null Beeld

Kit Harrington steelt de show in 'Gunpowder' mét zijn kapsel uit 'Game of Thrones'

In 1605 beraamden enkele Engelse katholieken een plan om koning James I op te blazen tijdens een toespraak in het parlement, als wraak voor zijn strenge houding tegenover hun geloofsgenoten in het land. De bekendste samenzweerder in het zogenaamde ‘buskruitverraad’ was Guy Fawkes, die later opgevoerd werd in de comic ‘V for Vendetta’ en model stond voor het masker van de Anonymous-beweging. Maar hun leider heette Robert Catesby, en zijn verhaal wordt verteld in de driedelige Britse miniserie ‘Gunpowder’.

Stefaan Werbrouck

Catesby wordt vertolkt door Kit Harington, alias Jon Snow uit ‘Game of Thrones’, die ook zelf zijn schouders onder de reeks zette met zijn productiemaatschappij. En dat is geen toeval: de samenzweerder is immers een verre voorvader van de acteur.

Kit Harington «Robert Catesby is familie van moederskant; haar achternaam is ‘Catesby’ en het is ook mijn tweede naam. Toen ik opgroeide, heb ik dat heel vaak mogen horen: ‘Je weet toch dat je familie bent van de man achter het buskruitverraad, hè?’ Ik was daar ook trots op: ik vertelde tegen al mijn vrienden dat niet Fawkes maar Catesby het brein achter de samenzwering was (lacht). Maar mijn persoonlijke band was niet de voornaamste reden waarom ik deze reeks wou maken. Ik vond het vreemd dat het verhaal van die aanslag nooit eerder was verfilmd. Het is zo’n belangrijk deel van de Engelse geschiedenis, het wordt nog elk jaar herdacht (op 5 november, red.) en dankzij ‘V for Vendetta’ en Anonymous kent iedereen Guy Fawkes. Maar de aanslag zelf en zeker de beweegredenen van Catesby en co. zijn nauwelijks belicht.»

- Vandaar dat de reeks start met een bestorming van Catesby’s huis omdat er een illegale katholieke mis plaatsvindt, gevolgd door enkele gruwelijke martelscènes, onder meer van een vrouw die geplet wordt?

Harington «We wilden laten zien wat er kan gebeuren als je een religieuze minderheid genadeloos vervolgt, wat de drijfveren waren voor dat moordcomplot. Maar we kiezen zeker geen partij voor of tegen de protestanten. Mijn eigen houding tegenover Catesby is ook veranderd: voor we begonnen, was ik in zekere zin wel trots op mijn band met hem, maar nu voel ik vooral medelijden. Hij was in de eerste plaats een man die alles kwijt was geraakt – zijn vrouw, zijn gezin, zijn fortuin – en daarom begon aan een soort zelfmoordmissie waarin ook een hoop onschuldigen ten onder zouden gaan. Daar kun je moeilijk mee instemmen.»

- Je hebt ‘Gunpowder’ opgenomen in de pauze tussen het zevende en achtste seizoen van ‘Game of Thrones’. Was er iets waar je rekening mee moest houden?

Harington «Mijn kapsel. De producenten van ‘Game of Thrones’ hebben niet graag dat ik naar de kapper ga, dus het kwam heel goed uit dat Catesby ook lang haar en een baard had (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234