null Beeld

Koppen XL: Exorcisme

Maakt u snel een kruisteken: 'Koppen XL' serveert vanavond een reportage over exorcisten. Want jawel, het Vaticaan gelooft nog steeds in de duivel, en heeft dientengevolge nog altijd duiveluitdrijvers in dienst.

sh

Maar wie is die gezworen vijand van de Kerk nu eigenlijk? In 1993 dompelde Humo's Staf Herten zich onder in de wereld van Zwarte Missen, omgekeerde pentagrammen en vervloekingsrituelen. Hij verscheen enigszins natrillend weer ter redactie, de getuigenissen van twee Vlaamse satanisten onder de arm.

Ludo «Mijn ouders hebben mij over mijn doopsel verteld: op het moment dat de pastoor mij doopte, gaf ik over! Als kind werd ik altijd mottig in de kerk. Bij mijn Vormsel - ik zal dat óók maar een inwijding noemen - kraste kardinaal Van Roey met oudbakken brood een kruisteken op mijn gezicht. Ik zei 'Au, godverdoeme!', en liep de kerk uit. Mijn hostie ben ik nooit meer gaan halen.»

Joost «Mijn vriend had resoluut voor Satan gekozen. Want van God mocht niks: je mag geen seksueel contact met mannen hebben, je mag dit en dat niet... En van Satan, Zijn tegenpool, mocht juist álles. Sterker nog, als God zei: 'Dat mag niet,' moést je het juist doen. Dat heb ik pas goed gemerkt toen ik zelf in de Satanskerk was ingewijd. Zei de bijbel dat je geen gemeenschap met dieren mocht hebben?

»Hup, iedereen op de hond! Gewoon om tegendraads te zijn. En als de bijbel zei dat je geen 'tekens onder je huid' mocht laten aanbrengen, liet iedereen zich tatoeëren. (Rolt zijn mouwen op en toont een doodskop waar een slang rond kronkelt.) Dat ging zo tot in de kleinste details. Zei de bijbel dat je respect moest hebben voor mensen met grijze haren? Dan stond je in de bus niet op voor senioren: hoe ouder ze waren, hoe harder je bleef zitten (lacht)

Samen met zijn vriend wilde Joost een Satanskerk in België uit de grond stampen. Daarvoor gingen ze te rade bij de bekende Satanskerk van Maarten Lamers in Amsterdam, waar ze werden ondergedompeld in een wereld van offers en orgieën.

Joost «Ooit bracht iemand zeven witte duiven mee. Dat leek een lachertje, tot hij zijn uitleg gaf: die duiven waren het symbool van de Heilige Geest. Dus werd die beestjes de nek omgedraaid...

»In Amsterdam was er na iedere Zwarte Mis een orgie, in een hele grote kamer met matrassen op de vloer, doodskisten... Drank en drugs werden gratis ter beschikking gesteld. Alleen de hogepriester en zijn assistenten deden niet mee, die zaten er vanaf een verhoogje naar te kijken. Zij droegen dat als een 'offer' aan Satan op, zij stonden erboven. Het ging er echt beestig toe, ik heb er vaak bloed zien vloeien.»

En er is niet alleen de duivel, maar ook zijn zoon: de Antichrist. Ludo scheen 'm behoorlijk goed te kennen, toen in 1993.

Ludo «De Antichrist is in 1979 geboren en woont nu als jonge knaap ergens op aarde. In 2012, op zijn drieëndertigste, zal hij de macht grijpen. Maar de apocalyps zal worden voorafgegaan door een hele reeks rampen: overstromingen, plagen... Tussen 1994 en 1996 zal er met deze wereld nog iets serieus gebeuren, jongen. Iets héél serieus. Let op mijn woorden.»

Ludo kreeg gelijk: in die periode werden de Rode Duivels op het WK voetbal onterecht uitgeschakeld door Duitsland, kwam de oorlog in Bosnië tot een hoogtepunt en barstte de zaak Dutroux los. Een drukbezet baasje, die Satan!

Eén: Koppen XL

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234