Koppen XL: De Jeugd van tegenwoordig

Vandalisme, drankmisbruik, openbare zedenschennis: de jeugd heeft het altijd gedaan. Zo ook in de aangekochte reportage die 'Koppen XL' vanavond presenteert: daarin wordt aandacht besteed aan de blinde roekeloosheid waarmee jongeren hun leven én lichaam op het internet gooien.

Voor u op ideeën komt: eerst geeft Patrick Van Eecke, professor Internetrecht aan de Universiteit Antwerpen, een voorbeschouwing.

'Pssst!'

Patrick Van Eecke «Er wordt vaak onbedachtzaam omgesprongen met persoonlijke informatie op het internet, maar in mijn ervaring is dat niet het monopolie van de jongeren: oudere mensen doen dat evenzeer. Eigenlijk weet haast niemand hoe we deftig moeten omspringen met die nieuwe technologieën.

»Vaak plaatsen we informatie op het net en denken we: ik haal het er later wel weer af. Maar het internet vergeet niet. Je laat overal digitale sporen na.

»Die kunnen gekopieerd worden door anderen - bijvoorbeeld vrienden van vrienden van jouw Facebook-vrienden, want die kunnen je foto's ook bekijken - maar ze zijn ook terug te vinden in de cache van de vele servers, in de geschiedenis van Google en noem maar op.

»En dat heeft soms vérstrekkende gevolgen. Niet alleen je huidige werkgever kan die informatie bekijken, ook potentiële werkgevers. Er zijn rekruteerders die niets anders doen dan background checks uitvoeren van kandidaat-werknemers.

»Het hoofd van MI6, de Britse geheime dienst, zou in principe de meest beveiligde persoon ter wereld moeten zijn. Tot voor enkele jaren ontkenden de Britten zelfs dat MI6 bestónd.

»Maar toen de organisatie vorige zomer een nieuwe baas kreeg, was zijn echtgenote daar zo trots over dat ze die informatie gewoon op haar Facebook-pagina zette, compleet met foto's van de man in zwembroek in hun buitenverblijf.

»In een mum van tijd waren die foto's over heel het internet verspreid: dat maakt het natuurlijk wel érg makkelijk voor een terrorist om te kijken waar dat buitenverblijf precies is en er eventueel een aanslag te plegen. Om maar te zeggen: iederéén is onachtzaam, zelfs de meest geheime agenten.»


HUMO Kan er juridisch veel gedaan worden als een meisje aangebrande foto's van zichzelf op Facebook zet en die vervolgens op tal van pornosites belanden?

Van Eecke «Dat plaatsen van ietwat pikante foto's van jezelf is schering en inslag op sociale netwerken. In principe zou zo'n meisje zich kunnen beroepen op de privacywet of anders op het portretrecht, maar in de praktijk is dat zeer moeilijk.

»De andere partij zal zeggen: 'Ja maar, je hebt die foto's zélf publiek gemaakt door ze op Facebook te zetten.' En veel van die internetondernemingen zitten in het buitenland, en ons recht is nog altijd nationaal.

»Het blijkt moeilijk om een, ik zeg maar iets, Amerikaans, Australisch of Japans bedrijf voor de rechter te dagen en te dwingen die foto van hun website te halen. Het kwaad is dan al lang geschied.

»We zullen gewoon met z'n allen moeten leren onszelf te beschermen. Net zoals we onze privacy offline voorzichtig benaderen - als ik jou iets privé wil melden, doe ik dat niet op een postkaart, maar stop ik mijn brief in een envelop - zo moeten we ook onze online naïviteit dringend verliezen.»

Koppen XL

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234