null Beeld

Klein ventje, Groote Oorlog: Sioen

Duimen dat u de Groote Oorlog nog niet compleet zat bent, want wat hebben wij net te horen gekregen? De herdenkingen van ’14-’18 vinden niet enkel plaats in 2014 en 2018, maar lopen gewoon vrolijk de volledige vijf jaar dóór.

Frederick Vandromme

Op dinsdag 21 april kan u bijvoorbeeld naar kunstencentrum Flagey in Elsene, alwaar Dirk Brossé, Jef Neve en Frederik Sioen de handen in elkaar slaan voor ‘Distortion, a Hymn to Liberty’. Vanuit de loopgraven: Sioen, die vorige maand met ‘Man Mountain’ ook al een nieuwe, zesde plaat uit had.

HUMO Een heuse ode aan de vrede: minder evident om te schrijven dan pakweg een liedje over een nieuw lief.

Frederik Sioen «Het zal wel zijn. Maar we hebben er natuurlijk veel over gepraat. En het leek ons evident dat je het pas over vrede kan hebben als je het ook over oorlog hebt. Zoals ze bij wijze van spreken pas een zebrapad leggen nadat er eerst een accident is gebeurd. Ik heb ter voorbereiding in elk geval veel gelezen: op het internet vond ik bijvoorbeeld een aantal afscheidsbrieven die soldaten hadden geschreven net voor ze op missie vertrokken, voor mocht het fout gaan. Het leek Jef, Dirk en mij vooral belangrijk om het niet te groots en episch aan te pakken. Het zijn vooral de kleine emoties – zoals gemis en hoop – die mooie verhalen maken.»

HUMO Wacht: hebben we het nu over één lang nummer, of een aaneenschakeling van een rits kortere?

null Beeld

Sioen «De opdracht was dat we elk twintig minuten moesten vullen. Ik heb voor mijn stuk zes liedjes geschreven, Dirk vijf composities en Jef één lang pianoconcerto. We zijn nog maar net begonnen om die drie delen nu ook in elkaar te schuiven, maar dat lukt wonderwel.»

HUMO Een dergelijke opdracht krijgen: is dat een cadeau voor een songschrijver?

Sioen «Ja, fantastisch. Ik vind het leuk om over mijn eigen gevoelens en leefwereld te schrijven, maar – en ik zal wel niet de enige zijn die daarmee kampt – tegelijk stoot ik vaak op de vraag: ‘Waar ga ik nu weer eens een liedje over maken?’ Dat ik nu een aanleiding en de tijd krijg om me te verdiepen in een dergelijk interessant onderwerp en dat ik dat vervolgens ook nog eens met een groot orkest kan brengen: dat is inderdaad niets minder dan een cadeau.»

HUMO Je hebt onder meer ook muziek geschreven voor ‘Marsman’, en nu werk je aan de soundtrack van een andere serie. Weiger je ook soms een opdracht?

Sioen «Ik heb eens een aanvraag van Nicole & Hugo aan mij voorbij laten gaan. Natuurlijk is er niets verkeerd aan om een nummer voor hen te schrijven, maar ik vind: je moet wel een béétje een link voelen met waar je aan werkt.»

HUMO Ben je eigenlijk een ‘Game of Thrones’-fan?

Sioen «Ik heb wel een paar seizoenen bekeken, hoezo?»

HUMO Je nieuwe plaat heet ‘Man Mountain’. Ik zie tijdens het beluisteren elke keer de gruwelijke gestalte van The Mountain voor mij, een personage uit ‘Game of Thrones’. Het ligt aan mij.

null Beeld

Sioen «Het was Pieter-Jan De Smet die me die titel heeft ingefluisterd. Ik vond het wel mooi. En grappig, omdat het niet past bij de dwerg van 1 meter 66 die ik ben. Anderzijds: ik ben 35 geworden, en nu dus volkomen man (lacht). En vooral: ik voel me tegenwoordig heel sterk in wat ik doe. Zo past ‘Man Mountain’ weer wél.»


Info en tickets: flagey.be

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234