null Beeld

Kom op tegen kanker

Opkomen tegen kanker: echt een kwaad idee heeft het ons nooit geleken, en we vermoeden van u hetzelfde. Klief open dus dat spaarvarken, want vanavond is het weer tijd voor de tweejaarlijkse liveshow van 'Kom op tegen kanker'.

Noud Jansen


Katja Retsin is één van de presentatoren, en vertelt u nu al waar uw geld precies naartoe gaat.

Katja Retsin «Het thema van dit jaar is leukemie, ofte bloedkanker. Dé manier om daarvan te genezen is chemotherapie, maar als die niet aanslaat, heb je nog één laatste kans: een stamceltransplantatie. Ideaal voor zo'n stamceltransplantatie is navelstrengbloed, van vrouwen dus die net een kind gebaard hebben.

»Dat bloed is 'naïef', zoals dat heet: het kan zich makkelijk aanpassen aan degene naar wie het getransplanteerd wordt. Nu is er dus geld nodig om stalen van dat navelstrengbloed te kunnen nemen in ziekenhuizen en moederhuizen, en om die stalen te stockeren - duizend euro kost het om een bloedstaal twintig jaar te conserveren.

»Het ultieme doel is een bloedbank waar doktoren op afroep een staal kunnen bestellen van hetzelfde type bloed als de patiënt. Enkel een praktisch probleem - geld dus - staat nog in de weg.»


HUMO Vandaar: een grote tv-show om geld op te halen. Wat mogen we verwachten?

Retsin «'t Is een nogal lange show, in twee delen, en om het een beetje afwisselend te houden zijn er in de studio verschillende podia. Phara de Aguirre voert op haar podium gesprekken met mensen die zelf kanker gehad hebben en doktoren. Ikzelf sta op het muziekpodium om de muzikale acts aan en af te kondigen: onder meer Natalia, Bart Peeters en Free Souffriau komen zingen.

»Wim De Vilder is de overkoepelende presentator, die alle podia overziet van op een verhoogje. En dan is er nog Peter Van de Veire, die rapporteert vanuit het KBC-gebouw bij het telefoonpanel met bekende mensen, onder wie trouwens mijn eigen man (Jan Schepens, red.).

»En Marcel Vanthilt gaat op zijn eigen wijze geld inzamelen tijdens de show. Ik weet zelf nog niet wat dat precies zal inhouden, maar ze hebben me gezegd dat het 'leutig' gaat worden.»

HUMO Is er een eerbetoon gepland aan Marie-Rose Morel?

Retsin «Weet ik eerlijk gezegd niet; daarvoor bel je het best naar de woordvoerder van Eén.»


HUMO Hallo, woordvoerder van Eén?

Björn Verdoodt «Er komt geen eerbetoon aan Marie-Rose Morel, om de simpele reden dat we elke keer op een ander type kanker focussen, en dit keer is dat leukemie. Waarmee ik uiteraard niet gezegd wil hebben dat de kanker van Marie-Rose Morel op enigerlei wijze minder erg was.»

Retsin «Over Marie-Rose Morel gesproken: los van haar politieke achtergrond vond ik het bewonderenswaardig dat ze heel Vlaanderen heeft laten meevolgen met haar ziekte - ik denk niet dat ik die mentale kracht zou hebben als ik voor dezelfde situatie zou komen te staan.

»Ze heeft daar heel veel zieke mensen mee geholpen, daar ben ik van overtuigd. Net wat uiteindelijk ook de bedoeling is van 'Kom op tegen kanker'.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234