null Beeld

King Kong

Trivial time! Wat hebben de Gollum uit de 'Lord of the Rings'-trilogie, de filmversie van kapitein Haddock en de recentste incarnatie van King Kong met elkaar gemeen? Behalve dat ze alledrie een niet onbelangrijke rol vertolken in een film van Peter Jackson en 's morgens naar verluidt niet om áán te spreken zijn, wordt hun motoriek, gelaatsuitdrukking en stem ook telkens geleverd door Andy Serkis, een Britse karakteracteur uit Ruislip, Middlesex. Vanavond te zien in 'King Kong' op VT4.

Redactie

Andy Serkis «Ik heb een carrière gepuurd uit het vertolken van psychopaten, freaks en halve zolen. Iemand schreef ooit dat ik de Boris Karloff van de 21ste eeuw ben, en zo is het maar net: ik ben de dude die regisseurs bellen als ze nog iemand nodig hebben om de kijkers de stuipen op het lijf te jagen. Gollum, Ian Brady in de televisiefilm 'Longford' en, wellicht nog de ergste van al: Rigaud, in de BBC-reeks 'Little Dorrit'.»

- De digitale reuzenaap in 'King Kong' is ook volledig op jouw mimiek en bewegingen gestoeld. Heb je je daar enigszins op voorbereid?

Serkis «Ik heb in de Londense Zoo een tijdje gewerkt als verzorger, ik had vier gorilla's onder mijn hoede. Daarna ben ik naar Rwanda getrokken om ze ook in het wild te kunnen observeren. Heel gek om te zien hoe dicht ze wel bij de mens staan: net als wij zijn het allemaal verschillende individuen - d'r zijn er geen twee met hetzelfde karakter. Ons genetisch materiaal is ook voor 97% identiek, dus dat mag eigenlijk geen verbazing wekken.»

- Naar verluidt was er in Londen een vrouwtjesgorilla die verliefd op je was?

Serkis «Euh, ja. Dat was hartverscheurend, om eerlijk te zijn. Ze heet Zaïre, ik heb tweeënhalve maand met haar doorgebracht en we hadden een opvallend sterke band. Er liepen nochtans genoeg mannetjesgorilla's rond, maar daar moest ze niet van weten: ze verkoos mij boven de rest. Ze gaf me ook voortdurend tekenen van affectie - ze kwam bijna spinnend tegen me aanschurken, schoof mij een stuk fruit toe, aaide me over de bol, dat soort dingen.

»Op een dag kwam mijn vrouw Lorraine me bezoeken. Toen Zaïre haar in het oog kreeg - en doorhad hoe de vork in de steel zat - nam ze een grote plastieken fles vast. Die stond ergens in de hoek en was tot aan de rand gevuld met een soort van thee voor dieren. Ze bracht de fles tot net naast het gezicht van mijn vrouw, en vermorzelde die in één beweging in haar gigantische vuist. De thee spetterde alle kanten op, niet het minst over mijn vrouw: over haar kleren, in haar haar en ogen... True story! Ik ben dus één van die gelukkige mannen voor wie twee vrouwen in de clinch zijn gegaan. Dat ééntje ervan een aap is, kan mijn plezier niet vergallen.

»Ik ben nadien overigens nog eens teruggegaan om te zien hoe het met haar gesteld was: slecht, zo bleek. Wekenlang kreeg ze nauwelijks een hap door haar keel. Een heel tragisch verhaal, maar ik vrees dat het water toch gewoon té diep was.»

Lees de filmrecensie van \'King Kong\'Andy Serkis - Official Website

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234