null Beeld

Koen Wauters en Tom Waes over de finale van 'Wauters vs. Waes' (spoiler alert!)

Zopas tot een eind gekomen: de grootste titanenstrijd sinds Zeus zijn vader Kronos onttroonde en David zijn steen in het aangezicht van Goliath slingerde – 'Wauters vs. Waes'.

vvp

De winnaar: Tom Waes, maar het had evengoed Koen Wauters kunnen zijn, of een gelijkspel. Het maakt de heren opvallend weinig uit wie won wanneer ik hen spreek in Antwerpen op een zonnige maandag: rivaliteit werd in 'Wauters vs. Waes' al gauw broederschap.

'Er was altijd één punt verschil in de uitzendingen. Het grootste verschil dat we in real time hebben gehad was twee punten'

De hele dag door hebben er in aan de Leopold de Waelplaats – waar alle terrasjes stampvol zitten – persvisies van de laatste aflevering plaatsgevonden. Maar wanneer Koen en Tom bij onze visie laat op de dag – voor hen de vijfde, zesde keer? – binnenkomen, blijven ze er zelfs dán niet onbewogen bij. Ze hebben een dik jaar van hun leven in het programma gestoken, ze namen de wedstrijd bloedserieus, en ze genoten met volle teugen: 'Dit was misschien wel het leukste dat we ooit gedaan hebben.' James, een terugblik!


'Wauters vs. Waes': (her)bekijk de ontknoping »

HUMO Allereerst: wat is jullie favoriete moment geweest?

Koen Wauters «Mag ik eerst? Hands down, Pascal in de koffer: dat is de topper van de hele reeks. Grandioos, zijn reactie wanneer hij uit de auto kruipt, en onze koppekes op dat moment! (lacht) »

Tom Waes «Mijn moment zat in de fietsproef: na een honderdtal kilometer rijden hadden we goed weer, konden we ons frakskes uitdoen en tussen de velden rijden. Dat vond ik zalig. Omdat ik doorhad: we zijn, één, echt begonnen aan de reeks en, twee, het klíkt met Koen. Het zat goed.»

HUMO En omgekeerd: het dieptepunt?

Wauters (snel) «Klifduiken. Dat was écht niks voor mij. Ik wist dat van in het begin en heb tegen beter weten in geprobeerd, geprobeerd, geprobeerd.

De makers hebben me moeten overtuigen. Ze zeiden: ‘Als je aan iets begint dat je écht niet ziet zitten, maar je speelt het toch klaar, dan is dat fantastisch. En lukt het niet, dan zien we jou zoals we je nog nooit hebben gezien.' Ze hadden gelijk. Ik zou het niet opnieuw doen, máár: het heeft een topaflevering opgeleverd.»

Waes «Het rotst voor mij was ongetwijfeld mijn val van het paard. Ik zat te kermen van de pijn, en ik wist diréct dat er iets niet juist zat.»

HUMO Daarnet gaf je als hoogtepunt opvallend níét je overwinning aan, Tom. Het viel ook op dat je niet begon te dansen en roepen toen je de eerste plaats bemachtigde, wat ik toch een beetje verwacht had. Hoe belangrijk was winnen?

Waes «Alleszins niet belangrijk genoeg om triomfantelijk te gaan rondspringen en uit te roepen: 'Yes! Ik heb gewonnen!' Het had evengoed anders kunnen lopen en daarom vond ik het niet gepast om zo uitbundig te vieren. (Blaast) Het is gewoon héél de race lang zodanig close geweest...»

Wauters «De winst had ook voor mij kunnen zijn, maar de eindstand had ook 8-2 voor Tom kunnen zijn, of 8-2 voor mij. Want ik heb het niet verloren in de marathon; ik heb het verloren met zevenendertig Sitosticks, en met twee taalfouten, en met een paar puntjes in de klas. Allemaal dingen waarvan je achteraf denkt: 'Had ik dat maar een kléín beetje anders gedaan!' Hetzelfde bij Tom, hé: als hij bij de dominoproef zijn safety line rond zijn mislukte brug zet, dan wint hij die aflevering. Het kwam vaak aan op details.

Begrijp me niet verkeerd: ik had liever gewonnen, hoor. Maar nu kan ik me er wel bij neerleggen: het was 4-5 én het was elke proef heel close.»

HUMO Was dat geen groot risico van het programma? Als iemand 4-0 voor ligt, is de spanning er wel af.

Waes «Achteraf bekeken was dat een enorm risico, ja.»

Wauters «Ik denk dat de ploeg samen met ons opgelucht ademhaalde toen ik in Parijs aankwam: ‘Oef, dieje pipo kan dat ook,’ moeten ze gedacht hebben, ‘we hebben een programma!’(lacht) »

HUMO Zijn de afleveringen overigens volledig chronologisch gemonteerd?

Waes «Nee.»

HUMO Om het spannend te houden?

Waes «Nee, zo hard konden ze dat niet bepalen... (Denkt na) Er is denk ik één moment geweest waarop het in de afleveringen 4-2 was, niet?»

Wauters «Nee, er was altijd één punt verschil in de uitzendingen. Het grootste verschil dat we in real time hebben gehad was twee punten.

Er waren een aantal vaste data: de eerste opname werd de eerste uitzending, en de twee laatste afleveringen moesten ook sowieso op het eind komen omdat die aan elkaar gekoppeld waren. De psychologische proef konden we pas eind januari opnemen, en zo werd dat aflevering acht... Die vier lagen vast.

Met de andere afleveringen was er meer speelruimte. Er moest vooral worden afgewisseld tussen fysieke proeven en andere dingen: je kan bijvoorbeeld moeilijk het klifduiken na Bordeaux-Parijs stoppen, dan wordt het te eentonig. Maar de score van het moment heeft geen invloed gehad op de volgorde. En daarbij: welke volgorde je ook had gekozen, het was altijd spannend geweest.»

HUMO Hadden jullie op voorhand verwacht dat het programma zo'n impact op jullie ging hebben?

Wauters «Nee, ik wist alleen dat ik mij keihard ging smijten: ik heb te lang achter iets avontuurlijks gezeurd om er géén 200 procent voor te gaan.

Maar ik heb het vaak voorgehad dat ik thuiskwam en dat mijn vrouw zei: 'Je zit hier nu wel, maar je bent er nog niet bij hè?' Dat zag ik niet aankomen. Van sommige proeven – het klifduiken, bijvoorbeeld – ben ik een week niet goed geweest: fysiek, maar ook in 't koppeke.»

Waes «Ik had dat bij 'Tomtesterom' al een paar keer meegemaakt. Dat zijn programma's die je niet zomaar uit je hoofd zet wanneer je thuiskomt – ze beheersen toch even je leven. Ik durfde bijvoorbeeld nooit veel te drinken wanneer ik op café ging: ik moest topfit zijn voor de proeven die eraan kwamen.»

HUMO Nog iets dat op voorhand niet te voorzien was: hoe goed het klikte tussen jullie.

Waes «Ja, nóg een risico dat de makers hebben genomen – wie weet draaide die rivaliteit wel heel bitsig uit? Nu ik er zo over nadenk: het programma had evengoed kéíslecht kunnen worden (lacht). Maar ‘t is gelukkig anders gelopen: je ziet toch dat wij er tijdens de proeven volle bak voor gaan, maar dat wij evengoed achteraf in elkaars armen kunnen vallen voor een welgemeende proficiat?»

Wauters «We hebben ook héél veel gelachen. We hebben uren, dágen, samen gespendeerd in hotels, op reis, in het vliegtuig... Vaak zonderde de ploeg zich af omdat zij moesten vergaderen over wat er technisch nog allemaal moest gebeuren, en daar mochten wij uiteraard niet bij zijn. Dus dan zit je daar met twee... Die momenten hebben ons minstens zo dicht bij elkaar gebracht als de momenten waarop we aan het filmen waren.»

HUMO Je merkt vooral dat je goed overeenkomt, vind ik, wanneer bij één van de twee het water even aan de lippen staat. Dan was het opeens niet meer jennen, maar steunen.

Wauters «Je zit in hetzelfde schuitje hé: je doet dezelfde proeven, dus je weet waar de ander het lastig mee kan hebben. Als het dan wat minder gaat, heb je heel veel aan elkaar. En het is door die momenten dat je ook oprecht kunt applaudiseren als de ander wint.»

HUMO Was ‘Wauters vs. Waes’ een beetje jullie midlifecrisis?

Wauters «Ik heb dat gevoel eigenlijk niet. Voor hetzelfde geld was het programma er al veel vroeger. Ik beschouw het alleen maar als toffe tv maken. Over een mogelijke midlifecrisis denk ik niet te veel na: ik heb er, denk ik, al één gehad toen ik een jaar of 32 was.»

Waes «Ik ook, alleen is die van mij nog bezig (lacht).

Nee, ik denk daar ook zo niet over na. We wilden allebei alleen maar een leuk programma maken. Elke keer als ik iets afwerk, denk ik: 'Dit is het leukste dat ik ooit gedaan heb.' Bij 'Tomtesterom', bij 'Reizen Waes', en nu zeker ook bij 'Wauters vs. Waes'.

Echt waar: het was godverdoeme plezant. ‘t Is spijtig dat het voorbij is.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234