null Beeld

Koen Wauters over 1979: 'Anderlecht en Club Brugge hadden toen interesse in mij'

In het VTM-programma ‘Groeten uit’ blikt Koen Wauters terug op 1979, het jaar waarin hij 12 was: net zo oud als zijn zoon Nono nu. Hij en zijn zus Zita waren stomverbaasd toen ze hoorden hoe hun vader zijn weekends destijds doorbracht. ‘Moest je als je ‘Starsky & Hutch’ wilde zien echt om halfnegen voor tv klaarzitten? Wat een stress!’

Stefanie De Jonge

Koen Wauters «En dat ik alleen maar voetbalde en geen andere hobby’s had, daar konden ze helemaal niet bij: ‘Zo saai!’ Terwijl ik me die tijd herinner als superspannend. In 1979 verhuisden we met ons gezin naar een wijk in Sint-Genesius-Rode die was gebouwd om Vlaamse gezinnen naar de Brusselse rand te lokken, om de verfransing tegen te gaan. De bouw van die wijk veroorzaakte toen zelfs rellen. Ik herinner me hoe wij voor mijn papa – die toen gemeenteraadslid was – in de verkiezingsperiode affiches gingen plakken. Dan stroomde de adrenaline door ons lijf, want vaak overplakten Walen onze affiches, waarop wij die van hen van de muren trokken. Als we Walen tegenkwamen tijdens onze ronde, zorgde dat voor spannende situaties: er was maar een vonk nodig of het liep uit de hand.

»Nu ik ietsje ouder ben, snap ik het belang van het behoud van het Vlaamse karakter van de rand. Maar als jonge gast kon ik dat maar moeilijk vatten. Ik sprak Frans met enkele ploeggenootjes op de voetbalclub en vond dat een verrijking, maar ik zag tegelijk hoe papa zich soms geweldig kon opwinden. Als we iemand tegenkwamen die de weg vroeg in het Frans, maakte hij er een punt van te zeggen: ‘Excuseer? Kunt u dat ook in het Nederlands vragen?’ Ik dacht dan: pa, ben je nu helemaal op je hoofd gevallen? Tot zijn ergernis begon ik dan meteen de weg uit te leggen: ‘Le deuxième a droit.’»

HUMO Wat wilde Nono weten over jou als 12-jarige?

Wauters «Hoe ik mijn vrije tijd besteedde. Wel, mijn hele zondag stond in het teken van voetbal. Ik speelde ’s ochtends een match en na het middageten vertrok ik meteen weer naar de club om de match van de eerste ploeg van KFC Rhodienne te bekijken. Daarna bleven we plakken in de cafetaria en gingen we naar huis om achtereenvolgens te kijken naar: ‘Week-end Sportif’, ‘Studio sport’ en ‘Sportweekend’. ‘Supersaai,’ volgens Nono.»

HUMO Hoe veelbelovend was je als voetballer?

Wauters «Ik ben in die tijd gevraagd door Anderlecht en ik ben ook eens gescout door Club Brugge. Jan Boskamp heeft zelfs een paar keer naar mijn ouders gebeld: ‘Meneer Wauters, mag Koentje niet komen voetballen bij ons?’ Hij wilde dat ik zou tekenen bij de jeugd van RWDM, zijn toenmalige club. Onze pa zag dat helemaal niet zitten en heeft tegen hem gezegd: ‘Als hij nu zo goed is, zal hij dat ook nog wel zijn op zijn 18de, kom dan nog maar eens terug. Hij moet eerst studeren.’ Ik was woest, want ik moest en ik zou voetballer worden. Maar ik was ook de jongste van zes en snapte wel dat mijn ouders mij niet constant overal naartoe konden chaufferen. Veel maakte het niet uit: toen mijn knie het begaf, moest ik mijn jongensdroom toch opbergen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234