null Beeld

'Kinderziekenhuis 24/7': 'Er wordt wat afgelachen!'

Na ‘Spoed 24/7’, ‘Politie 24/7’ en het teleurstellende ‘Ambtenarij 12-16u. halftijds’ is er nu ook ‘Kinderziekenhuis 24/7’. De makers mochten uitzonderlijk zes weken lang camera’s opstellen in het Kinderziekenhuis Prinses Elisabeth in Gent, wat een integer portret opleverde van 26 kinderen die er soms lang, soms kort onder het toezicht kwamen van onder meer professor Sabine Van daele en dokter Sara Debulpaep.

Sara Debulpaep «We moeten het productiehuis complimenteren: ze zijn héél gevoelig geweest met wat ze al dan niet filmden, en hebben veel rekening gehouden met de kinderen. Wij hebben ook amper last gehad van de opnames. Er hingen een aantal camera’s aan de plafonds en verder hadden de kinderen selfiesticks en cameraatjes gekregen. Het was makkelijk om te vergeten dat er opnames aan de gang waren.»

HUMO Wat voor gevallen krijgen jullie zoal over de vloer in het ziekenhuis?

Sabine Van daele «Vooral patiënten die doorverwezen zijn vanuit andere ziekenhuizen: kinderen met chronische of ingewikkelde ziekten, die problemen hebben met meerdere orgaansystemen en dus ook meerdere specialisten nodig hebben.»

HUMO Dat klinkt niet bepaald opbeurend.

Van daele «Ja, en toch waren we verrast door hoeveel humor er in de reeks zit. Er wordt wat afgelachen, hoor. Die kinderen zijn enorm sterk. En de gezinnen ook. Zelf zijn we wel één en ander gewend, maar ook voor ons zitten er behoorlijk emotionele beelden bij.»

Debulpaep «Ik werk nog maar drie jaar in het ziekenhuis en ik moet zeggen: ik was onder de indruk van die zware pathologieën. Soms moesten we érg ver gaan om een diagnose te kunnen stellen. Aan de andere kant heeft ons werk veel betekenis. Vaak vragen ouders zich al zo lang af wat er mis is met hun kind. Dan doet het deugd om een antwoord te kunnen bieden. Soms lukt het ook níét, natuurlijk, maar het gebeurt toch veel vaker dan ik dacht.»

Van daele «Omdat het zo zwaar is – er zijn veel burn-outs in onze sector – zorgen we goed voor elkaar. Thuis weten ze er ook van: ik krijg elke avond vijf minuten om alles even te ventileren (lacht).»

HUMO De kinderen filmen zelf veel, en we leren ze kennen over verschillende afleveringen. Hebben jullie een favorietje?

Van daele «Ik denk meteen aan Amber, een kindje met een hersentumor waardoor ze blind dreigt te worden. Als zorgverstrekker vond ik het indrukwekkend om te zien hoe knap zij en de mensen rondom haar met die zware ziekte omgingen.»

Debulpaep «Jarne is ook geweldig: een zwaar ziek jongetje dat de vedette van de afdeling is. Hij was erg bedreven met zijn cameraatje en ontpopte zich tot reporter (lacht). Zijn houding is ook enorm inspirerend.»

HUMO Tot slot: hoe valt het mee om opeens interviews te geven?

Van daele (lacht) «Het is een beetje bizar, hè.»

Debulpaep «Gelukkig dat wij nogal babbelaars zijn (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234