null Beeld

Kolonel Noël Vaessen, de veroordeelde ex-adviseur van prins Laurent blikt terug op het proces

'Prins Laurent is verantwoordelijk voor de zelfmoordpoging van mijn vrouw. Dat zeg ik niet, dat zeggen de artsen'. Kolonel Vaessen, ex-adviseur van prins Laurent blikt terug op het proces.

Redactie

De camera's hielden van zijn priemende ogen en zijn pathetiek. De rechter veroordeelde hem, maar Noël Vaessen acht zichzelf compleet onschuldig aan de fraude met marinegeld ten gunste van prins Laurent. Aan het eind van het gesprek komt hij zelf tot een conclusie over zijn zes jaren als adviseur van de prins: 'In feite zijn ze allemaal zot, daar in Laken. Heel erg zot.'

Twee dagen nadat de Hasseltse rechter Christine Coopmans hem veroordeeld had tot tweeënhalf jaar gevangenisstraf en een (nog met enkele exponenten te vermenigvuldigen) boete van 3.718 euro, leidt de kolonel ons rond in de chocoladewinkel van zijn zoon in Elsene. 'Ik help hem hier wat, nu het nog kan. De zaak zal verkocht moeten worden. Ik ben failliet, bankroet, sociaal dood. Zoals het van meet af aan de bedoeling is geweest. C'est la vie.'

Tijdens het gesprek is Noel Vaessen er nog niet uit of hij beroep gaat aantekenen tegen het volgens de meeste kranten al bij al 'milde' vonnis. Met een moedeloze blik schetst hij zijn theorieën over de feitelijke onschendbaarheid van zijn vroegere poulain, prins Laurent. 'Het heeft allemaal geen zin. De prins één keer oproepen als getuige, dat kon. Een tweede keer, dat gaan ze nooit laten gebeuren.'

Net voor Humo ter perse gaat, blijkt Vaessen zich bedacht te hebben. Hij gaat zijn veroordeling toch aanvechten.

NOEL VAESSEN « Ik behoor tot geen enkele club meer. Niet die van België, niet die van het leger, niet die van één of andere religie... Maar de mensen rond me willen wél nog een rol spelen in deze samenleving. Zij delen nu mee in de klappen. Ik ben het aan hen verplicht om verder te strijden.»

» Ik vond het geen mild vonnis, meer een soort stammengerecht. Zoals in Congo: magistraten vinden dat het hun eerste taak is om de sociale vrede te bewaren. Eerder dat, dan naar de feiten te kijken. Dus nee, de prins màg er niks mee te maken hebben, dat kàn niet in ons systeem. Elke dag, tijdens dat proces, werd ik verplicht naar dat kruisbeeld boven het hoofd van de rechter te staren. En telkens weer viel datzelfde irritante woord: geloofwaardigheid. Men vindt mij niet geloofwaardig.»Wie heel precies wil weten wie volgens kolonel Vaessen het meest heeft gelogen en gestolen, kan altijd terecht op zijn blog. Hij uit er zware beschuldigingen aan het adres van onder meer luitenant-generaal Reginald Braet, de hoge marineofficier die destijds de fraude rond de financiering van de prinselijke Villa Clémentine onder de aandacht van het gerecht bracht.

Braet is volgens Vaessen schuldig aan een fraudegevalletje van zo'n 25 miljoen euro. Eén van zijn beste vrienden, oud-militair D., zou op het kabinet van defensieminister André Flahaut (PS) in opdracht van een multinational hebben gelobbyd om een contract voor de modernisering van fregatten binnen te rijven.


HUMO De indruk leeft wel dat u op uw blog een beetje wild om u heen schopt.

VAESSEN « Maar al die zaken, ook over die fregatten, staan in het dossier te Hasselt! Niet achteraan in de bundel van 13.000 bladzijden, maar op bladzijde 10. Maar men-wil-dat- niet-zien! Echt waar. Mijnheer D. zat zelf als militair in de commissie die het contract toewees. Meteen daarna verliet hij het leger, en trad als lobbyist in dienst bij diezelfde firma.

» In een ander dossier is 30 miljoen verdwenen. Binnen het leger wordt aangenomen dat het via Braet en D. weggesluisd is, maar dat onderdeel is in Hasselt uit het dossier gelicht. Er is geen onderzoek gevoerd. Procureur Marc Rubens zegt: 'Ik vind die 30 miljoen niet.' De realiteit is dat hij niet wil kijken.»


HUMO Zoals hij eerst ook weigerde om de prins als getuige op te roepen?

VAESSEN « Wat kon ik anders doen dan de prins oproepen? Ik had twee vragen en hij heeft ze allebei beantwoord. Hij heeft gezegd dat hij op de hoogte was van de oorsprong van het geld dat voor de villa is gebruikt, én hij heeft bevestigd dat Vaessen in 1999 (het jaar waarin het gesjoemel begon, red.) al niets meer te maken had met zijn privé-leven en wat hij allemaal in die villa deed. Voilà, dat was twee keer 'neen'. Wat zegt het vonnis? Vaessen is de man die in 1999 in Villa Clémentine de renovatiewerken superviseerde en de betaling van de facturen bij de marine regelde. Dan zeg ik: ofwel liegt de rechtbank, ofwel liegt de prins.

» Eigenaardig, wel. Toen tijdens het vooronderzoek een deskundige werd opgeroepen om een schatting te maken van de renovatiewerken, werd ik niet eens opgeroepen om erbij te zijn. Omdat ik, zoals iedereen kon zien, daar niks mee te maken had.

» Socrates probeerde altijd een logica te vinden aan de hand van een juiste chronologie. Zonder goede chronologie, is geen enkel vraagstuk te doorgronden. Als je zoals rechter Coopmans weigert een chronologie te gebruiken, kan je iederéén schuldig verklaren.»

Het volledige interview kan u lezen in Humo 3468

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234