null Beeld

Koppen: Génération cannabis

‘Zo’n klein jointje, kan dat wel kwaad?’ In huishoudens met tieners leidt die vraag steevast tot duizelingwekkende discussies, vanavond in ‘Koppen’ wordt ze in alle rust onderzocht. Ter voorbereiding op de reportage, ‘Génération cannabis’ getiteld, steken wij ons licht op – en ons stickie aan – bij Jan Tytgat, hoogleraar toxicologie en farmacologie aan de KU Leuven. Een logische openingsvraag dringt zich op.

vvp

HUMO Euh, professor, zo’n klein jointje, kan dat wel kwaad?

'Ik vind het niet consequent dat we alcohol aanvaarden, en cannabis niet.'

Jan Tytgat «Kijk, een jointje moet je sowieso roken, en het roken van een natuurproduct – of dat nu tabak is of iets anders – is per definitie ongezond. Dat heeft niks te maken, zoals mensen weleens denken, met het actieve bestanddeel THC. Er is gewoon het gevaar dat je teer produceert, een soort viskeuze vloeistof waarin allerlei kankerverwekkende verbrandingsproducten zitten. Roken is nóóit gezond, laat dat duidelijk zijn.»

HUMO Die fameuze THC-waarden in cannabis blijken alsmaar hoger te worden. Hoe schadelijk is dat?

Tytgat «Je moet ermee opletten. Eén mogelijk effect van THC is dat je gaat hallucineren. Dat hangt uiteraard af van de dosis en de gewenningsfactor. Maar een vijftienjarige die voor het eerst een joint rookt met toevallig een heel erg hoge THC-factor, kan in de goot belanden door een psychose; dat is écht gevaarlijk.»

HUMO Voor een beginnende wietroker vandaag is er meer risico dan tien, twintig jaar geleden?

Tytgat «Dat kun je zeggen, ja. En je moet er ook rekening mee houden dat de kwaliteit van de hedendaagse wiet vragen oproept. Als je bij een straatdealer iets koopt, weet je eigenlijk nooit wát je precies rookt. Is die cannabis misschien gekweekt met pesticiden of gevaarlijke meststoffen? Hoe hoog ligt de THC-factor? Je kunt dat niet nagaan.»

HUMO In alcoholtermen gesproken: wiet is een blikje bier gaan kopen, maar evengoed kunnen thuiskomen met een fles absint.

Tytgat «Da’s een goeie vergelijking. ’t Is net zo bij xtc-pillen; daarvan weet je ook nooit wat erin zit. Daarom dat ik samen met collega’s voor een regularisering van cannabis pleit – en geen enkele andere drug, laat dat duidelijk zijn.

»Bij alcohol is die regularisering er al: als je een blikje bier gaat kopen, dan weet je dat daar ethanol in zit en niet de methanol waar je blind van wordt. En dan weet je wat het alcoholpercentage is.

»Je moet eerlijk in de maatschappij staan: er zullen altijd mensen zijn die cannabis willen roken. Is het dan niet beter om een cannabispreparaat op de markt te brengen dat tenminste mínder schadelijk is dan wat er nu circuleert?»

HUMO U vindt dat het huidige drugsbeleid niet werkt?

Tytgat «Ik vind persoonlijk dat ons belastinggeld niet zo goed besteed wordt. Het is werkelijk dweilen met de kraan open, zoveel wietplantages zijn er in Vlaanderen. Dat wil toch zeggen dat het federale beleid, dat zich focust op criminalisering, niet optimaal werkt? Ik denk dat we beter kunnen inzetten op preventie, begeleiding en informatie.

»Stel dat de overheid licenties geeft aan kwekers, die zich aan strenge voorschriften moeten houden. Dan kan een kwalitatief beter product worden aangeboden aan dezelfde prijs. Plus: je kunt er btw en accijnzen op heffen, er komt nieuwe tewerkstelling… Met het budget dat daardoor vrijkomt, kun je dan gaan inzetten op preventie en dergelijke.»

HUMO Bart De Wever zal het graag horen.

Tytgat «Ik zou er weleens graag met hem over debatteren. Kijk, ik zal ook eerlijk zijn: als we naar een legalisering gaan, weet ik ook niet waar we over tien jaar zullen staan. Ik ben geen beleidsman, ik kan alleen spreken over volksgezondheid vanuit mijn functie als toxicoloog. En dan denk ik: waarom aanvaarden we alcohol en de regularisering ervan, maar vinden we cannabis een brug te ver? Ik vind dat niet consequent.»

HUMO Ter afsluiting: steekt u zelf weleens een jointje op?

Tytgat «Daar heb ik geen behoefte aan. Roken is ongezond; ik blijf er dus ver vandaan.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234