null Beeld

Komieken op Humorologie

U bent

Frederick Vandromme

Arnout Van den Bossche: 'Het John Cleese-effect'

Arnout Van den Bossche won Humo's Comedy Cup in 2009 met een act waarin hij, flipcharts bij de hand, de strijd der geslachten trachtte te verduidelijken. 't Bleek een diesel: een jaar later stonden de beelden van zijn winnende optreden plots zés maanden lang tussen de meest bekeken pagina's op humo.be.


HUMO Een eer die doorgaans weggelegd is voor filmpjes met lillende vleeswaren.

Arnout Van den Bossche «Op zich een goeie slogan: 'Arnout heeft geen borsten nodig!'

»Nee, 't is fantastisch. En vreemd, want zoals je zegt heeft het een hele tijd geduurd voor het op kruissnelheid kwam. Via Twitter wordt die ene Humo-pagina ook in Nederland gedeeld. En mijn vrouw, die kinesiste is, krijgt nu af en toe mensen over de vloer die zeggen: 'Ik heb onlangs een filmpje toegestuurd gekregen van een komiek die iets doet met flipcharts en relaties' - zonder dat ze weten dat ik haar echtgenoot ben.»


HUMO Op dit moment kan het filmpje ook prat gaan op 4.914 Facebook-likes, and counting. Grote familie?

Van den Bossche (lacht) «Ik denk dat mijn familie daar niet eens naar kijkt. Ze zien me één keer per jaar op familiefeesten: dat is genoeg, blijkbaar.»


HUMO Is je act sinds de Comedy Cup geëvolueerd?

Van den Bossche «Toen duurde ze een minuut of twintig, ondertussen zit ik aan ruimschoots zeventig: een avondvullende show. Het thema is hetzelfde gebleven, maar ik ben wel gerestyled. Vroeger stond ik op het podium als een soort ingenieur, een nerd eigenlijk. Dat ging me vervelen: ik werd overal in het loserskamp geduwd, en ik kreeg altijd stomme vragen over 'Beauty & de nerd'.

»Nu, met een nieuw pak en enkele attributen, ben ik meer een Amerikaanse consultant, zo'n gladde sales-gast die doet alsof hij zelf perfect is en constant tegen anderen zegt wat ze verkeerd doen. Dat is interessanter: iederéén kent wel zo iemand, en we hebben er allemaal een hekel aan.»


HUMO Zelf zie je er bijna stuitend normaal uit: is dat een zegen of een vloek voor een comedian?

Van den Bossche «Dat valt me nog van je mee: ik heb ooit gelezen dat ik er onwaarschijnlijk sáái uitzie. Dat men, als ik op het podium verschijn, meteen denkt: 'Dit wordt niet leuk.' Ik merk wel dat het helpt dat ik daar afgemeten in kostuum sta - zo krijg je het John Cleese-effect. Cleese droeg ook altijd een pak, maar je zag meteen dat er iets niet aan klopte.

»Nee, eigenlijk heb ik meer last van mijn naam. Te veel lettergrepen voor een comedian. Phi-lippe Geu-bels: vier lettergrepen. A-lex Ag-new, Wou-ter De-prez: vier. Wim Hel-sen: nog eentje minder. Er zijn ook te veel onzekere variabelen: is het nu 'ou' of 'au' in de voornaam, Arnout of Arnoud, familienaam aan of los van elkaar...

»Mijn naam wordt constant verkeerd gespeld. Zelfs, heb ik gemerkt, in de folder van het Festival van Verwondering. Het enige voordeel is: voor een consultant is 'Arnout Van den Bossche' best wel geschikt.»


HUMO In je comedy werp je je licht op de kloof tussen mannen en vrouwen. Dan hoeft het niet te verwonderen dat mensen voortdurend hun eigen inzichten met je willen delen.

Van den Bossche «Soms is het gênant. Vrouwen die komen klagen over de schuldenberg die hun man heeft opgebouwd... Grappiger was die vrouw die me 'ns voor een voorstelling kwam opzoeken: ik stond geboekt als act op, ik geloof, hun tiende huwelijksverjaardag, en vooraf heeft ze zeker drie uur staan zagen over haar vent. Ik heb het op tape staan: pure comedy gold.»


HUMO Welke andere acts op het Festival van Verwondering kun je ons feestelijk aanraden?

Van den Bossche «Van Yllana, de Spaanse act die het festival vrijdag opent, heb ik al erg goede dingen gezien. Heel muzikaal en visueel, en bijwijlen fantastisch. Spaanse clowns zijn over het algemeen aan te raden, wellicht omdat ze daar op een zeer sterke straattheatercultuur kunnen bogen.

»Natuurlijk moeten de mensen ook naar mij komen kijken, maar verder moet je er vooral van profiteren om buitenlandse acts te zien die hier anders maar heel sporadisch komen. Slechts één regel: probeer de Franse dingen te vermijden.

»Ik heb op het Festival al een paar verschrikkelijke acts gezien, en die bleken systematisch uit Frankrijk te komen. De humor uit dat land is voor ons vaak heel moeilijk te begrijpen: 't is eerder esthetisch verantwoord - met een kunstig dansje en zo - dan grappig. En het is vaak allemaal zo nerveus dat ik er ambetant van word.

»Zelf heb ik het één keer meegemaakt dat niemand lachte om mijn moppen. Een optreden voor niets dan vrouwen, met één lesbisch koppel in het midden. Om één of andere reden hadden die een morele autoriteit over de andere vrouwen.

»Telkens ik een mop tapte, keek iedereen voorzichtig in hun richting, als om te checken of ze wel móchten lachen. En dat mocht dus geen enkele keer: die twee zaten daar de hele tijd met een kwaad gezicht. Blijkbaar dachten ze dat het over hen ging, terwijl ik helemaal geen lesbische moppen maak! Toen toch nog niet.»

Bekijk het filmpje van Arnout Van den Bossche over de strijd der geslachten »

Op dinsdag 28 juni leest u in Humo 3695/26 ook een interview met komieken Steven Mahieu en Begijn le Bleu.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234