Kinderen baas dankzij Kapitein Winokio: volgende week een gratis cd bij elke humo
Precies tien jaar geleden zat een cd bij Humo waarop goed volk als Daan en Kamagurka traditionele kinderliedjes zongen onder de deskundige leiding van Kapitein Winokio (echte naam: Winok Seresia). Onvergetelijke bonustrack: ‘Er was een vogeltje dat kon niet meer kakken’ door Guy Mortier. Volgende dinsdag herhaalt Humo die stunt, met een gloednieuwe gratis cd vol Winokio-classics!
'Barbapapa, een triestige kabouter en een gepensioneerde muziekleraar'
De nummers werden deze keer allemaal gepend door de grote kindervriend zelve en uitgevoerd door een verse lading vaderlandse rockers. Spoiler alert: Guy Mortier en z’n vogelke zijn wederom van de partij. Voorts mag u ongegeneerd het kind uithangen op de tonen van onder meer Triggerfinger, Novastar, Flip Kowlier, Stijn, Selah Sue en Eriksson Delcroix.
Joost Zweegers: ‘Tiitaaa-tovenaar’
Joost Zweegers van Novastar – in zijn vrije tijd vader van Lucy (10), Judy (7) en Elton (4) – koos voor het liedje ‘Lentepoets’.
Joost Zweegers «Ik ken Winok al lang en ik ga vaak met mijn kinderen naar zijn optredens. Hij had me enkele jaren geleden al eens gevraagd om iets op te nemen, en toen heb ik gekozen voor ‘Dag, m’n Rozemarijntje’: een oud kinderrijmpje waaraan ik met m’n akoestische gitaar een soort Donovan-draai heb gegeven. Ik heb dat nummer ook live gespeeld met Winok tijdens zijn AB-shows, verkleed als een soort straatmuzikant met een hoge hoed op. Dat liedje blijft me sindsdien achtervolgen: als ik op de school van mijn kinderen word gevraagd om iets te spelen, sta ik daar wéér ‘Rozemarijntje’ te zingen (lacht).
»Deze keer opteerde ik voor het nummer ‘Lentepoets’, omdat ik daarin meteen potentieel zag voor een Beach Boys-bewerking.»
HUMO De muziek uit onze kinderjaren drukt een onuitwisbare stempel en bepaalt mee onze latere muzikale smaak. Aan welke kinderliedjes bewaar jij bijzondere herinneringen?
Zweegers «Vooral aan liedjes uit kinderseries, met dat van de seventies tekenfilmreeks ‘Barbapapa’ op kop. (Begint te zingen) ‘Barbapapaaa’... Ook ‘Tita Tovenaar’ vond ik bijzonder mooi en fascinerend: iedereen had van die lange brede mouwen en droeg spitse schoenen en rare mutsen. Die toverachtige sfeer triggerde mijn kinderlijke fantasie, net zoals de muziek: (zingt) ‘Mijn vader is een tovenaar / Een tiitaaa-tovenaar’.»
HUMO Eigenlijk was het pure psychedelica, die kinderseries uit de jaren 70. De ware invloed van Novastar onthuld!
Zweegers «Het zijn vaak gewoon erg mooie melodieën. Als muzikant analyseer je dat natuurlijk een beetje: die originele versie van ‘Barbapapa’ is bijvoorbeeld helemaal live gespeeld.
»Zoveel jaar later kijken mijn eigen kinderen naar allerhande Nickelodeon-remakes van oude tekenfilms, zo ook die van ‘Barbapapa’. Meestal zit ik terwijl wat te lezen in de huiskamer, maar ik stoor me dan iedere keer aan hoe slecht die nieuwe muziek is. Even digitaal als die series zelf. Dan pak ik mijn gitaar of wandel ik naar de piano en speel ik het oude ‘Barbapapa’-lied voor mijn kinderen.
»Toegegeven, die nieuwe Ketnet-reeks (‘#LikeMe’, red.) doet wél iets heel erg goeds met Nederlandstalige klassiekers. Dan hoor je ‘’t Is weer voorbij die mooie zomer’ van Gerard Cox passeren, helemaal opnieuw opgenomen voor kinderen. Maar de voorbije jaren leek het me allemaal net iets te vaak wegwerp.»
Bjorn Eriksson en Nathalie Delcroix: ‘Loeihard smurfen’
Ook niet vies van wat oude muziek, country en bluegrass: Bjorn Eriksson en Nathalie Delcroix. Het koppel waagde zich aan de ‘Boekentassenblues’.
Bjorn Eriksson «Ik stond ooit in een kleuterklas muziek te spelen, toen ik plots het lumineuze idee kreeg om ‘Op een grote paddenstoel’ in mineur te zingen. Het was heel grappig om te zien hoe die kinderen ineens doorhadden dat dat verhaaltje over kabouter Pinnemuts eigenlijk heel triestig is, gewoon door die andere toon.
»De oorspronkelijke versie van de ‘Boekentassenblues’ is een jazzversie, maar wij hebben ook daarvan een mineurversie gemaakt. Ik wou er echt de blues uithalen en het nummer zo triestig mogelijk laten klinken, zodat je echt voelt hoe vervelend school kan zijn voor kinderen.»
HUMO Hebben jullie zelf goeie herinneringen aan één of ander kinderliedje?
Nathalie Delcroix «Het slaapliedje van Pippi Langkous heb ik altijd erg mooi gevonden. Maar ik was als kind in de jaren 80 vooral keihard fan van Kinderen voor kinderen. Dan stond ik thuis voor de spiegel het liedje ‘Trim’ te playbacken, compleet met zo’n turnpakje aan én beenverwarmers én de juiste moves imiterend. Héél erg allemaal (lacht).»
HUMO Jullie jongste telg is 7. Wat is op dit moment dé grote kinderklassieker ten huize Eriksson-Delcroix?
Delcroix «Als Silas niet uit bed wil komen – of Bjorn – draai ik ‘Het smurfenlied’ van Vader Abraham loeihard. Ik weet het, vreselijke keuze, maar al die lalala’s jagen die twee op de één of andere manier wel uit hun bed. Omdat ze het heimelijk goed vinden, of omdat ze willen dat ik het afzet: ik ben er nog altijd
niet helemaal uit (lacht).»
HUMO Spelen jullie weleens een country lullaby voor de kinderen ’s avonds?
Delcroix «Tegenwoordig zitten we in een Beatles-fase. De Beatles en kinderen: het blijft een goeie combinatie – die melodieën, hè. ‘Blackbird’ van de Beatles is een goed slaapliedje.»
Eriksson «Nu, ik zing ook veel country voor het slapengaan. Vaak iets van Hank Williams. Silas zingt dan fonetisch mee. Eigenlijk kun je van álles een slaapliedje maken. Soms betrap ik mezelf erop dat ik denk: wat bén ik hier nu eigenlijk aan het zingen? De bluegrassklassieker ‘Over in the Glory Land’ bijvoorbeeld. Dan vraagt mijn zoon: ‘Wat is dat, the glory land?’ En dan leg ik hem uit dat dat het hiernamaals is, dat sommige mensen geloven dat je na de dood ergens heen gaat. Dat kunnen dan heel maffe gesprekken worden, zo ’s avonds voor het slapengaan.»
Stijn: ‘Syntherklaas’
Stijn mogen we intussen een Winokio-oudgediende noemen: al in 2004 sloot hij de allereerste Kapitein Winokio-cd af met ‘’k Zag twee beren’. En al vanaf de eerste AB-show was Stijn het ‘maatje van de Kapitein’ en deed hij de warming-up voor de Winokio-televisieshows.
Stijn «Deze samenwerking is een zoveelste kers op de taart. Ik heb ‘Broodnodig’ gekozen omdat ik het gewoon een heel goed nummer vind, heel eenvoudig ook. Dat vind ik zo goed aan Winok: welke draai je er ook aan geeft, zijn nummers blijven overeind, omdat ze zo verdomd goed in elkaar zitten. Ik heb mijn versie ook eenvoudig gehouden: drumcomputer, beatje eronder en daar in laagjes over gezongen, waardoor het een zachte, lieve versie is geworden.»
HUMO Je hebt ook al een paar jaar met je vader een kindervoorstelling rond Sinterklaasliedjes: ‘Syntherklaas’. Treed je eigenlijk nog graag op voor volwassenen?
Stijn (lacht) «Mijn vader is muziekleraar en wilde nog iets te doen hebben na zijn pensioen. Nu, ik vind zowel een jong als een oud publiek leuk, maar er is geen beter testpubliek voor je nieuwe songs dan kinderen. Ik heb twee zonen en een plusdochter. Als zij een nieuw nummer goed vinden, heb ik gegarandeerd een catchy song te pakken. Kijk maar naar hoe kinderen direct iets als ‘Shotgun’ van George Ezra kunnen meezingen. Of je dat nu een goed of een slecht nummer vindt: feit is dat kinderen er direct mee weg zijn. Die jongen kan een hit schrijven, zoveel is duidelijk.»