null Beeld

Koen Peeters - Grote Europese Roman

Exact in de week dat Europa - with a little help from Axelle Red, Scala en The Scorpions - vijftig kaarsen uitblies, verscheen 'Grote Europese Roman' (Meulenhoff) van Koen Peeters.

In zijn inleiding noemt de schrijver zijn nieuwste boek - een ironische grijns op het gelaat geschroefd - een 'continentale tegenhanger van de Great American Novel', het vehikel waarmee schrijvers als Norman Mailer, Tom Wolfe of Jonathan Franzen naar de bleke ziel van hun geliefde nation under God delven en in één moeite de donkerste hoeken en kieren van haar bewoners doorlichten. En Peeters' opzet is alleszins gelijkaardig: zesendertig hoofdstukken lang - één per land - tast hij naar de ziel van het Oude Continent.

undefined

Zijn enquêteur met dienst heet Robin: op last van zijn chef Robert Marchand - een pan-Europese versie van de gelijknamige über-Belg uit Peeters' debuut 'Conversaties met K.' - reist Robin door het Verenigde Europa aan het begin van de eenentwintigste eeuw. Doel: een rapport over het nieuwe Europa opstellen waarmee Marchand en zijn old boys' network de moordende concurrentie te snel af kunnen zijn. Terwijl de actualiteit - nine eleven, de moord op de in Irak gekidnapte Britse ingenieur Kenneth Bigley, de brand in de voormalige cokesfabriek Marly - op de achtergrond flikkert als een gigantische videoprojectie, dwaalt de ambitieuze maar ook ietwat saaie single Robin over het continent. In luchthavens, taxi's en hotels harkt hij de elementaire deeltjes voor zijn toekomstige en allesomvattende rapport bij elkaar: 'Ik open mijn ogen. Ik zuig informatie op, ik verzamel kennis als bouwstenen voor een nieuwe stralende toekomst.' Tijdens de kantooruren neemt hij actief deel aan meetings en symposia waar een kapitalistisch Esperanto de voertaal is, een dialect vol braakverwekkende termen als e-procurement, requests for quotation en fast moving consumer goods. Interessante feiten en trivia noteert hij nauwgezet in zijn Moleskine-schriftje, al raakt hij toch vooral ontroerd door 'de plotseling opduikende diepzinnigheid in oppervlakkige gesprekken met iemand die je amper kent.'

De ware ziel van Europa openbaart zich pas in het levensverhaal van opdrachtgever Marchand, waarmee Peeters de lotgevallen van Robin doorspekt. Als zoon van een Litouwse jood die het slachtoffer werd van een pogrom klimt Marchand op van welgestelde wees tot succesvol entrepreneur. Het enige veilige beroep ter wereld, mocht er ooit weer een dreiging als die van de holocaust opdoemen: 'Wie ondernemer is, kan zijn hele bezit samenvatten in een tegoed bij de bank, hij kan altijd en overal meteen vertrekken.' Het werkvee moet, zo leert ook Robin, leren leven met de dreiging van bedrijfssaneringen - een soort permanente en hedendaagse miniversie van de holocaust. Robin beseft dat het saneren van die met bloed doordrenkte Europese bodem onbegonnen werk is: 'Europa is een zootje ongeregeld dat elkaar sinds eeuwen verovert, liefheeft en vermoordt in campagnes met vlaggen. Europa is Goethe en Vergilius, Napoleon en Hitler.' Toch krijgt hij aan het einde van de roman nog het vooruitzicht op levenslang geluk, in de vorm van een oude geliefde die opnieuw opduikt.

'Grote Europese Roman' is vintage Peeters: een mild ironisch, maar vooral onbeschaamd melancholiek 'klein Brussels boekske' over de onontkoombare lulligheid van het bestaan.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234