null Beeld

Kop van Jut: minister van Defensie Steven Vandeput. 'Ik ben misschien geen defensiespecialist, maar wie is dat dan wel?'

Al bijna twee weken beuken de oppositie en de media in op minister van Defensie Steven Vandeput. Hij wordt beschuldigd van onbekwaamheid, leugens en favoritisme bij de duurste legeraankoop uit de Belgische geschiedenis. Bovendien hield de legertop belangrijke informatie voor hem achter. In Humo bedient Vandeput gretig het afweergeschut.

tp/rl

Hij is net terug van het vragenuurtje in het parlement. Voor het eerst sinds lang werd hij niet geïnterpelleerd over de vervanging van de F-16’s. STEVEN VANDEPUT «Na tien dagen is de soufflé eindelijk aan het inzakken.»

HUMO Hoe hebt u die dagen beleefd?

VANDEPUT «Ik heb verbazingwekkend goed geslapen. Natuurlijk was dit een heftige periode, maar ik ben niet snel onder de indruk. U weet dat ongetwijfeld, want ik hoor dat u wat heeft rondgebeld voor dit gesprek.»

HUMO We doen ons huiswerk.

VANDEPUT «Ik kan u geruststellen: sinds de laatste analyse van politoloog Carl Devos voel ik me stukken beter. Hij zegt dat SP.A overdrijft.»

HUMO SP.A zwaaide met een gelekte nota van uw kabinet. Die wekt de indruk dat u in 2015 al heeft gekozen voor de F-35 als vervanger voor onze huidige gevechtsvliegtuigen.

VANDEPUT «Maar ik heb die nota niet aanvaard! Op mijn kabinet mogen ze nota’s schrijven zoveel ze willen, maar ík beslis. Devos zegt terecht dat er op alle kabinetten nota’s worden geschreven om beleidsbeslissingen voor te bereiden, en dat het zwak is dat SP.A nu één werknota naar buiten brengt om daarmee alles te bewijzen.

»Het was een zorgvuldig uitgekiende aanval. Met verschillende bombardementen heeft SP.A misvattingen gespuid waartegen ik moeilijk kon vechten. Hoe verdedig je je tegen iets dat niet bestaat? Hoe bewijs je dat een beslissing nog niet genomen is? Toon mij één uitspraak of tekst waarin ik een voorkeur uitdruk voor de F-35.»

HUMO Het eerste ‘bombardement’ van SP.A trof wel doel: enkele topmilitairen hielden belangrijke informatie voor u achter.

VANDEPUT «Ik heb meteen een onderzoek gevraagd. Dat moet aantonen wat er is gebeurd en of die achtergehouden informatie wel zo relevant is, want daar twijfel ik aan. Ik heb aan Lockheed Martin (de producent van de F-16 én de F-35, red.) ook gevraagd wat hun document nu eigenlijk voorstelt. Als we dat weten, kunnen we die pagina omslaan.»

HUMO Zo simpel is dat toch niet? U bent bedrogen door uw eigen mensen.

VANDEPUT «Ik praat niks goed. Zij hebben een politieke inschatting gemaakt en dat mogen ze niet.»

HUMO Deden ze dat vanuit minachting voor de politiek?

VANDEPUT «Misschien was het eerder paniek. Het leger heeft de afgelopen twintig jaar niks dan besparingen moeten ondergaan. Nu hebben ze eindelijk een minister die het leger weer wil opbouwen. Wellicht vreesden ze dat die informatie over de F-16’s die plannen in gevaar zou brengen. Ergens begrijp ik dat. Maar laat ons het onderzoek afwachten.»

HUMO Men zegt dat dit niet zou gebeuren bij een minister die gezag afdwingt en zijn departement beheerst.

VANDEPUT (wuift weg) «Als minister van Ambtenarenzaken is het even moeilijk om altijd alle informatie te pakken te krijgen. Ligt dat dan ook aan mijn autoriteit? Andere ministers hebben ook niet altijd een perfecte vertrouwensrelatie met hun departementen. Herinner u de foute prognoses van de belastinginkomsten die Johan Van Overtveldt maakte, nadat hij foute informatie had gekregen van zijn administratie. Waarom zou je daar als minister voor moeten opdraaien?»

HUMO Jesse Klaver, kopstuk van het Nederlandse Groenlinks, zei dat een Nederlandse minister in zulke omstandigheden al lang was opgestapt. Er is toch een vertrouwensbreuk tussen u en de legertop?

VANDEPUT «Waarop baseert hij zich? Ik heb de voorbije weken de grootste nonsens gehoord. Ten eerste wordt er voortdurend gesproken over 15 miljard euro (de totale kost voor de Belgische luchtmacht tussen 2019 en 2058, red.). Dat is waanzin, het gaat over een aankoop van 3,5 miljard. Ten tweede noemde men het achtergehouden document ‘een rapport van Lockheed Martin over de levensduurverlenging van de F16’s’. Maar in die nota van zes bladzijden staat daar niets over in. Ten derde beweert men dat ik heb gezegd dat je de levensduur niet kán verlengen. Fout! Ik heb in het parlement gezegd dat dat wel mogelijk is. De vraag is alleen tegen welke prijs? Ruim twee miljard euro voor een paar extra vliegjaren. En tegen welk risico? Ik heb een legermuseum vol oude vliegtuigen, maar daarin sturen we onze militairen toch niet naar vijandelijk gebied? De Russen gedogen ons in Syrië nu al. Met hun geavanceerde luchtafweer kunnen ze onze toestellen zo uit de lucht halen, als ze dat willen. Dat is geen geruststellende gedachte. En wat zou men van de minister van Defensie zeggen als er straks zo’n oud vliegtuig uit de lucht valt, omdat het niet meer in orde was?»


geen wijn

HUMO Toen u nog gewoon parlementslid was, volgde u financiën en begroting. U kende niks van defensie toen u minister werd. Is dat geen nadeel?

VANDEPUT «Zegt u nu dat ik er nog altijd niks van ken? Ik heb hard gestudeerd, rapporten samengevat en extern advies ingewonnen. Ik heb de mening gevraagd van een hoop specialisten – van de NAVO-ambassadeur tot journalist Kristof Clerix – over waar ons leger naartoe moet. De conclusie was dat het na meer dan dertig jaar van besparingen hoog tijd was om ons verouderd materiaal te vervangen, anders konden we het leger net zo goed opdoeken. Op basis daarvan heb ik een investeringsprogramma opgesteld van 9,4 miljard euro. Daarmee gaan we 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen kopen, twee nieuwe fregatten, mijnenvegers, drones en pantservoertuigen voor de landmacht. Ik ben misschien nog altijd geen defensiespecialist, maar wie is dat wel in de Wetstraat? Dirk Van der Maelen en John Crombez zeker niet, als ik hoor welke onzin zij uitkramen.»

undefined

'Met hun geavanceerde luchtafweer kunnen de Russen onze toestellen zo uit de lucht halen, als ze dat willen. Dat is geen geruststellende gedachte ''

HUMO Had u bij uw aantreden al gehoord van een F-35?

VANDEPUT «Ja, want mijn voorganger had daar nogal veel over gesproken (lacht).»

HUMO Over gesproken? Dankzij WikiLeaks weten we dat Pieter De Crem als minister van Defensie aan de Amerikanen beloofde dat België voor de F-35 zou kiezen.

VANDEPUT «Dat is zijn zaak. Ik heb een eerlijke en transparante procedure opgestart, waarin naast de F-35 ook de Britse Typhoon nog altijd in de running is.»

HUMO Wist u meteen dat de vervanging van de F-16 een politiek mijnenveld zou worden?

VANDEPUT «Absoluut! Het gaat om de grootste legeraankoop van de laatste dertig jaar, in een context waarin grote commerciële en geopolitieke belangen spelen. Ik ben zéér voorzichtig geweest. Dat is de reden waarom ik hier nog zit: ik sta recht in mijn schoenen. Ik heb geleerd uit de fouten van het verleden. De Agusta-affaire. De Obus-affaire. De 90 millimeterkanonnen die niemand moet hebben, maar die André Flahaut bestelde omdat ze bij de Luikse fabrikant CMI werden gemaakt. Ik heb mijn juridisch adviseur gevraagd om me te behoeden voor elke denkbare valkuil, zodat men mij bij een eventuele gerechtelijke vervolging niks ten laste kan leggen.»

HUMO Dan is het knap vervelend als een kabinetslid van u plots contact zoekt met Lockheed Martin om daar te gaan werken.

VANDEPUT «Zodra ik wist dat die jongen contacten had met de dochteronderneming van Lockheed, heb ik hem laten gaan. Al die grote complottheorieën... Hij is gewoon onhandig geweest. Ik heb mijn kabinet met een externe audit laten doorlichten, het rapport ligt hier: bij het team dat de aanbesteding voor de nieuwe jachtvliegtuigen opvolgt, zijn er géén onregelmatigheden vastgesteld. Het contact tussen die jongen en Lockheed ging alleen over zijn nieuwe job. Men zegt dat hij lobbyist is geworden, maar ik heb geen contact meer met hem.

»Ik heb vanaf dag één elk contact met de industrie afgeblokt. De luchtmacht wou dat ik naar de airshow kwam. Ik ben gegaan op voorwaarde dat de lobbyisten me met rust zouden laten.»

HUMO Gaat u dan lopen als u er één ziet?

VANDEPUT (categoriek) «Ik draai mij om en ik ben weg. Op die airshow vond één lobbyist het nodig om me aan te spreken over de F-16. Ik zei dat dat niet de afspraak was en ik ben weggegaan. Ik heb ook flessen wijn teruggestuurd die fabrikanten op mijn kabinet liet afleveren.»

HUMO Welke fabrikanten?

VANDEPUT «Dat doet er niet toe. Maar u zal moeilijk iemand vinden die zuiverder op de graat probeert te zijn dan ik, precies omdat het over zoveel geld gaat. Ik wil geen fouten maken.»

HUMO Bart De Wever heeft u verdedigd, maar hield een slag om de arm: ‘Op dit ogenblik is er geen reden tot ontslag.’ Bij de commotie over Theo Francken was hij stelliger: ‘Als Theo moet gaan, valt de regering.’ Voelt u zich wel voldoende gesteund?

VANDEPUT «Ja. Probeert u nu een ranglijst te maken van wie het meeste waard is voor mijn partij?»

HUMO U bent niet voor de verlenging van de levensduur van de F-16’s. Maar de Grieken laten hun hele F-16-vloot renoveren. De Amerikanen doen net hetzelfde met hún F-16’s. Waarom wij dan niet?

VANDEPUT «Hun toestellen zijn jonger dan de onze. En de Grieken mengen zich niet in operaties in vijandelijk gebied, zoals wij in Syrië. Hun enige bedoeling is de verdediging van hun eigen grondgebied. Daarvoor volstaan die F-16’s. De Amerikanen hebben nog een heel gamma andere aanvalsvliegtuigen. Het is niet de bedoeling dat ze met die F-16’s boven vijandelijk luchtafweergeschut gaan vliegen.

»De partners van onze luchtmacht – Denemarken, Noorwegen en Nederland – hebben beslist om hun F-16’s te vervangen. Is het dan zo krankzinnig dat wij daar ook aan denken? Het vergt nu al enorme reparaties om onze F-16’s luchtwaardig te houden. Als je kiest voor de verlenging, komen we alleen te staan in Europa.»

undefined

null Beeld

undefined

'Mijn zoon is 12, mijn dochter 15. Ze beseffen goed wat er aan de hand is. Mijn dochter zegt dat ik niet mag opgeven en dat ik sowieso gelijk heb.'

HUMO Premier Michel heeft de deur voor de levensduurverlenging wel opnieuw opengezet.

VANDEPUT «De premier is geen minister van Defensie.»

HUMO Toen u zei dat het Franse Dassault uit de race lag, sprak minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders dat een dag later tegen. Wie is hier eigenlijk de baas?

VANDEPUT «Charles Michel, want hij is de premier. Hij heeft ook niet gezegd dat de procedure is afgevoerd. Die loopt gewoon door.»


praten met poetin

HUMO Hebben we als klein land in de EU en in de NAVO, wel nieuwe gevechtsvliegtuigen nodig?

VANDEPUT «Die keuze hebben we in de regering al gemaakt. Ik heb dit dossier geërfd van De Crem. Hij had al beslist om de F-16’s te vervangen. En ik sta daar achter. Wij maken deel uit van een club: de NAVO. Als die vraagt om het tennisveld te kuisen, kan je niet elke keer weigeren, want dan is het gedaan met tennissen.»

HUMO Je zou ook de kantine kunnen uitbaten. Ons leger blinkt uit in ontmijning en militair transport. Waarom bouwen we die specialisaties niet verder uit?

VANDEPUT «Dat doen we ook. Maar onze luchtmacht draait mee aan de internationale top. De NAVO verwacht dat wij in de lucht onze bijdrage leveren. Ze vragen meer dan de 34 gevechtsvliegtuigen die we willen aankopen. Wij zijn jarenlang de slechtste leerling van de klas geweest. Op de volgende NAVO-top dreigen we van de Amerikanen een bolwassing te krijgen. Ze willen niet blijven betalen voor onze veiligheid als wij er de kantjes aflopen. Daarom willen we België tegen 2030 opnieuw in het Europese groepje brengen dat 1,3 procent van het bbp spendeert aan defensie. Nu is dat 0,9 procent.»

HUMO U wou liever 2 procent, zoals de NAVO vraagt.

VANDEPUT «Klopt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de Amerikanen ons komen helpen. Als we willen dat die solidariteit blijft, zullen we toch ooit ons lidgeld moeten bijdragen. Maar in de regering was niet iedereen bereid om de volle pot te betalen.»

HUMO Zou het handig zijn als u op de NAVO-top kunt schermen met een aankoopcontract voor Amerikaanse F-35’s?

VANDEPUT «Dat zegt u. Ik zeg u: het zou goed zijn, mochten we iets kunnen voorleggen.»

HUMO Acht u dat nog mogelijk?

VANDEPUT «Ja. En er zijn nog meer dossiers waarin we kunnen tonen dat we onze engagementen willen nakomen. Ik hoop tegen juli met de Fransen een overeenkomst te hebben over nieuwe landvoertuigen. Ook een aankoop van 1,5 miljard euro. En met de Nederlanders willen we de aankoop van nieuwe mijnenvegers en fregatten afronden.»

HUMO Er is een vernietigend rapport over de F-35 uitgebracht in het Britse parlement. Is het wel zo verstandig om nu al te kiezen voor een toestel waarvan de levertermijn en de kosten de laatste tien jaar almaar is blijven oplopen?

VANDEPUT «Dat geldt ook voor de Typhoon en de Rafale die de Fransen maken.»

HUMO Wat vindt u het mooiste toestel?

VANDEPUT «De F-16. Serieus: de nieuwe vliegtuigen zijn er toch niet mooier op geworden?»

HUMO Bent u van de generatie van Top Gun?

VANDEPUT «Ja, goeie film. Al weet ik niet meer met welk type ze vlogen.»

HUMO Tom Cruise of Val Kilmer?

VANDEPUT «Ik keek vooral naar Kelly McGillis. Op mijn zeventiende vond ik dat best een mooie vrouw (lacht).»

HUMO Kristien Hemmerechts vroeg zich in ‘De Afspraak’ af of we niet het verkeerde debat voeren: zouden landen niet beter samen de planeet proberen te redden, in plaats van zich in een wapenwedloop te storten. Als we over veertig jaar tot aan de enkels in het water staan, zullen we zeggen: ‘Waar hadden we het over?’

VANDEPUT «Dat is een vals argument. Kijk, het milieu is heel belangrijk, want veel actuele conflicten zijn ontstaan uit het klimaatprobleem. Maar helaas kunnen we niet zonder leger. We hebben niet allemaal samen ontwapend toen het kon.

»Sinds 1945 kent Europa een unieke periode van vrede, maar in onze periferie brandt het. We hebben de aandacht laten verslappen. Als we de F-16 vervangen hoop ik oprecht dat we die nieuwe toestellen alleen zullen nodig hebben om te oefenen.»

HUMO Volgens defensiespecialisten hebben de Russen al een nucleaire aanval op Warschau gesimuleerd.

VANDEPUT «Juist. En dan kan je naïef zijn en zeggen: ‘We gaan praten met de Russen.’ We móéten praten met de Russen, maar de vraag is hoe je aan tafel komt. Poetin verstaat maar één taal: die van de macht. In Kaliningrad staan raketten met kernkoppen op Europa gericht. De economische maatregelen doen hun pijn, maar nog niet genoeg: we moeten hún taal spreken. In Afrika ben ik ongerust over wat in de Sahel gebeurt. Dat is een brandhaard met uitlopers naar het Midden-Oosten. Libië ligt vlak bij Europa: een goede zwemmer raakt op eigen kracht over. Allez, neem dat met een korrel zout.»

HUMO Zelfs met een rubberbootje blijkt dat niet makkelijk. Maar u bent dus bang voor een invasie vanuit Afrika?

VANDEPUT «Invasie, invasie... Als minister van Defensie heb ik het accent van onze operaties verlegd naar de Sahel. Ik heb geïnvesteerd in Mali, waar we troepen opleiden. Als je wilt dat zulke landen zich ontwikkelen, heb je eerst stabiliteit en veiligheid nodig. Pas dan kan je heropbouwen en zullen mensen minder de drang voelen om te migreren.»


SERGEANT VANDEPUT

HUMO U behoort tot de geluksvogels die nog hun legerdienst mochten vervullen: was dat een prettige periode?

VANDEPUT «Ik was depressief toen ik binnenging, en ik was het ook toen ik buitenkwam (bulderlach). Sommigen popelden om naar het leger te mogen, ik niet. Ik was geen... euhm... atletisch type: mijn kleren waren altijd smaller dan ikzelf. En in Humo las ik verhalen over jonge mannen die gekraakt werden. Toch heb ik er eigenlijk een toffe tijd beleefd. Ik heb een opleiding EHBO gekregen, met de camion leren rijden, én ik ben daar buiten gekomen als sergeant. Niet slecht, hè?»

HUMO Een nieuwe dienstplicht zou het nijpende personeelstekort kunnen oplossen: het leger vergrijst snel, u hebt de komende drie jaar 7.400 extra mensen nodig. Tegelijk zegt 56 procent van de militairen dat ze er niet opnieuw aan zouden beginnen.

VANDEPUT (met geheven vinger) «56 procent van de 7 procent militairen die de vraag beantwoord hebben. Dát is de context. En ik denk dat de malcontenten zich niet hebben ingehouden.»

HUMO Het Belgische leger heeft niet de meest dynamische reputatie.

VANDEPUT «Dat is veranderd. Onder mijn impuls heeft het leger een professioneel bureau ingehuurd om zijn identiteit te laten analyseren. Nu vindt de vakbond het blijkbaar nodig om die enquête te gebruiken als een politiek instrument.»

HUMO De resultaten zijn wat ze zijn.

VANDEPUT «Zo kunnen we niet werken. Die studie was bedoeld om onszelf beter te leren kennen en te verbeteren: nu gebruikt men ze om stokken in de wielen te steken.»

HUMO Komt u graag in militaire middens?

VANDEPUT «Ik gaf anderhalve week geleden een genuanceerd interview aan Het Nieuwsblad. Die krant vond het nodig om daarvan alleen te onthouden dat ik geen minister van Defensie meer zou willen zijn. Jammer, want – ook al is er een ander beeld ontstaan – eigenlijk zijn militairen heel loyale mensen.»

HUMO Het leger spreekt tot de verbeelding, maar is ook een wat bizarre parallelle wereld, met rare gewoonten en rituelen.

VANDEPUT «Ik kan me perfect inbeelden dat een Humo-redacteur er zo over denkt (gniffelt). Maar iedereen bekijkt toch graag oorlogsfilms? Ik heb vorige week vaak gedacht aan ‘A Few Good Men.’ Men verwacht altijd dat wij ons inleven in mensen van andere culturen. Waarom doen we dat niet vaker bij militairen? Zet die mannen hun pet ’ns op en vraag u ’ns af wat hun cultuur is.»

undefined

'Vorig jaar zat ik als klein menneke uit Hasselt in het paleis toch maar mooi aan tafel met Donald Trump'

HUMO We horen dat u niet ongevoelig bent voor de honneurs die bij uw job horen. Protocol. Parades. Lintjes knippen.

VANDEPUT «Dat is niet waar. In het begin voelde ik me daar heel ongemakkelijk bij. Ik wilde niet dat de militairen salueerden als ik binnenkwam. Maar op den duur begreep ik dat ik die cultuur moest respecteren: zij willen het zo, dus laat ik me dat eerbetoon welgevallen. Ik heb veel respect voor die mensen. Ze worden eerlijk verloond, maar rijk word je niet in het leger. Daar staan enorme offers tegenover. Sommigen moeten tegen hun familie zeggen: ‘Het komende halfjaar zal ik in Mali bij 42 graden de horizon afspeuren.’»

HUMO U laat zich ook graag escorteren door de militaire politie: op de snelweg tussen uw woonplaats in Hasselt en Brussel moet de file vaak wijken voor uw colonne.

VANDEPUT «Soms word ik begeleid door drie moto’s met MP’s, ja. Zij duwen het verkeer aan de kant: soms gaat het er hevig aan toe. Ik zou er vaker gebruik van kunnen maken, maar ik doe het alleen bij militaire gelegenheden: die zijn tot op de minuut getimed. Dan is het belangrijk dat ik om acht uur eenenveertig arriveer en niet om acht uur tweeënveertig. Zo werken militairen.»


nieuw in de politiek

HUMO In oktober zijn het gemeenteraadsverkiezingen: wat is uw ambitie?

VANDEPUT «Het burgemeesterschap.»

HUMO En dan is het gedaan met minister zijn?

VANDEPUT «Ho-ho-ho: stap voor stap. Als minister mag ik hoogstens titelvoerend burgemeester zijn. Maar als de Hasselaars aangeven dat ze mij en de N-VA willen, neem ik mijn verantwoordelijkheid. Hoe we dat regelen, zien we dan wel.»

HUMO Minister van Defensie en kandidaat-burgemeester van een centrumstad. U hebt het ver geschopt voor iemand die politiek eigenlijk nog groen achter de oren is.

VANDEPUT «Klopt: ik draai nog maar tien jaar mee. Maar ik was altijd geëngageerd, tijdens mijn studententijd bij het KVHV, en achteraf bij JCI, junior chamber international. Je zou dat een serviceclub voor jonge ondernemers met idealen kunnen noemen. Ik heb over de hele wereld cursussen gegeven, onder meer over leiderschap, en veel mensen leren kennen. Ik ben er opgeklommen tot internationaal vice-president, maar op je veertigste moet je daar buiten.»

HUMO Hoe bent u in de politiek beland?

VANDEPUT «Ik heb altijd voor de Volksunie gestemd, maar was nooit lid van een partij. Tot de N-VA werd opgericht. Ik was meteen verkocht toen Geert Bourgeois aankondigde dat hij zich rechts van het centrum zou positioneren, met een duidelijke visie op Europa en Vlaanderen. Frieda Brepoels heeft me gevraagd om in de partij te stappen. In 2007 ben ik provinciaal voorzitter geworden. In 2009 stond ik op de lijst, als opvolger van Jan Peumans. Het is snel gegaan.»

HUMO Als relatieve nieuwkomer bent u misschien minder gehecht aan het leven als politicus. Hebt u de voorbije weken soms gedacht: op deze manier hoeft het niet meer?

VANDEPUT «Die momenten zijn er geweest, ja. Twee dingen hebben me erg verbaasd. Het eerste is de inflatie van het woord ‘studie’. Elke twee bladzijden papier heten nu ‘een studie’. Het tweede is de roekeloze manier waarop de namen van mensen te grabbel worden gegooid. Mijn mensen zijn met naam en toenaam in de krant beschuldigd van allerlei feiten die niet bewezen zijn.»

HUMO Zoals Tom Meeuws?

VANDEPUT «Tom Meeuws is een publieke figuur. Mijn kabinetsmedewerkers en legerkapiteins zijn dat niet. Hebt u misschien de gewoonte om zomaar namen van medewerkers van het kabinet-Peeters te publiceren?»

undefined

null Beeld

undefined

'Ik was depressief toen ik het leger binnenging, en ik was het ook toen ik buitenkwam.'

HUMO Als ze van zijn kabinet overstappen naar een industriële groep die meedingt naar een miljardencontract dat zijn kabinet toekent: zeker.

VANDEPUT «U hebt het nu weer over Simon Put. Ik heb het over de man die de nota heeft geschreven waar SP.A zo mee zwaaide: hij wordt nu voorgesteld als de strateeg die ten koste van alles de F-35 erdoor wil duwen. Maar dat is de braafste man die ik ken, hij heeft nooit gekozen voor een publiek leven.»

HUMO De N-VA deinst toch ook niet terug voor lastercampagnes? Kijk naar wat er met Tom Meeuws gebeurt in Antwerpen.

VANDEPUT «Dat het in Antwerpen geen leuke campagne wordt, is duidelijk. Wij in Hasselt gaan ons daar ver vandaan houden.

»Vorig weekend ging Ivan De Vadder uit de bocht op Twitter. In plaats van te zeggen dat ik geen tweede ambtstermijn op Defensie wil, had ik volgens hem moeten zeggen: ‘Eerst de verkiezingen afwachten.’ Hij noemde me om die reden een atypische politicus. Daar bedank ik hem voor. Ik heb op mijn bureau een knopje waar ik op kan drukken als ik koffie wil, maar ik voel een zekere schroom om dat te gebruiken. Dat is een voorbeeld van de waarden die ik probeer mee te geven aan mijn kinderen: heb respect voor elkaar. En weet dat je niks zomaar krijgt.

»Vorig jaar zat ik als klein menneke uit Hasselt in het paleis toch maar mooi aan tafel met Donald Trump. ’s Avonds heb ik daar iets over neergeschreven, maar als mensen op café erover beginnen, zeg ik: ‘Dat hoort bij de job.’»

HUMO Wat hebt u over hem opgeschreven?

VANDEPUT «Ik had vroeger zijn boekje gelezen – ‘The Art of the Deal’ – en vond hem toen een man die nogal sterk in zichzelf gelooft. Dat vind ik nog altijd, maar in besloten kring is hij anders dan op het publieke toneel. Dat lag ook aan Charles Michel, die zijn speech goed had voorbereid en doorspekt had met bedragen over onze handelsrelaties, uitgedrukt in dollars: Trump is een zakenman, die taal ging er wel in.»

HUMO U noemde daarnet uw kinderen: hoe hebben zij de voorbije weken beleefd?

VANDEPUT (blaast) «Mijn zoon is 12, mijn dochter 15. Ze beseffen goed wat er aan de hand is. Mijn dochter zegt dat ik niet mag opgeven en dat ik sowieso gelijk heb. Mijn zoon is feller geïnteresseerd in politiek, hij is een échte fan. Maar ik had hem goed voorbereid: ‘Je zult weer van alles lezen in de krant over je papa, maar geloof maar dat er níéts van klopt.’ Ook mijn vrouw is erg zen gebleven: mijn gezin heeft me echt gesteund de voorbije dagen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234