null Beeld

Koning Albert staat op 21 juli 2013 troon af aan prins Filip

Rumoer in Laken, en bij uitbreiding ook in het hele Koninkrijk België: koning Albert zal dus vanaf 21 juli zijn troon overlaten aan zijn zoon Filip. Allemaal goed en wel, maar wat wéten we nu eigenlijk van die hele Filip Leopold Lodewijk Maria van België? Wat voor mens is hij? En sterker nog, begaat zo'n toekomstige koning ook wel eens een zonde? Een portret van 'Filip I, zevende Koning der Belgen', in zeven hoofdzonden.

Jan Lippens

Dit is een extract uit het artikel 'De 7 hoofdzonden: Prins Filip' dat verscheen in Humo 3631 van 6 april 2010.


Lees enkele quotes van vier insiders:

Jan van den Berghe «Eigendunk heeft hij in elk geval. Denk maar aan uitspraken als 'Ik ben een taaie, hoor'. Hij ziet zichzelf zeker niet als het lulletje rozenwater dat veel mensen in hem zien, en hij is erg overtuigd van zijn capaciteiten. Zelf heb ik hem een aantal keren ontmoet, maar hij maakte nooit een verpletterende indruk. Guust Flater met een kroontje, heb ik hem wel eens genoemd (lacht).

»Tegenwoordig doet hij vreselijk z'n best, hij wil zichzelf op een bijna aandoenlijke manier bewijzen. De interviews die hij geeft, zoals vorige week na zijn reis naar India, zijn perfect voorgekauwd, en toch komt hij er nog als een stuntel uit tevoorschijn. Wat mag je ook verwachten van iemand die bij wijze van spreken tussen de heiligenbeelden is grootgebracht.»

Kathy Pauwels «De koppigheid van de Coburgs heeft hij zeker. Net zoals bij Laurent zie ik ook bij hem een mengeling van koppigheid en verwend zijn. Dat maakt het soms moeilijk om zijn gedachtekronkels te volgen. En één keer op z'n tenen trappen is al te veel. Hij bewaart het allemaal op z'n harde schijf. Dat is onverstandig.

»Na zijn eerste vlucht met een straaljager riepen z'n collega-piloten dat hij een vat bier moest trakteren. Dat is een traditie. Dat kostte in die tijd tweeduizend frank, maar Filip kon dat niet betalen want hij had geen geld! Blijkbaar heeft hij toen met het paleis gebeld en hebben ze hem na overleg gezegd dat hij mocht trakteren en dat ze het wel zouden regelen.

Wilfried Martens «Uit zijn optreden kun je afleiden dat hij nogal hardnekkig is. Dat lijkt me iets anders dan koppig.

»Mathilde zal het moeten doen, denk ik. 't Is een speciale madam, hoor. Onvermoeibaar en altijd alert. Als Filip een lint moet doorknippen en sukkelt met zijn schaar, geeft zij hem snel de hare door. Als hij een cadeautje krijgt en daar wat onbeholpen staat, scheurt zij meteen de verpakking open. Soms lijkt het wel of hij in de rol van een soort prinsgemaal wordt gedrongen. Mathilde weet het evenwicht te vinden tussen zelf populair zijn en haar man steunen. Ze kent perfect haar plaats.

Van den Berghe «Als jongeman was zijn omgang met de meisjes zodanig sobertjes dat men dacht dat hij misschien wel de Griekse beginselen was toegedaan (lacht). Toch had hij oog voor vrouwelijk schoon, dat bewijst zijn huwelijk met Mathilde.

»Met zijn uitgebreide gezin heeft hij bewezen dat hij tot bedprestaties in staat is en dus een echte von Seksen Coburg is. Hormonale opstoten maken een koning populair bij het grote publiek - kijk maar naar de joie de vivre van Albert.»

Noël Vaessen «Men heeft me ooit gevraagd of hij homo was. Ik weet het niet, en het zijn mijn zaken niet. Dat is privé. Laurent was een laatbloeier, maar heeft ruim z'n schade ingehaald.

»Van Filip weet ik alleen dat hij het eerder zocht onder het huispersoneel. Dat vond hij veiliger. 'Une femme de chambre is al goed voor m'n broer,' zei Laurent me ooit.

»Hij is vooral een stijve man. Hij is geblokkeerd, en dat komt door wat hij in zijn jeugd heeft meegemaakt met l'oncle - zo noemden de kinderen Boudewijn, die hun opvoeding regelde. Zowel Astrid, Laurent als Filip waren een beetje bang van hun oom. Alles en iedereen moest via Boudewijn passeren. En Filip was altijd het meest dociele van de drie, hij had het minste persoonlijkheid.

»Weet u, z'n grote principes heeft hij van Boudewijn overgenomen, maar in feite zijn die principes niet meer dan een tros ballonnen. Als hij er eentje nodig heeft, trekt hij aan een touwtje van de dikke tros. Echt diep doordacht is het allemaal niet. 't Is alsof hij kaartspeelt met alleen maar jokers (lacht)

»Ze hebben Filip een paar handige trucs geleerd. Bijvoorbeeld: als je een vraag van een journalist krijgt waarop je geen antwoord weet, stel dan direct zelf een vraag terug. 'Hoe gaat het met u?' volstaat soms al.

»Hij heeft ook geen gevoel voor humor, want hij kan ook met zichzelf niet lachen. De vader van Mathilde en een paar anderen hebben zijn huwelijk geregeld.

»Hij kan ook enorm kwaad worden op zijn personeel. Dan roept en tiert hij. Een complete gedaanteverwisseling, in een paar seconden. Wellicht een erfenis van zijn moeder (lacht). Maar ook met zijn vader had hij soms kletterende ruzie. Toen Albert na de dood van Boudewijn terugkeerde uit Spanje en zei dat hij zijn broer zou opvolgen als koning, was Filip compleet van de kaart en in de war. Hij is toen zelfs fysiek agressief geworden tegen Albert. Ze hebben toen letterlijk gebotst.

»Boudewijn en Fabiola spraken graag over armoede en ellende, maar wel allebei met de allerduurste Rolex om de pols. Zo is Filip ook. Mathilde en Astrid aaien graag arme zwartjes over de bol, maar ze zijn altijd omhangen met peperdure juwelen en kleren. Ze kicken allemaal op dure merken - Rolex, Cartier, Delvaux, Porsche enzovoort.

»Filip is ook traag in de zin van volgzaam. Ik zou hem ooit begeleiden naar een feest voor prinsen op een gigantische hacienda in Spanje. Maar eerst moest ik Laurent naar Sevilla brengen voor een ander rendez-vous, dus ik vroeg Filip om op me te wachten. Toen ik ruim twee uur later terugkwam, stond hij nog altijd naast de paal waar ik hem had achtergelaten, als een hondje bijna. Hij zei: 'Ik ben blij dat je eindelijk terug bent, want ik moet dringend naar toilet (lacht)

HUMO De kans is klein dat er ooit een natuurlijke dochter van Filip opduikt, zoals Delphine bij Albert?

Van den Berghe «Ik acht de kans heel klein, en áls er een nieuwe Delphine zou opduiken krijgt hij de grootste problemen met zijn diamanten Mathilde. Maar je weet natuurlijk nooit. Zeker omdat prinsen en koningen op sommige vrouwen de uitwerking van een afrodisiacum hebben.

»Hij is nu vader van een mooi gezin: nu alleen nog vader des vaderlands worden. De klok tikt, en ik denk dat Filip op dat punt stilaan zijn houdbaarheidsdatum nadert. Ik zal het wellicht niet meer meemaken als het hem lukt (lacht)

undefined

Bekijk het filmpje: Rekenen met Prins Filip

Wij van België«: Op babybezoek bij Kai-Mook in de Zoo van Antwerpen

Videofragment: Guy Mortier in De Laatste Show

Filmpje: Op babybezoek bij Kai-Mook in de Zoo van Antwerpen

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234