Jeff Bezos Beeld Getty Images
Jeff BezosBeeld Getty Images

De pandemie en de inpakkers

Klokkenluiders slaan alarm: ‘Magazijniers bij Amazon riskeren hun leven’

Jeff Bezos wrijft zich in de handen: zijn onlinewinkel Amazon doet gouden zaken tijdens de coronacrisis. Maar volgens klokkenluiders lopen de werknemers een groot risico om besmet te raken in de magazijnen. Eén van hen is Emily Cunningham, die nu is ontslagen door de e-commercereus: 'Mensen die met honderden dicht op elkaar gepakt verzendingen moeten klaarmaken, dat kan toch niet?'

Dominique Soenens

Op vrijdag 10 april kreeg Emily Cunningham, webdesigner bij Amazon, een telefoontje van iemand van de personeelsdienst. Na een eerdere waarschuwing had ze opnieuw de interne regels van het bedrijf overtreden. 'Je hebt er daarom voor gekozen je carrière bij het bedrijf te beëindigen,' klonk het. Ze moest meteen haar spullen in een doos stoppen en het kantoor verlaten. Het gesprek duurde minder dan een minuut, en Cunningham had niet eens de tijd om te protesteren of meer uitleg te vragen. Ze heeft vijf jaar als webdesigner voor Amazon gewerkt.

EMILY CUNNINGHAM «Ik was kwaad. Amazon wilde al langer van me af en nu hadden ze blijkbaar een reden gevonden om me te ontslaan.

Ik was actief bij de Amazon Employees for Climate Justice, een collectief dat het bedrijf vraagt het voortouw te nemen in de aanpak van het klimaatprobleem. Dat zinde hen duidelijk niet. Toen ik samen met mijn collega Maren Costa ook openlijk begon te spreken over de omstandigheden waarin magazijniers moeten werken tijdens de coronacrisis, was de maat vol.»

HUMO Amazon zegt in een persmededeling dat het alle gezondheidsregels respecteert en de veiligheid van zijn werknemers garandeert. Dat klopt niet?

CUNNINGHAM «Nee. Ze hebben regels, maar ze passen die selectief toe. Ze vragen werknemers dat ze tijdens hun pauze de regels voor social distancing respecteren, maar op de werkvloer wordt daar weinig rekening mee gehouden. Het is vaak ook praktisch onmogelijk: als je een zwaar toestel moet verplaatsen, moet je dat met twee mensen doen, vlak naast elkaar.

» De bedrijfsleiding is ook niet consequent. Ze controleren bijvoorbeeld wel de lichaamstemperatuur bij de magazijniers, maar niet bij de vrachtwagenchauffeurs, die daar óók rondlopen. Ik heb beelden uit Amazon-magazijnen in Polen gezien, waar honderden mensen naast elkaar moesten werken. Ik werd misselijk toen ik het zag. Maar het gebeurt in alle opslagplaatsen van Amazon in de VS en Europa.»

HUMO In Frankrijk heeft een rechtbank geoordeeld dat Amazon tijdens de coronacrisis alleen nog essentiële producten mag verkopen.

CUNNINGHAM «Dat is de enige juiste beslissing. Waarom mag Amazon wel alles verkopen, terwijl andere winkels dicht moeten blijven? Pas door het te verplichten alleen essentiële producten te verkopen, kun je de gezondheidsmaatregelen laten naleven. Maar dat bevalt Amazon natuurlijk niet: ze boeken nu een recordomzet. Ze vinden winst belangrijker dan de gezondheid van hun werknemers. Nochtans hebben er onlangs driehonderd magazijniers in vijftig distributiecentra gestaakt. Amazon betaalt alleen het loon van mensen die besmet zijn én die dat kunnen bewijzen, maar veel magazijniers hebben geen ziekteverzekering en kunnen geen honderden dollars betalen voor een test.»

HUMO Uw ontslag kwam er op de dag dat u een online-evenement organiseerde waarop magazijniers en technologen het over de werkomstandigheden wilden hebben.

CUNNINGHAM «Ja, Amazon heeft dat gesaboteerd. Er hadden zich meer dan 1.500 werknemers ingeschreven, en ook klimaatactiviste Naomi Klein wilde deelnemen. De uitnodigingen waren verstuurd via het bedrijfsnetwerk, maar Amazon heeft die onderschept. We hebben het een week later wel kunnen laten plaatsvinden via een ander platform.

» De ongerustheid bij de werknemers is groot. Velen kunnen niet anders dan blijven werken: er moet brood op de plank komen. Maar ze riskeren wel besmet te raken, terwijl velen niet eens een ziekteverzekering hebben. De vraag is natuurlijk: waarom is Amazon zo bang van werknemers die met elkaar spreken? Waarom willen ze die de mond snoeren?»

HUMO We vroegen Amazon om een reactie. Het antwoord was kort: 'We respecteren het recht van werknemers om te protesteren, maar dat betekent niet dat ze onze interne richtlijnen niet moeten respecteren.'

CUNNINGHAM «In september vorig jaar hebben we een klimaatevenement georganiseerd waarbij we Amazon opriepen om ambitieuzere klimaatdoelstellingen te formuleren. Ze wilden ons toen niet ontslaan, omdat dat slecht zou overkomen bij de publieke opinie. In plaats daarvan hebben ze het interne reglement veranderd, en plots hadden we een regel overtreden. Zo hadden ze een stok achter de deur. Mijn collega Maren Costa, die op dezelfde dag als ik ontslagen is, had eerder al in de pers gesproken over de contracten van Amazon met oliemaatschappijen. Er zijn intussen zes mensen aan de deur gezet omdat ze de werkomstandigheden in de magazijnen hebben aangeklaagd (volgens Amazon zijn ze ontslagen omdat ze de coronarichtlijnen niet gevolgd zouden hebben, red.).

» Akkoord, er is een regel die bepaalt dat je je collega's niet mag vragen ergens aan deel te nemen. Je mag niet vragen of ze een petitie willen ondertekenen, maar ook niet of ze koekjes van de scouts willen kopen. Veel werknemers trekken zich niets aan van die regel, en dat blijft meestal zonder gevolg. Maar voor Maren en mij kwam die overtreding het bedrijf plots wel goed uit.»

HUMO Hoe kijkt u nu naar Amazon?

CUNNINGHAM «Ik vind het nog altijd een geweldig bedrijf, maar het kan veel meer doen in de strijd tegen de klimaatverandering. Ik ben ervan overtuigd dat de fossiele economie een doodlopende straat is. Amazon moet vooroplopen in de omschakeling naar een groene economie. Er is voor mij een duidelijke link tussen de coronacrisis en de klimaatcrisis. In beide gevallen zijn de zwakkeren de eerste en grootste slachtoffers. We moeten meer dan ooit zorg dragen voor elkaar.

» Ik heb nog geen nieuwe job, maar ik ben ook niet hard op zoek. Ik ben nu volop bezig acties te organiseren om mensen in een moeilijke situatie te steunen. En daarna zie ik wel.» (ds)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234