null Beeld

Koppen XL: De andere minnares van prins Charles

Hoe prins Charles zijn lieftallige bruid Diana Spencer inruilde voor zijn vroegere maîtresse Camilla Parker-Bowles is genoegzaam bekend. Dat er nog een vierde hond in het kegelspel was, weten veel minder mensen. 'Koppen XL' brengt daar verandering in en plaatst vanavond Dale 'Kanga' Harper onder de volgspot.

Begin jaren 70 wurmde Harper, een Australische socialite, zich binnen in Charles' hart via haar latere echtgenoot Lord Tryon. Vervolgens wisselde ze naar verluidt jarenlang af als koninklijke stoeipoes met Camilla, maar door haar loslippigheid tegenover de pers ging de meer discrete Camilla uiteindelijk met het kroontje lopen. Kanga's sprookje eindigde minder happy: een paar maanden na Diana's dood in '97 stierf ze aan bloedvergiftiging - ze was 49, gescheiden en aan een rolstoel gekluisterd. Chris Hutchins, journalist bij de Sunday Mirror, was de laatste die haar interviewde.

CHRIS HUTCHINS «Kanga en ik waren vijftien jaar lang vrienden. Ik kende haar als een vrolijk blondje vol levenslust. De laatste keer dat ik haar zag, een paar maanden voor haar dood, dineerden we samen in het Ritz Hotel. Daar was ze ingetrokken sinds haar man haar uit het echtelijke huis had gezet. 'Ik betaal hier 700 pond per nacht,' vertelde ze, 'maar dat kan me niet schelen: voor één keer in mijn leven denk ik niet aan geld en alleen aan genieten.'»

- De laatste jaren van haar leven kreeg ze af te rekenen met kanker en sukkelde ze opnieuw met de spina bifida waar ze als kind al aan leed. Ook mentaal takelde ze enorm af. Door een alcoholverslaving verbleef ze zelfs een tijdlang in een ontwenningskliniek.

HUTCHINS «Zelf hield ze vol dat ze niet in behandeling was voor een alcoholprobleem, maar voor de vreselijke pillenverslaving die ze had overgehouden aan haar strijd tegen kanker. Ze zei: 'Hoe zou ik vier kinderen kunnen grootbrengen en twee bedrijven én een huishouden kunnen runnen als ik verslaafd was aan drank?'»

- Oké. Maar waarom sprong ze in die kliniek op een avond uit het raam van de eerste verdieping, waardoor ze haar rug brak en in een rolstoel belandde? Uit wanhoop omdat Charles na zijn scheiding voor Camilla had gekozen, en niet voor haar?

HUTCHINS «Ze ís niet gesprongen, iemand heeft haar geduwd. Dat is ze tenminste altijd blijven beweren. Ze liet me zelfs de deuk op haar achterhoofd voelen - volgens haar veroorzaakt door een klap met een stomp voorwerp. Ze was ervan overtuigd dat iemand haar dood wilde.»

- Toch niet Camilla Parker-Bowles?

HUTCHINS «Dat zou ik niet durven beweren. Het enige waar ik vrij zeker van ben, is dat de intense rivaliteit met Camilla om Charles' affectie en aandacht aan de basis lag van haar psychische problemen. Ze is zelfs even geïnterneerd in een psychiatrische instelling.»

- Ze was er eveneens van overtuigd dat iemand de liefdesbrieven had gestolen die Charles haar in betere tijden had gestuurd.

HUTCHINS «Ze was niet alleen haar brieven van de prins kwijt, maar alle brieven die ze ooit van de koninklijke familie had ontvangen. Die zaten allemaal in een kist, een erfstuk van de familie Tryon. Ze moest het nieuws van de diefstal via de krant vernemen, want haar man had alle contact verbroken. Net op het ogenblik dat ze haar kanker had overwonnen, kreeg ze die klap van een echtscheiding te verwerken.

»Je moet weten: sinds haar man in '83 zijn job was verloren als bankier, was Kanga de voornaamste kostwinner van het gezin Tryon. Eigenhandig had ze twee handeltjes op poten gezet: ze startte een kledingwinkel met de naam Kanga - die troetelnaam had Charles haar gegeven toen ze pas uit Australië kwam - en ze zette de deuren open van hun landgoed in Wiltshire, zodat de rijken er konden komen jagen en vissen. Zelfs Tom Cruise en Nicole Kidman logeerden er tijdens het filmen van 'Mission: Impossible'. Kanga vond Tom een erg aantrekkelijke man, maar in haar ogen kon hij niet tippen aan Charles.»

- In 2005 trouwde Charles met Camilla. Hebt u het met Kanga ooit over de mogelijkheid van een huwelijk gehad?

HUTCHINS «Jawel. 'De prins moet zelf beslissen wat hij met zijn leven aanvangt,' vond ze. 'Hij doet zoveel voor anderen en voor zijn land, het is hoog tijd dat hij eens aan zijn eigen geluk denkt.' Maar dat Charles met Camilla zou trouwen, daar had ze toch niet op gerekend. 'Camilla is niet meer dan een maîtresse en dat zal ze altijd blijven,' zei ze me nog tijdens ons laatste diner. 'Ik begrijp niet hoe Charles zo'n vrouw kan uitstaan.' Volgens haar waren Camilla en zij totale tegenpolen.»

- Tussen Kanga en Diana zat er vast ook een haar in de boter.

HUTCHINS «Dat denkt iedereen, maar dat is niet zo. 'Ik was dolgelukkig toen Charles een echtgenote had gevonden,' beweerde Kanga, 'en toen ze kinderen kregen, heb ik haar mijn volledige steun gegeven.' Later droeg Diana op haar beurt jurken van Kanga op openbare functies - een openlijke steunbetuiging aan Kanga, en tegelijk een veeg uit de pan naar Camilla.

»Tot aan haar dood bleef Kanga gek op Charles. Wat hij voor haar voelde, was minder duidelijk. 'De enige vrouw die me echt begreep,' heeft hij haar ooit genoemd. Maar op haar begrafenis viel hij nergens te bespeuren.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234