null Beeld

Komieken over de vraag: 'Waar moet u mee lachen?' (1)

'Het leven is meer maandagochtend dan zaterdagavond,' wist ook de grote humorist Godfried Bomans al. Maar zolang er af en toe nog wat te lachen valt - of zelfs te gieren, te brullen of al stuiptrekkend, kwijlend en happend naar lucht over de grond te rollen - hoort u ons niet klagen.

Noud Jansen

In de veronderstelling dat u er al net zo over denkt, plaatsten wij ons bandopnemertje onder de neus van in totaal twee dozijn Belgische en Nederlandse bedrijvers van humor, en vroegen we hun waar zijzelf in dit leven zoal om moeten lachen. Om negers, zo zal blijken, en om 'De kotmadam', Eddy Wally en weinig elegante vrouwmensen van middelbare leeftijd. Niveau!

In het eerste deel (Humo 3649 van dinsdag 10 augustus 2010) komen deze komieken aan het woord: Kamagurka, Bart Cannaerts, Katinka Polderman, Philippe Geubels, Youp Van 't Hek, Kees Van Kooten en Ronald Goedemondt.

Katinka Polderman

Katinka Polderman «Bij ons in Nederland zijn er heel veel onwaarschijnlijk slechte zangers en rappers die op eigen houtje een clip maken bij één van hun nummers, en zich vervolgens helemaal niet schamen om dat op YouTube te gooien, zodat de hele wereld mee kan genieten. Vaak zijn die clips zó hilarisch, onbedoeld dan nog - úren kan ik me daarmee vermaken. Ken je 'Dit is mijn ding' van de gevaarlijke rappers NPM en MC Dark? NPM en MC Dark zijn een puberende broer en zus die rappen over stoere dingen als drank en geweld en zo, alleen komen ze allebei nogal sullig over, en heeft die jongen een behoorlijk grappig spraakgebrek: hij kan de 'r' niet uitspreken. Dan zie je 'm dus heel stoer met een fles drank in zijn handen over straat wandelen en rappen van 'Het gaat pas ovel als ik elovel heb gelept' (lacht). Het zal wel niet erg netjes van me zijn, maar zoiets vind ik dus echt onwijs, euh, glappig.

»Nog zo'n topper: Manita met 'Red mij'. Die Manita is een nogal - hoe zeg je dat beleefd? - weinig elegante vrouw van middelbare leeftijd die hartstikke vals zingt, maar die toch een soort van semiprofessioneel clipje heeft laten maken waarin ze al playbackend heen en weer danst op een suf grasveldje met wat standbeelden. Heel grappig, want ze houdt er flink de pas in op dat veldje, zodat haar buikje de hele tijd onder haar shirtje komt uitgebobbeld. Ik vind dat fascinerend, dat zo'n Manita blijkbaar heeft gedacht: 'Ik zing kattenvals, ik kan niet dansen en ik heb een buikje dat onder mijn shirt uitbobbelt. Weet je wat? Laat ik eens een liedje maken met een clip waarin ik over een grasveldje dans in een iets te klein shirt!' (lacht)


»Het is onbedoelde humor, weet je: ik geloof dat dat uiteindelijk nog de grappigste vorm van humor is.»

Bart Cannaerts «Wat me eraan doet denken: de 'oe' in een Engelstalig woord als 'poo' kan ook hilarisch zijn. Ken je dat filmpje op YouTube, 'Eat Da Poo Poo'? Dat gaat over een groep Oegandese mannen die samenkomen om hun beklag te doen over homo's, 'because homosexuals, they eat da poo poo'. Hoe meer ik ernaar kijk, hoe grappiger ik het vind. Vooral hoe de woordvoerder van die mannen eerst heel treffend nadoet hoe de ene homo aan de anus van de andere homo likt - 'They liek da anoos all over the place' - en pas dan zegt dat als er kinderen in de zaal zijn, ze nu de zaal mogen verlaten (lacht). Maar het grappigste vind ik nog dat hij op een gegeven moment een foto van twee poo poo etende homo's aan de bisschop naast hem laat zien en zegt: 'Look, bishop.' Dat zinnetje vind ik zo geestig dat ik het geregeld zelf bovenhaal wanneer ik om het even wat aan iemand geef: 'Look, bishop.'


undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234