null Beeld

Komieken aan de macht, na Oekraïne ook in België?

Nadat acteur en komiek Volodimir Zelenski ook de tweede ronde van de Oekraïense presidentsverkiezingen overtuigend heeft gewonnen, moet je hem sinds vorige zondag Meneer de President noemen. Doet het succes van Zelenski andere comedians dromen? We vroegen het aan Kamagurka, Wim Helsen en Freddy De Vadder, die in zijn nieuwste show ‘Freddy for President’ al de daad bij het woord voegde.

'Het is maar om te lachen,' zullen veel mensen gedacht hebben over acteur, comedian en presidentskandidaat Volodimir Zelenski. In ons land hoef je niet meer uit te leggen dat politiek soms ook een komedie kan zijn. Maar sinds de acteur/comedian Volodimir Zelenski vorig weekend de presidentsverkiezingen in Oekraïne heeft gewonnen, komen beide werelden plots samen. 'Je gaat toch geen president verkiezen omdat die iedere dag een geslaagd mopje op Twitter gooit?'

HUMO Zie je jezelf ooit in de politiek stappen?

Kamagurka «Ik vind het idee wel grappig, een komiek in de politiek, maar ik zou het nooit doen. De vrijheid die ik nu heb in de comedy om te doen en te zeggen wat ik wil, is zowat het tegenovergestelde van de politiek. Als je de reeks 'Borgen' (de Deense fictieserie over eerste minister Birgitte Nyborg, red.) hebt gezien, weet je hoe het er achter de schermen aan toegaat in de politiek en dat je soms een mes in de rug kan verwachten.»

Wim Helsen «Ik mis de daadkracht, de intelligentie, de energie, de betrokkenheid, het werkvermogen en de durf om iets te betekenen in de politiek. Bovendien is politiek bedrijven een vak. Ik denk niet dat je dat één-twee-drie kan. Ik heb nogal veel respect voor politici.»

Freddy De Vadder «Uiteraard, niemand is toch beter geschikt dan Freddy om in de politiek te gaan. Alleen zou Freddy nooit opkomen in 'loserachtige' landen als Italië of Oekraïne. Nee, Freddy zou resoluut kiezen om op langere termijn president van Europa te worden. Helaas is er nog altijd geen vacature uitgeschreven voor deze functie in onze Verenigde Democratische Staten van Europa. En bovendien: nood breekt wet! Als het al te veel is gevraagd om een internationale serie zoals 'Bevergem' te ondertitelen in het Engels, zie ik geen andere keuze. Dan zou ik het scenario van 'Bevergem' als leidraad kunnen gebruiken voor al mijn interpellaties en krijg ik er gratis een simultane vertaling bovenop in alle Europese talen. En dan krijgt Freddy misschien eindelijk de internationale carrière die hij verdient.»

'De vrijheid van de comedy is juist het tegenovergestelde van de politiek' Kamagurka

HUMO Met welke regeltjes of wetten zou jij komaf maken?

De Vadder «Ik kan hier zomaar uit de losse pols een aantal regeltjes verzinnen die stante pede in het wetboek zouden moeten verschijnen. Ik denk bijvoorbeeld aan een compleet verbod op warm water uit de kraan van lavabo's in tankstations. Successierechten, daar moet iets aan gedaan worden! Ik zie bij veel vrienden dat hun ouders jarenlang gewerkt hebben om iets te kunnen nalaten aan hun kinderen. En dan moeten ze een lening aangaan om die successierechten op het huis te kunnen betalen. Freddy zou alle erfenisrechten afschaffen. Op de eerste twee huizen. Het derde huis ga ik dan wel tegen 99 procent belasten. Ja, met Freddy in de politiek zou alles rap herverdeeld zijn.»

Helsen «Aparte regionale kieskringen. Elke Belg zou op elke partij in België moeten kunnen stemmen. Partijen moeten verantwoording afleggen aan alle inwoners, en rekening houden met de verzuchtingen aan de andere kant van de taalgrens.»

Kamagurka «Ik zou de ring rond Antwerpen verleggen naar Brussel, dan heb ik nooit file als ik naar Antwerpen moet. Het vrachtverkeer mag ook aangepakt worden, met een tolheffing op buitenlandse trucks. Mensen moeten ook minder drinken. In plaats van 2 liter mag je vanaf nu maar 20 centiliter drinken. En ik zou het meer laten regenen, die droogte is echt onhoudbaar.»

'Politici zijn nu meer en meer de nieuwe soapsterren. Zeker nu er een totaal gebrek aan kwaliteitsvolle fictie op tv is, op 'Bevergem' na natuurlijk' Freddy De Vadder

HUMO Macht heeft een vreemd effect op mensen, welke extravagante eisen zou je als president stellen?

Helsen «De president moet worden aangesproken als 'magister'.»

De Vadder «Qua extravagantie kun je niet ver genoeg gaan. Politici worden numeer en meer de nieuwe soapsterren. Zeker nu er een totaal gebrek aan kwaliteitsvolle fictie op tv is sedert 'Dallas' en 'Dynasty', die ene uitzondering op de regel niet te na gesproken, 'Bevergem' natuurlijk.»

HUMO Met welke slogan zou jij je kiezers overtuigen?

Helsen «'Ik weet het ook niet' en 'Niets ontkennen'.»

Kamagurka «'Je hoeft niet te stemmen, ik ben al verkozen.'»

De Vadder «'Stem Afslag Freddy – Voor bruggen en wegen.' Wie kan daar nu tegen zijn?»

HUMO Kan de politiek wat meer humor gebruiken?

De Vadder «Breek me de bek niet open, natuurlijk zou er meer humor bedreven moeten worden in de politiek. Maar het humoristische spectrum van politici is heel ééndimensionaal. Theo Francken gebruikt de brand van de Notre-Dame om nog maar eens de moslims uit te schijten. Of zijn grote idool Bart De Wever probeert samen met zijn chauffeur in een pandapak de show te stelen en dondert dan van een podium. Dat lijken mij toch niet de meest geslaagde slapstick momenten in de geschiedenis van de comedy. Laat de humor dus maar over aan echte comedians.»

Kamagurka «Er mag altijd en overal meer humor zijn, maar je mag humor niet misbruiken om mensen zand in de ogen te strooien. Ik vind het bijvoorbeeld grappig dat sommige politici zeggen dat ze voor de toekomst staan, terwijl ze ouderwetse kostuumpjes aanhebben. Laat humor aan de humoristen en politiek aan de politici. Je gaat toch niet stemmen op een president omdat die iedere dag een geslaagd mopje op Twitter gooit? Ik vind het wel straf dat die Zelenski doorgezet heeft, maar ik heb er niet zo’n goed gevoel bij. Zijn leven zal nu wel helemaal veranderen en als de corruptie in Oekraïne inderdaad zo alomtegenwoordig is, zal hij goeie bodyguards in dienst moeten nemen.»

HUMO Op welke comedian zou jij stemmen?

Helsen «Bart Cannaerts, Wouter Deprez, Kamal Karmach, Jeroen Leenders en Freddy De Vadder

De Vadder «Ik zie niemand anders dan Freddy die daartoe in staat is. De populairste komiek van de Lage Landen heeft zichzelf al verbrand met een gratis promovideo voor de koning. De enige kans die Philippe Geubels nog heeft om een rol van betekenis te spelen in de politiek, is in de voetsporen treden van zijn grootste fan en troonopvolger worden van koning Filip. Trouwens, ik denk dat onze koning zichzelf daarmee de grootste pr-stunt van zijn leven cadeau kan doen. De lafheid van zijn vader uitwissen door een kind te adopteren dat niet eens van hem is. Alhoewel, mocht Freddy koning zijn, dan zou hij eerder Wim Helsen of Gunter Lamoot adopteren. Met hun talent om ceremonieel alles naar de kloten te helpen zou het rap gedaan zijn met heel dat koningshuis. Wie zou zijn kinderen zoiets willen aandoen?»

Kamagurka «Ik zou geen enkele comedian vertrouwen. Comedy is opportunistisch, je moet altijd kunnen scoren op een podium. Het publiek moet lachen en tevreden naar huis kunnen gaan. Op het einde is er altijd applaus en in de politiek moet je soms beslissingen nemen die niet op applaus onthaald worden. In de jaren 80 werkte ik mee met de redactie van Hara Kiri (later Charlie Hebdo) aan de presidentskandidatuur van Coluche (Franse komiek/acteur, red.). Wij maakten toen gewoon wat cartoons en mopjes, maar omdat Coluche zo populair werd, begonnen de echte kandidaten onrustig te worden. Op den duur werd het te serieus, dus hebben we zelf beslist om er de stekker uit te trekken.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234