null Beeld Geert Van de Velde / Humo
Beeld Geert Van de Velde / Humo

De klap van coronaKoen Wauters

Koen Wauters: ‘Ik heb hier nog wat boeken liggen om te lezen. Eentje over wat je moet doen als je sterft’

De nieuwe songs waren ingestudeerd, de optredens stuk voor stuk uitverkocht: Clouseau stond klaar om z’n jongste plaat ‘Tweesprong’ voor te stellen aan België. Tot corona daar prompt een uitstrijkstokje voor stak. Zoals de meeste muzikanten in ons land, zit ook Koen Wauters nu ineens wekenlang thuis met zijn vingers te draaien. We wasten twintig seconden onze handen, zetten ons mondmasker op en belden hyperhygiënisch naar de jongste broer Wauters om de schade van de coronamaatregelen op te meten.

Joshua Migneau

Koen Wauters «We hebben al zes optredens moeten afzeggen. Na de repetities en de try-outs waren we helemaal klaar om onze nieuwe plaat te brengen, dus we blijven nu op onze honger zitten. Maar er zijn ergere dingen. We hebben die concerten gemakkelijk kunnen verplaatsen naar augustus en september, en heel stiekem hopen we dat de coronastorm na de paasvakantie is gaan liggen, zodat we in april weer de hort op kunnen.»

HUMO Alle culturele evenementen geschrapt, alle lessen opgeschort en alle horecazaken gesloten. Kun je je in deze draconische – een van dé woorden van deze coronacrisis - maatregelen vinden?

Wauters «Natuurlijk. Als je zo’n crisis niet stevig en eenduidig aanpakt, blijft die maar aanslepen. Hopelijk kiezen we zo voor de korte pijn en kunnen we de verspreiding van het virus indammen. Ik heb professor Marc Van Ranst al een aantal keer ontmoet en gesproken, en ik kan je garanderen: die mannen weten waar ze meer bezig zijn. De virologen spreken elkaar ook zelden tegen. Ik ga akkoord. En ik was mijn handen.»

HUMO Wat onderneem je verder nog?

Wauters «Ik ga voorlopig niet op bezoek bij mijn ouders. Ze zijn op leeftijd, 87 en 88 jaar. Zij hebben daar alle begrip voor. ‘Wij blijven gewoon in ons kot,’ zeiden ze. Ik heb wel aangeboden om hun boodschappen te doen.

»Ikzelf ga niet thuisblijven. Ik ga veel wandelen en veel fietsen. Ik moet buiten komen, anders komt dat niet goed met mij. Ik zal mijn vrije tijd verder nuttig gebruiken. We werken al aan onze volgende plaat, dus dit is het ideale moment om ongestoord teksten te schrijven.»

HUMO Dat corona blijkt zo slecht nog niet: de crisis levert misschien een nieuwe Clouseau-plaat op.

Wauters «Dat nu ook weer niet (lacht). Ik vind het alleen maar aangenaam dat ik eens mijn tijd kan nemen om muziek te maken. Anders gebeurt dat gewoonlijk tussen de soep en de patatten.»

HUMO Ben je goed in thuis blijven en niets doen?

Wauters «Nee. Al begint dat, met ouder worden, te beteren. Ik heb een hoop boeken te lezen en Netflix-reeksen te kijken.»

HUMO Heb je ook enkele aanraders voor alle thuiszitters?

Wauters «Ik zou die vraag net aan jou moeten stellen, want ik hink op iedereen achter. Ik heb enkele rare boeken op de salontafel liggen. Eentje over honden. Een ander over erfenissen en andere regelingen die je moet treffen als je sterft. Niet dat overlijden binnen de kortste keren op mijn planning staat. Maar ooit moet je dat eens in orde brengen en ik weet daar eigenlijk helemaal niets over. Een beetje morbide, zeker?»

HUMO Het was erger geweest als je dat boek van iemand anders cadeau had gekregen.

Wauters «Oei. Ik heb hem van de auteur gekregen. Ik zal mij daar maar niet te veel vragen bij stellen.»

HUMO Vallen er door de coronahectiek nog andere plannen in het water?

Wauters «Er werden een aantal opnames van ‘The Voice’ geannuleerd. En ik was van plan om in de paasvakantie samen met de kinderen New York te bezoeken. Het zal voor een andere keer zijn.»

Alle geplande en verplaatste concerten vindt u op https://www.greenhousetalent.com/benl/agenda/clouseau

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234