null Beeld

Koppen: de laatste keer met Wim De Vilder

Sla een gedenkpenning: Wim De Vilder (43), al tien jaar de kop van ‘Koppen’, presenteert vanavond zijn allerlaatste aflevering. Zou hij zijn famous last words al klaar hebben?

Wim De Vilder «Nee. Maar eigenlijk weet ik niet eens of ik op het einde van de uitzending wel echt plechtig afscheid ga nemen van de kijkers. De mensen zullen me nog vaak genoeg in ‘Het journaal’ zien,hè? Zeker nu Jan Becaus met pensioen gaat. Op dit moment weten we trouwens niet eens of er een opvolger voor hem in dienst wordt genomen.»

HUMO Waarom stop je met ‘Koppen’?

De Vilder «Vooral omdat de uitdaging na tien jaar toch wel weg is. Ik heb praktisch alle mogelijke onderwerpen al zo’n twee of drie keer zien voorbijkomen: generatie-armoede, druggerelateerde issues, eettrends, de economische crisis... Het aantal maatschappelijk relevante thema's is nu eenmaal niet oneindig, zeker als je je onderwerpen dicht bij huis gaat zoeken.

»Tien jaar vond ik dus wel een mooi rond getal om het stokje door te geven aan Tim Verheyden, die het programma vanaf september zal presenteren.Tim is wat mij betreft de ideale man voor ‘Koppen’, omdat hij een reportagemaker pur sang is. Hij heeft in de Verenigde Staten een aantal cursussen gevolgd over hoe je goeie tv maakt, en dat merk je wel aan zijn reportages voor ‘Het journaal’.»

HUMO Ben je tevreden over het programma dat je hem nalaat?

De Vilder «Ja. In de eerste jaren was ‘Koppen’ een beetje een experimenteel programma, dat niet altijd gesmaakt werd. Maar zeker sinds Wim Van Waesberghe halverwege de jaren 2000 eindredacteur is geworden, bieden we constant kwaliteit, en zijn de kijkcijfers er ook op vooruitgegaan. ‘Koppen’ is nu al jaren een laagdrempelig programma dat ook mensen aanspreekt die anders geen nieuws zouden volgen op tv: wat mij betreft is dat een verdienste.»

HUMO Vertel eens Wim, hoe ziet je toekomst eruit?

De Vilder «Rooskleurig, als het van mij afhangt (lacht). Zoals ik al zei, zul je me voortaan vaker ‘Het journaal’ zien presenteren. En volgend jaar wil ik beginnen te werken aan ‘Het jaar 2015’, waarin ik opnieuw de mensen zal interviewen die ik drie jaar geleden heb geïnterviewd voor ‘Het jaar 2010’, onder anderen aartsbisschop André Léonard, Alexander De Croo en Wouter Vandenhaute.

»Het idee is om van hen te weten te komen of de voorspellingen die ze in 2010 over het jaar 2015 deden, zijn uitgekomen.En verder heb iknog wel wat andere ideetjes in mijn hoofd, maar die zijn zo vaag dat ik er nog niks over wil zeggen.»

HUMO Laat me raden: een quiz.

De Vilder «Een quiz?»

HUMO Ik zie in jou nog wel een Ben Crabbé of Herman Van Molle in de dop.

De Vilder «Meen je dat? Enfin, ik zal er eens over nadenken, maar ik denk toch dat ik vooral bij de nieuwsdienst wil blijven. ‘Het journaal’ presenteren, ik doe dat heel graag, hoor.»

HUMO Een paar maanden geleden veroorzaakte je enige deining door je ongeschoren van die taak te kwijten. Wat was daar de gedachte achter?

De Vilder «De gedachte was: zal ik eens voor een nieuwe look gaan? (lacht) Daar kwamen véél reacties op, positieve zowel als negatieve. Blijkbaar is het voor veel mensen toch niet zo evident om iemand die ze jarenlang gladgeschoren in de huiskamer hebben zien binnenkomen, ineens met een baard te moeten verwelkomen. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt: ik scheer 'm af, maar vroeg of laat zal ik ‘m zeker een tweede kans geven.»

HUMO Wordt het een volle baard?

De Vilder «Nee, ’t zal eerder een bescheiden exemplaar worden. Zeg nu zelf, zie je mij al rondlopen met een baard zoals Björn Soenens tot voor kort torste? (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234