bij hem nauwe verwanten. Daarnaast heeft hij een verdomd vloeiende pen in zijn schrijfbakje liggen: zelden zonken we zo gemakkelijk weg in een verhaal, verliep het leesproces zo geruisloos. Als de betovering dan al verstoord wordt, is het omdat sommige zinnen smeken om meteen opnieuw geproefd te worden.

Hosseini doet met ‘En uit de bergen’ wederom wat anderen alleen lukt door er religieuze samenzweringen of zweepjes bij te halen: een roman schrijven die miljoenen mensen aan het lezen zet. De wereld glashelder observeren en die vervolgens ook zo neerpennen: meer is er blijkbaar niet nodig.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234