null Beeld

Koen Wauters: ‘Het is zalig iets te maken wat ertoe doet. Maar pretentieloos entertainment moet er óók zijn’

Niet weg te branden van het VTM-scherm dit najaar: Koen Wauters. De presentator reist, zingt, stunt en zet pruiken op in vier programma’s: het nieuwe Beat VTM en nieuwe seizoenen van Over winnaars, Wat een jaar en het niet kapot te krijgen Belgium’s Got Talent.

Jan Hauspie

Da’s veel hooi voor één vork. Ga je Vincent Kompany achterna?

(lacht) Ik ben enkel een speler, hè! Maar september wórdt pittig. Donderdag op tv, vrijdag op tv, zaterdag op tv: het is veel. En er is ‘Rode Neuzen Dag’, altijd meer werk dan je op voorhand inschat. Gelukkig zijn de opnames voor ‘Over winnaars’ al achter de rug, net als de audities van ‘Belgium’s Got Talent’. Voor de live-uitzendingen ga ik niet stressen. Met enige arrogantie: ik zou om zeven uur kunnen binnenstappen en om acht uur presenteren. ‘Wat een jaar’ is wél lastig. Vooral de medleys: die zingen we live en dat vraagt veel voorbereiding. En ‘Beat VTM’ is voorlopig alleen de kick-off: de opnames zelf vinden plaats in het najaar en komen pas in februari op antenne.”

In ‘Beat VTM’ moeten jij en zeven VTM-collega’s het tegen acht onbekende Vlamingen opnemen, elk in een totaal nieuwe discipline die je binnen de honderd dagen onder de knie moet krijgen.

“Ik heb ze hier al gewaarschuwd: ik héb geen honderd dagen (lacht). Nu, het zou raar zijn mocht ik er niet bij zijn geweest. Vijf jaar geleden heb ik ‘Wauters vs. Waes’ gedaan, en ‘Beat VTM’ is een poging om dat idee op een leuke manier opnieuw te gebruiken. Maar dit is veel toffer dan wanneer ze mij hadden gevraagd om in mijn eentje acht keer een uitdaging met de kijker aan te gaan.”

‘Over winnaars’ dan: dat is jouw programma, maar zonder dat je de hoofdrol opeist.

“Als ik zelf alle aandacht wil, kruip ik wel op een podium. ‘Over winnaars’ gaat over mensen met een fysieke beperking wier leven helemaal ondersteboven is gehaald, maar die een manier hebben gevonden om er toch iets van te maken. In sommige gevallen zijn ze zelfs gelukkiger.”

Het is geloofwaardige tv, met oprechte emoties en zonder opgeklopt enthousiasme.

“‘Opgeklopt’ klinkt zo negatief: ik sta mijn enthousiasme in ‘Wat een jaar’ ook niet te faken, hè? Maar de mensen uit ‘Over winnaars’ laten je niet los. Iedereen stelt zich ook de vraag: wat doe je als het noodlot toeslaat? Ik ook. Zo weinig mogelijk, omdat ik het lot niet wil tarten, maar voor die mensen buig ik diep het hoofd. Ik kan veel van hen leren.

“Kijk, ‘Belgium’s Got Talent’, ‘Wat een jaar’ en ‘Beat VTM’ zijn entertainment. Van mij mag dat er gerust zijn. In het beste geval wordt er ’s anderendaags nog eens mee gelachen, maar twee dagen later is iedereen het vergeten. Maar ‘Over winnaars’ is geen typisch VTM-programma. Net daarom vind ik het tof om te doen.»

HUMO Waarom heeft de tweede reeks twee jaar op zich laten wachten?

Wauters «Na de eerste reeks stroomden de verhalen binnen. Het heeft veel tijd gevraagd om er de juiste mensen uit te pikken. Er zit een politieagent tussen die tien jaar geleden bij een schietoefening een kogel in zijn rug heeft gekregen en nu in een rolstoel zit. Met hem zijn we gaan paragliden. Verder een gast die met zijn beste vriendin de wereld afreisde, tot een auto-ongeval op oudejaarsavond een abrupt einde maakte aan hun dromen: het meisje raakte in coma en heeft nog altijd last van chronische pijnen, maar die gast is vanaf de nek verlamd. Bovenaan op hun to-dolijst stond de Chinese Muur. Daar zijn we met hen naartoe gereisd. Logistiek is dat een hele onderneming: als hij moet plassen en er moet een stoma geplaatst worden, kun je als filmploeg niet zeggen: trek uw plan! Ik heb geëist dat er een dokter meeging.

»Er is ook een jong meisje dat door een hersentrombose deels verlamd is en moeilijk kan praten. (Laat sms zien) Kijk, gisteren stuurde ze me nog een bericht: het was precies een jaar geleden dat we samen op het vliegtuig stapten.

»De laatste aflevering is de moeilijkste omdat ze gaat over iets wat minder zichtbaar is: mentale problemen. We maken kennis met een meisje dat in een rolstoel zit na een mislukte zelfmoordpoging, maar haar achterliggende mentale issues zijn het grotere verhaal.»

HUMO Is dit wat je wilt blijven maken?

Wauters «Ja. Het verschil kunnen maken, al is het maar voor één mens: voor mij is dat geen opgave. Het is zalig te voelen dat je iets maakt wat ertoe doet. Het zorgt ook voor balans in de VTM-programmatie: je kunt als zender niet uitsluitend staan voor (zwaait wild met de handen) en wat fictie. Al blijft het natuurlijk een commerciële boite: ik durf niet te zeggen dat er ook een derde seizoen komt. Zou ik het graag hebben? Ja, zeker.»

HUMO ‘Belgium’s Got Talent’ begint aan zijn zevende seizoen. Kun jij je daar nog altijd voor opladen?

Wauters «Ja. Iets nieuws heb ik niet meer gezien in de audities maar ik raak er niet op uitgekeken. Voor alle deelnemers is het een hoogdag. Stuk voor stuk zijn het mensen die hun best komen doen en sterven van de schrik. Ik doe daar niet minachtend over. Integendeel, ik vind het knap. Het is ook een programma waarnaar je met de hele familie kunt kijken. Een familiezender heeft dat nodig.

»Kijk, ik word 52. Als ik alleen maar talentenjachten en spielerei à la ‘Wat een jaar’ zou doen, zou de voldoening minder groot zijn. Maar als ik mezelf zo serieus begin te nemen dat ik alleen nog ‘Over winnaars’ wil doen, ben ik mezelf óók niet meer. Het is juist de mix die mij bevalt.»

HUMO ‘Wat een jaar’ heeft vorig seizoen ‘F.C. De Kampioenen’ naar huis gespeeld op zaterdagavond. Verrast?

Wauters «Een beetje wel, VTM heeft immers geen traditie op zaterdagavond. ‘Wat een jaar’ is pretentieloos amusement, en soms moet het niet meer zijn dan dat. Er is al genoeg op deze wereld waarover we ons hoofd kunnen breken, van Trump over de brexit tot het klimaat. Gelukkig is er nog een entertainmentsector die de mensen alleen maar wil vermaken. Met Clouseau is het net zo, als de mensen twee uur lang hebben kunnen meebrullen en zich amuseren: goed!»

HUMO Zou je naar je eigen programma’s kijken?

Wauters «Naar ‘The Voice’, ‘Belgium’s Got Talent’ en ‘Over winnaars’ zeker. Naar ‘Beat VTM’ ook wel. Van ‘Wat een jaar’ weet ik het nog zo niet, misschien dat ik dan voor een Netflixke ga. Verder verslind ik alle sport op tv. Kunnen we het daar niet over hebben? (lacht)»

HUMO Wacht, nog één vraag. Klopt het dat jij van alle VTM-gezichten al het langst meegaat?

Wauters (knikt) «Samen met Dany Verstraeten. Niet dat ik al zo oud ben, maar ik ben vroeg begonnen. En ik ben trouw. Nu, ik sta er niet te vaak bij stil. Ik doe mijn job heel graag, het voelt niet eens als een job. En ik kan het goed: voor een camera en tussen mensen voel ik me op mijn gemak. Onlangs sprak ik iemand die haar leven over een totaal andere boeg had gegooid. ‘Wat zou jij nog willen doen?’ vroeg ze. Niks! Ik vul mijn leven met muziek, naar de Chinese Muur gaan en ‘The Voice’-kandidaten opleiden. Als ík al niet gelukkig ben, wie dan wel?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234