null Beeld

Koen Van den Heuvel & Katrien Partyka, liefde in de Wetstraat: 'Een latrelatie tussen twee CD&V'ers was vroeger niet evident geweest'

Koen Van den Heuvel (54) en Katrien Partyka (45) zijn allebei Vlaams Parlementslid voor CD&V en burgemeester – zij in Tienen, hij in Puurs-Sint-Amands. Hun sjerp verhindert hun voorlopig om samen te wonen. En sinds hij een maand geleden werd gevraagd om Joke Schauvliege op te volgen als minister van Landbouw, Natuur en Omgeving is het leven nog hectischer geworden. ‘Ik heb hem nog nooit zo gefocust gezien, hij is mentaal helemaal weg.’

rl

'In de politiek bestaat de work-life balance niet. Mijn beste vriendin zegt dat ik gelukkiger zou zijn in een andere job'

Als koppel in de toppolitiek, met allebei kinderen uit een vorige relatie, zitten Koen Van den Heuvel en Katrien Partyka in een mallemolen die amper rustmomenten toelaat. En de wekelijkse klimaatbetogingen houden de druk op de ketel.

HUMO Hoe hebt u elkaar leren kennen?

KATRIEN PARTYKA «We zitten allebei al minstens twintig jaar in de politiek, maar blijkbaar hebben we lang naast elkaar heen gelopen.»

KOEN VAN DEN HEUVEL «Ik zetel sinds 2004 in het Vlaams Parlement, Katrien werd in 2007 verkozen in de Kamer. Ik had haar nog nooit gesproken, tot zij vijf jaar geleden naar het Vlaams Parlement verhuisde en ik haar fractieleider werd.»

PARTYKA «Maar ik moest eerst een politieke blunder begaan voor hij me écht opmerkte.»

undefined

null Beeld

undefined

'Koen is veel volkser dan je zou vermoeden als je hem in 'Villa politica' ziet' Katrien Partyka

HUMO In 2015 blies u in Tienen de coalitie met SP.A-burgemeester Marcel Logist op, waardoor de stad een half jaar onbestuurbaar was. Uiteindelijk slaagde u erin een nieuwe coalitie met Open VLD, N-VA en Groen op de been te krijgen, waarvan u burgemeester werd.

PARTYKA «Die onbestuurbaarheid was een heel moeilijke periode. Op de CD&V-fractiedagen kwamen partijgenoten zeggen hoe stom ik was geweest: ‘Voor je zoiets doet, moet je eerst een ander voorakkoord op zak hebben.’ Als laatste in de rij kwam Koen me dat ook nog eens inpeperen, en plein public.»

VAN DEN HEUVEL (sussend) «In een kleine groep.»

PARTYKA «Ik ben in tranen weggelopen. Hij had gelijk, maar ik wist het onderhand wel. De fractiesecretaresse maande hem aan om zich te verontschuldigen.»

VAN DEN HEUVEL «Ik had geen zetje nodig. Vijf minuten later stond ik al bij jou.»

PARTYKA «Hij nodigde me uit om samen te gaan lunchen en dat werd een fijne babbel. Het heeft wel nog lang geduurd voor we aan onszelf en de buitenwereld durfden toe te geven dat we verliefd waren. We hadden allebei een scheiding achter de rug, en een relatie met een partijgenoot was niet evident. Daardoor hebben we het voorzichtig aangepakt, een beetje naar zijn stijl.»

VAN DEN HEUVEL «Tja, ik ben al een wat oudere man die…»

PARTYKA «…uitvoerig het terrein verkent voor hij toeslaat (lacht).»

VAN DEN HEUVEL «Maar die wel zeer vastberaden is. Er zijn dus nóg etentjes gevolgd.»

PARTYKA «Na een date in Leuven merkte ik dat ik mijn autosleutel kwijt was. Ik vroeg of hij me thuis wilde afzetten, en dat interpreteerde hij als een hint. Maar onderweg naar huis viel ik in slaap (hilariteit).»

VAN DEN HEUVEL «Pas toen geloofde ik dat ze écht haar sleutel had verloren. Voordien vermoedde ik dat ze die onderweg toevallig in haar handtas zou vinden. Ik moest haar wekken om te vragen waar ze woonde.»

HUMO Vreesde u de reacties van partijgenoten en politieke tegenstanders?

PARTYKA «Ik was er niet gerust in.»

VAN DEN HEUVEL «Er circuleerden geruchten, maar we probeerden die te ontkennen. Na een paar maanden hebben we het op een nieuwjaarsetentje aan de fractie verteld. Daarvoor hadden we Wouter Beke en Hilde Crevits al ingelicht. Op dat etentje zei ik dat ik een belangrijke aankondiging moest doen. Een drietal collega’s begon zich al in de handen te wrijven: éíndelijk gaat hij zijn relatie bekendmaken. Waarop ik meedeelde dat Bart Dochy lijsttrekker zou worden bij de gemeenteraadsverkiezingen in Ledegem. Anticlimax! Maar achteraf hebben we het wel verteld.

»In Puurs en Tienen wisten de mensen het al wel. We liepen daar niet rond met een zak over ons hoofd. Maar na dat feestje stond het in de kranten. Gelukkig reageerde de partij vrij rustig. Twintig jaar geleden was zo’n latrelatie binnen CD&V niet evident geweest.»

HUMO Pieter De Crem en Koen Geens hebben u niet verteld dat u nu moet trouwen?

PARTYKA (lacht) «Nee, en Wouter Beke ook niet.»

VAN DEN HEUVEL «Wat telt, is wat de mensen ervan denken. Bij de gemeenteraadsverkiezingen hebben we allebei een mooie overwinning geboekt. Dat zegt genoeg.»

HUMO Is het gezond voor de relatie dat u allebei in de politiek zit?

VAN DEN HEUVEL «Ik ben al twintig jaar burgemeester, en Katrien vier jaar. Daardoor volstaan twee woorden om sommige situaties te snappen.»

HUMO Wat was uw reactie toen hij de zware taak kreeg om Joke Schauvliege op te volgen, na haar leugens over de Staatsveiligheid en het ‘complot van de klimaatbetogers’ tegen haar?

PARTYKA «Ik had gemengde gevoelens. Ik was blij voor hem, maar ook bezorgd. Het ministerschap is de droom van elke politicus, maar het slorpt je ook op. Ik besefte dat hij nóg meer een schietschijf zou worden, zeker nu de gemoederen rond het klimaat zo verhit zijn.

»Sinds zijn aanstelling hebben we nog minder tijd voor elkaar. Soms zien we elkaar een halve week niet. Gelukkig bellen we dagelijks, ’s avonds gaan we nooit slapen zonder elkaar nog even te horen. Ik heb hem nog nooit zo gefocust gezien als de laatste weken. Hij wil in korte tijd zoveel mogelijk doen. Mentaal is hij helemaal weg.»

VAN DEN HEUVEL «Dat is toch logisch? Er resten me nog zes weken tot aan de paasvakantie. Daarna komt het parlement nog één keer samen en start de verkiezingscampagne.»

HUMO Bespeur ik een zekere frustratie, mevrouw Partyka?

PARTYKA «Neenee, ik vind zijn drive heel fascinerend.»

VAN DEN HEUVEL «Katrien beseft dat ik deze kans moet grijpen. En ze denkt mee. In de vorige legislatuur was ze adviseur op het kabinet van Joke Schauvliege, ze weet dus waarover het gaat en ze geeft me altijd een spontane en oprechte mening zonder dat daar een andere agenda achter zit. Dat is onbetaalbaar. In onze stiel is het niet zo simpel om vrienden te hebben, zeker niet in je eigen partij.»

PARTYKA «Tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen heb ik hem wel eens aangemaand om het even los te laten. Ik ben sneller geneigd om ook tijd te maken voor andere dingen. Maar áls ik hem zover krijg, kan hij de knop wel beter uitzetten dan ik. Bij mij blijven er op de achtergrond altijd nog politieke zaken spoken.»

VAN DEN HEUVEL «Als ik het Bosuil-stadion binnenstap, vergeet ik alles. Ik ben een fanatieke supporter.»

PARTYKA «Op het gênante af. Hij zit niet in de loges, maar op die houten bankjes.»

VAN DEN HEUVEL «Tribune 2.»

PARTYKA «En voor het minste vliegt hij overeind om te roepen en te tieren (rolt met de ogen).»

VAN DEN HEUVEL «Maar schelden doe ik niet.»

PARTYKA «Tijdens de match in Roeselare heb ik voortdurend aan zijn jas zitten trekken, omdat hij zo tekeerging: ‘Blijf nu toch eens rustig!’»

VAN DEN HEUVEL «Wat wil je? Dat was de match die besliste over onze promotie naar eerste klasse, na dertien jaar vagevuur. In de tweede helft was ik heel nerveus.»

undefined

'Katrien heeft ook tijgerprints, hoor: eentje voor overdag en eentje voor 's nachts'


Alles of niks

HUMO Wat hebt u van elkaar geleerd als politicus?

PARTYKA «Ik stimuleer hem om actiever te zijn op sociale media. Vroeger deed hij daar niet veel mee.»

VAN DEN HEUVEL «Sinds een maand heb ik Instagram, onder zachte dwang.»

PARTYKA «Zijn sterkste punten zijn zijn leiderschap en zijn visie. Hij kan een groep smeden die voluit voor hetzelfde doel gaat en ijzersterk campagne voert.»

VAN DEN HEUVEL «In Puurs heet CD&V Team Koen. Dat heeft gewerkt: we hebben een absolute meerderheid.»

PARTYKA «Maar wie heeft Team Koen bedacht? Bibi.

»Koen is een harde werker en stimuleert mij ook om tot het uiterste te gaan. Als ik aan mijn limiet zit, durf ik wel eens iets af te zeggen. Maar hij zou nooit willen dat ik werk laat liggen om meer bij hem te zijn.»

VAN DEN HEUVEL «Ik bewonder haar lef en doorzettingsvermogen. De coalitie in Tienen opblazen met de onbestuurbaarheid tot gevolg, dat had ik niet gedurfd. Ze heeft alles of niks gespeeld. Ik ben voorzichtiger.»

HUMO Uw lokale mandaten verhinderen dat u gaat samenwonen. Hoe vervelend is dat?

VAN DEN HEUVEL «Nu moet ik opletten. Ik heb in een interview eens gegrapt dat ik het toch niet zou uithouden met haar onder één dak. Hilde Crevits heeft me daar achteraf over aangesproken.»

PARTYKA «Ik beschouw de politiek als een fase. Nu verdringt die bijna alles, maar het gaat ook voorbij. Ooit zal één van ons misschien verhuizen.»

HUMO Een mooi compromis zou zijn dat u allebei in Antwerpen gaat wonen en samen de CD&V-lijst trekt.

VAN DEN HEUVEL (lacht) «Ja, mensen uit Puurs worden daar door de zittende burgemeester altijd met open armen ontvangen. Bij mijn aanstelling tot minister kreeg ik meteen de vraag of ik ook onderweg was naar ’t Stad (eerder verhuisden Annemie Turtelboom en Kris Peeters van Puurs naar Antwerpen, red.) Nee dus.»

HUMO Meneer Van den Heuvel, stoort het u dat u een nogal grijs imago hebt?

PARTYKA «Dat is onterecht. Hij is veel losser dan mensen denken.»

VAN DEN HEUVEL «Als je een stijve hark bent, haal je geen 4.700 stemmen in Puurs. En dan blijf je ook geen twintig jaar burgemeester. In De Morgen noemde ‘de andere Kris’ (mobiliteitsspecialist Kris Peeters die met Van den Heuvel heeft gestudeerd, red.) me een toonbeeld van deugdelijkheid en degelijkheid. Tja, ik ben geen tafelspringer en hou van een zekere ernst in de politiek. In het parlement ben ik geen haantje dat de media opzoekt. Maar ik sta wel dicht bij de mensen en maak heldere keuzes. In het centrum van mijn gemeente hebben we twintig huizen opgekocht en afgebroken om er een gezellig plein van te maken, met ruimte voor winkels en horeca. Vroeger was Puurs een slaapdorp met twee bakkers en een slager, nu leeft het centrum weer. Wat is daar grijs aan?

»Mensen moeten zich afvragen welke politici ze willen: toffe peren die goedkope slogans spuien, of dossiervreters die ernstig met hun vak bezig zijn en beslissingen durven te nemen?»

PARTYKA «Authenticiteit is de sleutel. Als je een vrolijke frans bent, moet je dat vooral blijven. Ben je ernstiger, dan hoef je dat niet te veranderen. Maar Koen is veel volkser dan je zou vermoeden als je hem in ‘Villa politica’ ziet.»

HUMO U lijkt flamboyanter. Op Twitter heet u ‘Katparty’, en u gebruikt hashtags als #tsjiktsjakvollenbak.

PARTYKA (lacht) «Ik hou me nog in. Ik ben spontaan en vrolijk, maar in de politiek temper je dat beter, om negatieve commentaren te vermijden. Ik kleed me ook soberder dan ik zou willen.»

HUMO U zou liever in tijgerprints rondlopen?

VAN DEN HEUVEL «O, maar die heeft ze: eentje voor overdag en eentje voor ’s nachts.»

PARTYKA «Als politicus val je met je persoonlijkheid beter niet te hard op. Mensen kunnen hard zijn in hun oordeel.»

HUMO Toen meneer Van den Heuvel recent een opvallend kostuum droeg, werd er meteen gefluisterd dat dat ‘de invloed van Katrien’ moest zijn.

PARTYKA «Ik stuur hem daar wat in. Op dat vlak was hij wél grijs.»

VAN DEN HEUVEL «Ik heb grijs haar gekregen sinds ik haar ken (lacht). In mijn kast hangt nu een hemd met bloemetjes, boompjes en vogels: ideaal voor de volgende bosplantactie.»

PARTYKA «Maar jij laat je toch graag leiden door mij?»

VAN DEN HEUVEL «Ach, als ik je daarmee gelukkig kan maken…»

HUMO Had het ministerschap ook naar u kunnen gaan, mevrouw Partyka?

VAN DEN HEUVEL «Natuurlijk!»

PARTYKA «Ik denk het niet.»

VAN DEN HEUVEL «We zullen allebei keihard campagne voeren, zodat ik minister kan blijven en na tweeënhalf jaar de fakkel kan doorgeven aan Katrien.»

HUMO U zetelt al vijftien jaar in het Vlaams Parlement, waarvan de helft als fractieleider. Maar u had de pech dat Kris Peeters ook uit Puurs kwam. Men fluistert dat u gefrustreerd rondliep, omdat hij in uw weg stond.

VAN DEN HEUVEL «Dat is écht niet waar. Ik ben onthecht en haal veel voldoening uit onze verwezenlijkingen in Puurs.»

PARTYKA «Zelfs na twintig jaar zit daar geen sleet op. Ik heb gezien met hoeveel grinta hij heeft gevochten om zijn meerderheid te behouden. Koen is een politiek béést.»

undefined

null Beeld

'We zullen allebei keihard campagne voeren, zodat ik minister kan blijven en na tweeënhalf jaar de fakkel kan doorgeven aan Katrien' Koen Van den Heuvel


Tjeverige diplomaat

HUMO Toen u begin december werd gevraagd wat u zou kiezen: burgemeester of minister, antwoordde u: ‘Het burgemeesterschap, want dat is het mooiste mandaat dat er is.’ Wat is er veranderd?

VAN DEN HEUVEL «Zo’n kans weiger je niet. Als lijsttrekker sta ik straks tegenover Bart De Wever, Bart Somers, Meyrem Almaci… Ik zal mijn mouwen mogen opstropen. Het ministerschap verhoogt mijn zichtbaarheid, en dus ook mijn kansen. Maar inwoners van Puurs hoeven zich geen zorgen te maken: ik blijf de gemeente op de voet volgen. Vorig weekend heb ik als raadslid mee vergaderd over de meerjarenplanning.»

HUMO U komt uit een gezin van zelfstandigen, maar volgens ‘de andere Kris’ was u in uw studententijd al een politicus pur sang. U liep vaak met kwaliteitskranten onder de arm, ging in het studentenrestaurant iedereen een hand geven en droomde ervan om burgemeester te worden.

VAN DEN HEUVEL «Hij heeft wat overdreven, maar met de mensen babbelen heb ik altijd gedaan. In het parlement kan ik met iedereen door één deur, en ondanks mijn saaie imago kan ik een avondje met een paar Duvels ten zeerste waarderen.»

HUMO Volgens Jan Peumans verstaat u perfect de kunst ‘om de tjeverige diplomaat uit te hangen’.

VAN DEN HEUVEL «Jan heeft me ge-sms’t dat hij dat niet zo heeft gezegd. Maar als ik een zaal binnenkom, vind ik het niet erg om de mensen aan elke tafel te begroeten.»

PARTYKA «In Tienen doet hij dat ook. Dat heeft niets te maken met opportunisme, maar met een oprechte interesse voor mensen.»

HUMO Zat de politieke microbe er bij u ook al van jongs af in?

PARTYKA «Nee. Ik was leidster bij de scouts, en de lokale CVP-voorzitter was de papa van één van mijn leden. Toen ik stopte bij de scouts, vroeg hij me om op de lijst te gaan staan. Dat werd een onverwacht succes, waardoor ik per ongeluk in de politiek rolde.»

HUMO U kunt zich voorstellen dat u ooit iets anders doet?

PARTYKA «Ja. Politiek is heel mooi, maar het blijft een genadeloze wereld. We zijn er ook allebei van ’s morgens tot ’s nachts mee bezig, zeven dagen per week. Als je kinderen hebt, is dat niet evident. Mijn beste vriendin zegt soms dat ik gelukkiger zou zijn in een andere job.

»Bij de jongere generatie merk ik dat ze geen zin hebben om alles op te offeren voor de politiek. Jonge vrouwen zeggen: ‘Ik wil dat wel doen, maar ik wil ook mijn kinderen zien opgroeien en tijd overhouden voor mijn vrienden.’ Maar in de politiek bestaat het begrip work-life balance niet.»


Bosbrossers

HUMO Als minister nodigde u meteen Anuna De Wever uit. Bart De Wever weigerde haar vorige week te ontvangen na de klimaatbetogingen in Antwerpen.

VAN DEN HEUVEL «Je mag het engagement van die jongeren niet bagatelliseren. Ze hebben hun standpunten op een volwassen manier bepleit. Om tot oplossingen te komen moet je naar elkaar luisteren en bruggen bouwen.

»De titel van Anuna’s boek luidt ‘Wij zijn het klimaat’. Ik heb haar gezegd dat we dat allemáál zijn. Er ontstaat stilaan een breed draagvlak voor een ambitieus klimaatbeleid, en daar hebben die klimaatmarsen een grote verdienste aan. Zelfs Karel Cardoen, het icoon van de Vlaamse autoverkoop, zegt dat hij achter de jongerenmarsen staat. Tegelijk moet ik de jongeren ook duidelijk maken dat we niet alles in een vingerknip kunnen veranderen. Je kunt niet van vandaag op morgen auto’s op fossiele brandstoffen verbieden.»

HUMO Heeft Wouter Beke uw job niet moeilijker gemaakt door te zeggen dat de klimaatspijbelaars geïnfiltreerd waren door extreemlinks?

VAN DEN HEUVEL «Hij had het vooral over dat kleine groepje (Act for Climate Justice, red.) dat Joke Schauvliege heeft gebombardeerd met sms’en. Hij deed die uitspraak in de nasleep van een emotionele en zware week voor hem als voorzitter.»

HUMO Waarmee kunt u de bosbrossers sussen?

VAN DEN HEUVEL «Ik heb hun beloofd om geregeld te overleggen. Bij onze eerste ontmoeting verwezen ze naar vijf belangrijke punten op hun website: de vergroening van woonbuurten, en van het wagenpark, een belasting op vliegverkeer, minder plastic en meer bossen. Voor de ontharding van wijken hebben we meteen 15 miljoen euro vrijgemaakt. Dat moet groenere speelplaatsen, groendaken, meer pleintjes en minder beton opleveren. Met het topbossendecreet zullen we ook meer bossen planten.»

HUMO Die 15 miljoen voor vergroening was toch al beslist door uw voorgangster?

VAN DEN HEUVEL «Er was al een eerste investering van 5 miljoen euro gepland. Wij hebben extra geld gevonden om nog meer te doen.»

HUMO Wat met de andere vier punten?

VAN DEN HEUVEL «Dat is voor de volgende regering. Klimaat wordt één van de grote pijlers van het nieuwe regeerakkoord.»

HUMO Welke maatregelen moeten daarin staan?

VAN DEN HEUVEL «Wij willen de salariswagens CO2-neutraal maken tegen 2023. Een jaar later zou het rekeningrijden er moeten komen. We willen de investeringen in fietspaden verdubbelen tot 200 miljoen euro per jaar en we zijn voor een klimaatbijdrage als je het vliegtuig neemt. Het is absurd dat een vliegtuigticket naar Barcelona goedkoper is dan een treinrit naar Oostende. We zullen zo’n taks wel verstandig invoeren, in overleg met Europa. Als we dat alléén doen, reist iedereen via Düsseldorf, Bonn en Amsterdam en vernietigen we Belgische jobs. Maar een Europese taks kan de luchtvaartsector stimuleren om sneller te vergroenen.»

HUMO Hoe ziet u dat, mevrouw Partyka?

PARTYKA «Als burgemeester merk ik dat mensen hun gedrag beginnen te veranderen. Ze nemen minder vaak de auto en gaan met herbruikbare tassen naar de winkel. Veel jongeren die in de stad wonen, willen zelfs geen auto meer. Iedereen beseft dat onze manier van leven niet duurzaam is.»

HUMO Een grote bron van CO2-uitstoot zijn onze verouderde gebouwen. Hoe wilt u dat probleem aanpakken?

VAN DEN HEUVEL «CD&V-Kamerlid Griet Smaers heeft een voorstel ingediend om de btw op de afbraak en heropbouw van woningen te verlagen van 21 naar 6 procent. Zo moedig je mensen aan om oude huizen plat te gooien en nieuwe woningen op te trekken die voldoen aan alle energienormen. Open VLD heeft dat voorstel recent overgenomen.

»Daarnaast willen we ook de energienormen voor renovaties verstrengen en mensen blijven stimuleren om hun huizen energie-effiënter te maken met premies voor isolatie, dubbelglas, zonneboilers en warmtepompen.»

HUMO Pieter De Crem zei dat hij, net als de N-VA, de jongste kerncentrales langer wil openhouden. Hij werd teruggefloten door u en Wouter Beke. Maar kerncentrales stoten geen CO2 uit. Als je het klimaat wilt redden, heb je dan de luxe om ze in 2025 allemaal te sluiten?

VAN DEN HEUVEL «Hoe hard kun je nog op die oude centrales vertrouwen als je ziet dat ze om de haverklap uitvallen? In het najaar draaide er op een bepaald moment maar één van de zeven.»

HUMO De twee jongste, Doel 4 en Tihange 3, zijn toch moderner?

VAN DEN HEUVEL «Ja, maar als je die na 2025 nog tien of vijftien jaar langer openhoudt, stijgt het risico op problemen. De kernuitstap ligt vast.»

HUMO Dan moeten we gascentrales bouwen die 9 miljard euro zouden kosten en massa’s CO2 de lucht inblazen.

VAN DEN HEUVEL «In de overgangsfase naar een CO2-neutrale samenleving hebben we die gascentrales nodig, omdat ze compatibel zijn met het wisselende aanbod aan hernieuwbare energie. In tegenstelling tot een kernreactor kun je zo’n gascentrale makkelijk aan- en uitzetten.

»Met de kernuitstap maken we ook ruimte vrij op de energiemarkt voor nieuwe, groene oplossingen. Vorige week presenteerde de KU Leuven een waterstofpaneel dat met behulp van licht en lucht groene stroom kan opwekken, die je kunt opslaan in tanks. Dat is fantastisch nieuws. Het is goed mogelijk dat onze daken over tien jaar vol liggen met die panelen.

»Maar we mogen ook niet doen alsof innovatie álles zal oplossen. We mogen niet langer het vliegtuig nemen om naar Parijs te gaan, of met de auto naar de bakker om de hoek rijden. We moeten fietsen, sorteren, vergroenen, ontharden en bewuster consumeren.»


Koen Kassei

HUMO Die groene omwenteling zal veel geld kosten. Maar de federale regering kampt met een tekort van 7 miljard euro, de pensioen- en gezondheidskosten blijven stijgen, onze infrastructuur is verouderd en de rente op de staatsschuld blijft niet eeuwig laag.

VAN DEN HEUVEL «De groene investeringen zullen tot meer jobs en economische groei leiden, en met die opbrengst kun je opnieuw investeren. Trouwens, niets doen zou ons veel meer kosten.»

HUMO Volgens de Deense statisticus Bjørn Lomborg is het onmogelijk dat we de temperatuurstijging onder de 2 graden houden. We zouden ons geld beter investeren in het verhogen van de dijken. De inspanningen om onze uitstoot te verlagen renderen toch pas over vijftig jaar.

VAN DEN HEUVEL «We kunnen echt niet voortdoen zoals we bezig zijn. Tegen 2050 moet onze samenleving CO2-neutraal zijn. Maar uiteraard bereiden we ons ook voor op de stijging van de zeespiegel. Het Sigmaplan, dat Vlaanderen moet beschermen tegen de overstroming van de Schelde en haar zijrivieren, wordt verder uitgerold.»

HUMO Toen de Vlaamse regering de betonstop aankondigde, werd er elke dag 6 hectare open ruimte aangesneden, vandaag is dat al 7,5 hectare. Gezinnen en bedrijven proberen hun gronden nog snel te bebouwen vóór 2040.

VAN DEN HEUVEL «Het is jammer dat we die decreten niet meer vóór de verkiezingen gestemd krijgen, want daarmee kunnen we de bossen beter beschermen en vermijden dat er nog woonreservegebieden worden aangesneden. Het instrumentendecreet moet de angst bij de bevolking wegnemen: het bevat een compensatieregeling voor mensen die niet meer op hun grond mogen bouwen. Zij zullen vergoed worden of in ruil een evenwaardige woonplek krijgen in het centrum.»

HUMO Intussen werken veel burgemeesters de betonstop tegen door verder te verkavelen in hun gemeenten. Experts vrezen dat alle open ruimte weg zal zijn als de betonstop in 2040 van kracht wordt.

VAN DEN HEUVEL «Zonder de hulp van de lokale burgemeesters zal het inderdaad niet lukken. Zij zullen moed moeten tonen. Maar de kentering is ingezet.»

HUMO Bij u ook? U wordt in Puurs blijkbaar ‘Koen Kassei’ genoemd, omdat u meerdere nieuwe verkavelingen hebt toegelaten.

VAN DEN HEUVEL «Ik las dat ook in de krant, maar die naam was nieuw voor mij. Ik geef toe dat we een paar gebieden beter niet hadden ontwikkeld, omdat ze te ver van het centrum liggen. Maar de nieuwe verkaveling in Kalfort ligt op anderhalve kilometer van het station. Die stemt dus overeen met de principes van de betonstop.»

PARTYKA «In Tienen was het centrum jarenlang ingeslapen. We proberen de woon-en leefkwaliteit nu te verhogen en dat werkt: meer en meer jonge gezinnen verhuizen naar de stad, omdat ze alle voorzieningen bij de hand willen hebben. Ouderen laten hun villa’s in het groen achter voor een appartement of een serviceflat in het centrum, zodat ze geen auto meer nodig hebben en geen grote tuin meer hoeven te onderhouden. Het is aan ons om daarop in te spelen met voldoende groen in de stad. Maar je mag mensen ook niet dwingen om naar de kern te verhuizen. Wie liever landelijk woont, moet dat kunnen.»

HUMO Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck noemt vrijstaand bouwen crimineel.

PARTYKA «Ik bekijk het pragmatischer, maar we moeten wel grenzen trekken. Ook in Tienen worden er geen woonreservegebieden meer aangesneden. Er zijn genoeg oude gebouwen die we kunnen vervangen door moderne woningen. Ook in landelijke gemeenten kun je oude pastorieën verbouwen, zodat mensen de kans krijgen om in hun gemeente te blijven wonen. Zij hebben er belang bij dat de dorpskernen niet doodbloeden en daar voldoende winkels en voorzieningen blijven. Dat kan alleen als er genoeg mensen wonen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234