Vincent Kompany Beeld BELGA
Vincent KompanyBeeld BELGA

de exit vanVince the Prince

‘Kompany mist inlevingsvermogen, omdat hij nog nooit aan zichzelf heeft getwijfeld’

Dat Vincent Kompany na dit seizoen geen trainer van Anderlecht meer zou zijn, was een veilige gok geworden: het vertrouwen tussen beide partijen was al een tijd verschrompeld. Voor de één zal hij Onze-Lieve-Heer blijven, voor de ander een praatjesmaker. Memorabel is zijn trainersdebuut alvast niet geworden. Toch niet om de juiste redenen.

Jan Hauspie

Het is november 2021 en Anderlecht komt in het eigen Lotto Park weer niet verder dan een gelijkspel. Eerst tegen Oud-Heverlee Leuven, nu tegen Kortrijk. Tussendoor werd van Antwerp verloren. In de viploges draait voorzitter Wouter Vandenhaute zich naar zijn CEO Peter Verbeke: ‘Wie pakken we, Peter? Besnik Hasi?’

Sinds deze anekdote vorige week op humo.be verscheen, ontploft Verbekes mailbox. Geen dag gaat voorbij of woedende fans wensen hem alle lelijks van de wereld toe. Want hoe durfde hij het om, tóén al, achter de rug van hun dierbare Kompany met een andere trainer te onderhandelen! Het is oprechte verontwaardiging, maar al die slecht lezende fans vergissen zich: er is immers nooit met Hasi onderhandeld. Al was het maar omdat hij een oldskool trainer is, die niet past bij de moderniteit waarvoor Verbeke staat.

Wat de anekdote wél illustreert, is hoe Vandenhaute nooit een blinde volgeling van Kompany is geweest. Het is een publiek geheim dat de voorzitter altijd heeft getwijfeld aan de keuze voor het clubicoon. Een volstrekt onervaren coach die sportieve sturing moet geven aan een club die het water aan de lippen staat? Geen goed idee, volgens Vandenhaute. Mocht hij het drie jaar geleden voor het zeggen hebben gehad, het zou – wellicht – niet gebeurd zijn.

Kompany’s aanstelling was nog voor rekening van Marc Coucke – behalve eigenaar op dat moment ook nog voorzitter – en zijn toenmalige rechterhand Michael Verschueren. Zij grepen hun laatste strohalm toen de morrende achterban moest worden gesust wegens tegenvallende resultaten. Kompany’s aanstelling was een stunt, daar is Coucke nooit vies van geweest. Kompany’s bluf deed de rest.

Twaalf maanden later liep het nog altijd voor geen meter met Kompany aan het roer. Hij voetbalde dan zelf ook nog, maar besloot dat dat misschien toch geen goed idee was. Coucke haalde Vandenhaute binnen, en die trok Verbeke aan. Nog eens twee jaar later is Kompany weg en herkennen verstokte fans hun trots niet meer. Anderlecht is een kille club geworden, naar de persoonlijkheid van Vandenhaute, Verbeke én Kompany.

Wouter Vandenhaute en Peter Verbeke Beeld BELGA
Wouter Vandenhaute en Peter VerbekeBeeld BELGA

Een club ook die sinds Coucke ze kocht nooit heeft meegedaan voor de prijzen, op een verloren bekerfinale na. Opvallend is hoe het duo Vandenhaute-Verbeke zich distantieert van het iets verdere verleden en zich alleen voor de laatste twee seizoenen wil verantwoorden. Met een vierde en derde plaats is er dan volgens hen wel degelijk vooruitgang geboekt in vergelijking met de achtste plaats in het coronajaar 2020, toen zij er nog niet waren. Temeer omdat Anderlecht qua budget niet eens meer tot de top vier van het land behoort.

Ook Kompany gaf nooit een krimp. Kritiek gleed van hem af. ‘We don’t believe the hype, we believe in the process’ werd de oneliner waarin hij, in majesteitelijk meervoud, zijn onaantastbaarheid goot. Toch begonnen hij en de brede hofhouding waarmee hij zich graag omringt (en waarin nu stevig gewied zal worden), nattigheid te voelen. Anderlecht kreeg dan weer signalen dat Kompany bij ‘een aantal mooie ploegen in Europa’ op het lijstje stond. Om voorbereid te zijn op een vertrek legde het zelf ook een lijst met mogelijke opvolgers aan. Een lijst waarop nota bene ook ex-Club Brugge-trainer Alfred Schreuder stond.

Kompany heeft Anderlecht ontegensprekelijk een stuk paars-wit DNA teruggegeven. En de spelers zijn tot op het eind vrijwel als een blok achter hem blijven staan. Maar drie jaar geleden stuurde Anderlecht wel een open brief de wereld in, waarin het zijn sportieve doelstellingen formuleerde. Voor het derde jaar – het zopas afgelopen seizoen – was dat: de landstitel. De brief werd geschreven door Kompany’s vennoot Klaas Gaublomme, en kan dus worden gelezen als zijn persoonlijke overtuiging. Die heeft hij dus niet waargemaakt. Ook van die te ambitieus gebleken brief hebben Vandenhaute en Verbeke zich altijd uitdrukkelijk gedistantieerd.

Zo drong één vraag zich gaandeweg steeds nadrukkelijker op: of Kompany wel de juiste man op de juiste plaats was?

INSIDER «Misschien niet. Als coach – zo valt te horen – is Kompany buiten categorie. Inhoudelijk komt er niemand ook maar in zijn buurt. Zet hem in de absolute wereldtop en hij haalt fenomenale resultaten. Maar hij mist people skills. Bij een club als Manchester City is dat niet nodig. Alle spelers daar zijn sterren. Speel je, dan speel je. Zit je op de bank, dan zit je op de bank. Daar hoeft geen uitleg bij.

Vincent Kompany bij Manchester City Beeld AFP
Vincent Kompany bij Manchester CityBeeld AFP

»Die stijl hanteerde hij ook bij Anderlecht. Terwijl je daar met jongens in een andere fase van hun carrière zit. Jonge gasten in volle ontwikkeling, met veel twijfels, met wie je bezig moet zijn. Als je de ene week goed speelt, maar vervolgens naar de tribune vliegt, dan hoort daar een woordje uitleg bij. Dat voelde Kompany niet aan. Zelf heeft hij nooit aan zichzelf getwijfeld en dus herkent hij die gevoelens niet bij andere spelers. Dat inlevingsvermogen mist hij.»

‘In Youth We Trust’ is de mantra waarmee Anderlecht orakelde de wereld te gaan veroveren. Ook Kompany sprak er zijn geloof in uit. Maar voor zover de buitenwereld kan zien, werden jonge spelers niet beter of gelukkiger op dat mooie trainingscentrum in Neerpede. Ook de resultaten fleurden er niet van op. Dat Anderlecht en Kompany voluit de kaart van de jeugd trokken, is voorlopig een sprookje gebleken. Wie de moeite nam het uit te rekenen, wist beter. Buiten Yari Verschaeren – en die trappelde dan ook nog eens ter plaatse – was er amper een paars-wit jeugdproduct dat genoeg speelminuten verzamelde om van een doorbraakje te kunnen gewagen.

INSIDER «Het is voor Anderlecht onmogelijk om met pakweg vijf spelers uit de eigen opleiding resultaten te halen. Daar is die opleiding gewoon niet goed genoeg voor. Waarom koos Rayane Bounida (16-jarig Belgisch-Marokkaans talent, red.) voor Ajax in plaats van bij Anderlecht te blijven? Daar is een reden voor. Het probleem is dat Anderlecht dat niet wil inzien. Verbeke en Vandenhaute spiegelen zich graag aan Ajax, maar zouden dat beter niet doen: hun spelers halen niet het niveau van die van Ajax. Dat ze met hun eigen jeugd de wederopstanding zouden inzetten, is dan ook een domme communicatie geweest.»

Nu met het vertrek van Kompany de spanningen binnen het beleidstrio zijn opgeheven, is het afwachten of Vandenhaute nadrukkelijker op de voorgrond gaat treden, en wat Verbeke gaat doen. In december had hij een aanbieding van Genoa op zak toen dat een nieuwe sportief directeur zocht. Uiteindelijk verkoos hij om toch bij Anderlecht te blijven, mede door familiale omstandigheden. De job ging naar de Duitser Johannes Spors, die tijdens de winterstop zijn landgenoot Alexander Blessin bij KV Oostende wegplukte. Genoa, dat met het Amerikaanse 777 Partners dezelfde eigenaar heeft als Standard, degradeerde. Maar Verbeke snuffelde wel al aan Blessin, wiens progressieve profiel – hij leerde het trainersvak bij het revolutionaire Red Bull Leipzig – helemaal strookt met het zijne.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234