Bart De Wever Beeld Geert Van de Velde Humo 2020
Bart De WeverBeeld Geert Van de Velde Humo 2020

N-VA

Klaar voor verandering: ‘Bart De Wever is moe, hij heeft het gehad’

Niemand durft het luidop te zeggen, maar bij de N-VA wordt gefluisterd dat er in november een voorzitterswissel komt: ‘Bart is moe, hij heeft het gehad.’

Raf Liekens

Theo Francken, Peter De Roover en Lorin Parys worden het vaakst genoemd als zijn opvolger. Opmerkelijk in dat verband is de aanstelling van Joren Vermeersch tot nieuwe partij- ideoloog. De 39- jarige jurist en historicus is al jaren de rechterhand van Theo Francken en heeft meegeschreven aan zijn twee boeken over migratie.

HUMO Betekent uw aanstelling dat Theo Francken wordt klaargestoomd voor het voorzitterschap?

JOREN VERMEERSCH «Dat lijkt me voorbarig. Mijn aanstelling is er gekomen doordat Joachim Pohlmann kabinetschef voor cultuur werd bij minister-president Jambon. Ik heb een hechte band met Theo, maar kan perfect onder iemand anders werken. Ik word ook geen partijwoordvoerder zoals Joachim dat was. Wel zal ik de teksten, opiniestukken, boeken en speeches van de voorzitter mee voorbereiden en waken over de ideologische koers. Net als Joachim ben ik een liberaal-conservatieve nationalist, onze profielen leunen dicht tegen elkaar aan.»

PARLEMENTSLID N-VA «Een voorzitterswissel zou alleszins een dreigend personeelsprobleem oplossen. Als we straks in de oppositie belanden of als de Franstaligen Theo Francken niet als minister aanvaarden, dreigt hij als parlementslid minder zichtbaar te worden en aan populariteit in te boeten. Dan is het voorzitterschap de logische uitweg. We gaan ons goudhaantje toch niet laten wegkwijnen?»

DAVE SINARDET (politicoloog) «Veel zal afhangen van de formatiegesprekken. Als er een regering met de PS en de N-VA komt, blijft Bart De Wever aan als voorzitter. Dan heb je zijn ervaring en autoriteit nodig om dat compromis te verdedigen en de boel intern kalm te houden. Dan wordt Theo Francken wellicht minister, hoewel dat heel moeilijk ligt aan Franstalige zijde. Voor de PS verpersoonlijkt hij zowat alles waar zij van gruwen.»

HUMO Behoort een veto tot de mogelijkheden?

SINARDET «Dat zou vrij uniek zijn in de recente politieke geschiedenis: de ongeschreven regel is dat je je niet bemoeit met het personeelsbeleid van andere partijen. In 2011 zag CD&V Didier Reynders liever niet terugkeren in de regering, na zijn beleid op Financiën. CD&V loste het probleem op door dat departement zelf te claimen, en Reynders kreeg tegen zijn zin Buitenlandse Zaken. Zo kan het ook gaan met Theo Francken. De Franstaligen zullen hem niet opnieuw op Asiel en Migratie willen. Als hij in de regering raakt, zal het eerder op Defensie zijn. En dan is het zeer de vraag of men hem aanvaardt als vicepremier.»

HUMO En wat als de N-VA in de oppositie belandt?

SINARDET «Dan zou het niet onlogisch zijn dat Bart De Wever opstapt. De dag na de verkiezingen heeft hij al zijn ontslag aangeboden. In maart was hij ook zeer ontgoocheld na de mislukte gesprekken over een regering van nationale eenheid. Als het hem deze zomer weer niet lukt om de N-VA in de regering te krijgen, houdt hij wellicht de eer aan zichzelf. Hij heeft al vaak gezegd dat hij het tragisch vindt hoe sommige grote politici door hun partij naar buiten zijn gedragen, en hij kent zijn Romeinse geschiedenis zeer goed (lacht). Hij zal eventuele dolksteken voor willen zijn.»

HUMO Volgt Theo Francken hem op? Of gaat het tussen Peter De Roover en Lorin Parys?

SINARDET «Zij zijn alleszins meer consensusfiguren. Met Francken zou de partij weer een ruk naar rechts maken. De N-VA slingert al een tijdje heen en weer tussen twee opties: de nieuwe CVP worden, of Vlaams Belang light. Toen ze de regering lieten vallen over het migratiepact, woog de vleugel- Francken door. Nu neigen ze naar een centrumkoers.»

Mee om die reden ziet de oude VU-vleugel binnen de partij Theo Francken niet zitten als voorzitter. Sommigen noemen hem ‘een schismafiguur’ die de partij in tweeën zou splijten. Bart De Wever lijkt dat te beseffen. Het is opvallend hoe ondervoorzitter Lorin Parys sinds de verkiezingen voortdurend met de voorzitter meeloopt. Hij heeft een heel goede beurt gemaakt bij de Vlaamse en federale onderhandelingen: misschien wordt hij klaargestoomd voor de job.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234