null Beeld

Komt Michel Lelièvre maandag vrij? 'Die man lacht met ons'

Als Michel Lelièvre volgende maandag voor de rechter kan aantonen dat hij geen gevaar meer is voor de maatschappij, komt de handlanger van Marc Dutroux zeer binnenkort vrij met een enkelband. Dat leidt tot hevige verontwaardiging bij de nabestaanden van de slachtoffers. Jean Lambrecks, de vader van Eefje, stond vorige week tijdens de zitting al oog in oog met de ontvoerder van zijn dochter.

rl


Lees ook: 'Michel Lelièvre vraagt vervroegde vrijlating aan' »

Jean Lambrecks «Hij gunde ons geen blik. Zijn lichaamstaal drukte onverschilligheid uit. ‘Ik lach met jullie,’ straalde hij uit. Uiteraard doet dat pijn en word ik daar boos van.»

undefined

HUMO Paul Marchal was niet aanwezig op de zitting. Hij blijft bewust weg omdat ‘de rechtbank geen rekening houdt met de ouders van de slachtoffers’.

Lambrecks «Hij heeft gelijk. Wij mogen in het begin van de zitting onze mening geven, maar die heeft geen gewicht in de procedure. We zouden dus evengoed tegen de muren kunnen praten. Daarna moeten we de zaal ook verlaten, waardoor we niet weten wat er door Lelièvre en zijn advocaat wordt gezegd.»

Els Schreurs (partner van Lambrecks en juridisch tolk) «Dat Lelièvre uitzicht heeft op een studio en een werkloosheidsvergoeding zou krijgen om de huur daarvan te betalen, hebben we ook maar in de krant moeten lezen.»

HUMO Waarom gaat u dan toch naar die zittingen?

Lambrecks «Anders lijkt het alsof het me niet kan schelen, en die indruk wil ik absoluut niet wekken. Ergens hoop ik dat de rechter mijn woorden toch meeneemt in zijn beslissing.»

HUMO Lelièvre was een heroïnejunkie, afkomstig uit een marginaal milieu. Hij kreeg destijds de laagste straf, omdat de rechter ervan uitging dat hij was gemanipuleerd door Dutroux. Wat was zijn rol precies?

Schreurs «Dat is nog altijd niet goed. We weten dat hij An en Eefje samen met Dutroux heeft ontvoerd en gedrogeerd in Oostende. Onderweg kregen ze autopech. Dutroux ging te voet op zoek naar hulp, en vond twee Ieren bereid om hem naar Sars-la-Buissière te brengen, waar hij met Michelle Martin woonde. Met een andere auto reed hij terug om de kapotte wagen te takelen. Wellicht was Lelièvre die nacht alleen met de meisjes, en had hij hen dus kunnen vrijlaten, maar zeker weten we dat niet. Lelièvre heeft nooit willen vertellen wat er is gebeurd.»

HUMO Zijn advocate, Benjamine Bovy, voert aan dat hij de laatste jaren een andere man is geworden: hij heeft psychologische begeleiding gevolgd, zich op het geloof gestort en zou beseffen welke onherstelbare schade hij heeft aangericht.

Lambrecks «Hoe kan dat mens nu weten of Lelièvre veranderd is? Ze is amper twee jaar zijn advocate. En als Lelièvre echt enig schuldinzicht had, zouden wij daar toch ook al iets van gemerkt moeten hebben?»

Schreurs «Jean heeft in de loop der jaren talloze brieven naar hem gestuurd, met de vraag om antwoorden te geven. Lelièvre heeft daar nooit op gereageerd.»

Lambrecks «Dat ik na al die jaren nog altijd niet weet wat er precies is gebeurd, weegt het zwaarst. Het maakt het moeilijk om die zaak los te laten.»

HUMO Wat als Lelièvre maandag toch vrijkomt?

Lambrecks «Dan hoop ik dat de rechtbank hem op z’n minst een plaatsverbod oplegt. Ik wil hem niet tegenkomen in Limburg of aan de Belgische kust.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234