null Beeld

Kobe Desramaults in 'Het Goeie Leven': 'Het belang van een goeie hutsepot'

’t Is noodgedwongen tussen de soep en de patatten – enfin, tussen de gebakken pladijs in een blad van broccoli en de gefermenteerde wortel met gerookte witte chocolade – dat Kobe Desramaults, de vermaarde topkok, ons te woord staat: zijn restaurant In De Wulf mag dan per 12 december de deuren sluiten, tot die tijd is het alle hens aan dek. En dan moet hij ook nog eens opdraven in ‘Het goeie leven’.

Noud Jansen

Kobe Desramaults « ’t Is echt zot hier. Precies alsof we zopas drie Michelinsterren hebben gekregen, en de hele wereld bij ons wil komen eten.»

HUMO Nog even en je kunt op vakantie: naar verluidt zou je je drie maanden willen gaan herbronnen in het Verre Oosten.

Desramaults « Dat klopt niet helemaal: na kerst vertrek ik voor ongeveer een maand naar Japan; daarna ga ik nog eens drie weken naar Zuid-Amerika en de Verenigde Staten.

»Je weet, in juni open ik een nieuw restaurant in Gent, in het voormalige RTT-gebouw aan de Oude Beestenmarkt. Veertien op veertien meter, piepklein eigenlijk. De bedoeling is om daar zo veel mogelijk afstand te nemen van wat ik in het verleden gedaan heb, en eens iets heel nieuws te doen. ’t Is precies daarom dat ik in mijn eentje op culinaire verkenningsreis wil gaan: vooral in Japan en in Zuid-Amerika wil ik zo veel mogelijk in mijn kop proberen te steken, zodat ik terug in België met allerlei nieuwe ideeën aan de slag kan gaan.»

HUMO Waar ik je eigenlijk voor bel: jij zit in de laatste aflevering van ‘Het goeie leven’, een programma waaraan je al vaker je medewerking hebt verleend. Zei jij niet ooit dat het niks voor jou is om in kookprogramma’s op te draven?

Desramaults « Ja, maar ‘Het goeie leven’ is naar mijn mening niet echt een kookprogramma. Ik vind het uitgangspunt van het programma heel mooi: het laat de mensen nadenken over eten, en over de herkomst van eten, en over respectvol met producten omgaan. Je voelt ook dat de kandidaten met passie aan het werken zijn, met liefde. Mede daarom vond ik het ook zo lastig om te beslissen welke van de hutsepotten die me in die aflevering werden voorgeschoteld, ik de beste vond. Door te kiezen, ga je hoe dan ook iemand ontgoochelen.»

HUMO Wat is voor jou een goeie hutsepot?

Desramaults « Sowieso moet een goeie hutsepot met liefde gemaakt zijn, want je maakt het voor je familie, voor mensen die je graag ziet. Verder is het van belang dat alles van het varken erin verwerkt wordt, dus ook bijvoorbeeld de oren, de poten en de staart. Je trekt daar een bouillon van, en die bouillon wordt vervolgens de basis om je groenten in te garen. Welke groenten dat zijn, is uiteraard afhankelijk van wat er op dat moment voorhanden is, maar voor mij is een hutsepot nog altijd het best in de herfst, wanneer je rapen, spruitjes, prei en wortels hebt. En last but not least is een goeie hutsepot voor mij een hutsepot waarvan alleen al de reuk een Vlaams oergevoel oproept. Het water moet ervan in je mond lopen.»

HUMO Dat doet het nu al. Bedankt!

Desramaults «Geire gedaan.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234