null Beeld

'Koppen' met spijkers: Wim De Vilder slaat toe

'Als 'Koppen' iemand om een interview vraagt, is het heel vaak meteen oké. Bij 'Telefacts' is dat dikwijls niet het geval, weet ik.' Het nieuws met Wim De Vilder.

Redactie

In een bovenzaaltje van een café aan de Oude Markt in Leuven tref ik de nieuwslezer en presentator van 'Koppen'. Buiten houdt de zon de schijn van mooi weer in augustus op, en door het open raam waait ons een straatorkesje aan: drie Roma spelen iets melancholisch, dat mij in een onbewaakt moment tot een flashback noopt. Ik zie mijn ouders en mijn dementerende grootmoeder - kinds worden, heet dat, ook in het vocabulaire van de dorpsarts. We zitten aan de avonddis en kijken naar het televisienieuws. De dienstdoende nieuwslezer is, als mijn flashback me niet bedriegt, Maurice Dieudonné. Ineens vraagt mijn grootmoeder aan mijn vader waar zijn goede manieren gebleven zijn. 'Moet je die mens niets te eten aanbieden?' voegt ze eraan toe, want in haar ogen was Maurice Dieudonné wel heel erg driedimensionaal die avond. Niemand lacht. Maurice Dieudonné, die overigens een weldoorvoede indruk maakt, nog het minst.

undefined

Mijn flashback trekt weg, en ik zie Wim De Vilder zitten, die 37 is. Ooit was hij jonger. Hoe was hij toen? Heeft hij daar nog een idéé van?

WIM DE VILDER « In mijn jeugd heb ik er nooit van gedroomd op de televisie het nieuws te presenteren, maar toen ik eenmaal met nieuws bezig was - eerst bij de radio - had ik de smaak snel te pakken. De interesse voor alles wat zich buiten mijn leefwereld afspeelt, was er al heel vroeg: als kind hield ik plakboeken bij over gebeurtenissen in verschillende landen: knipsels uit allerlei kranten en weekbladen.» HUMO Je zal dus wel een slim, en wellicht ook een meegaand jongetje geweest zijn.

DE VILDER « Studeren is nooit een probleem geweest, maar of ik nu zo meegaand was, daar ben ik nog niet zo zeker van: ik ben toch enkele keren door leraren de klas uitgestuurd.»

Lees het volledige artikel in Humo 3443.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234