null Beeld

Koppen XL: Het meisje dat niet wilde sterven

Oktober 2011: de negentienjarige Deense Carina Melchior wordt na een afschuwelijk auto-ongeluk in comateuze toestand het universiteitsziekenhuis van Aarhus binnengebracht. Volgens de dokters zijn haar overlevingskansen nihil: ze raden Carina’s ouders aan de beademingsmachine uit te zetten.

Katrien Depecker

De ouders vertrouwen blindelings op het oordeel van de artsen, en geven hen ook de toestemming voor orgaandonatie. Een dag later krijgen ze een telefoontje van diezelfde dokters: na een volle dag zonder beademing was Carina op miraculeuze wijze weer wakker geworden. August us 2013: Carina kan ondertussen weer eten, lopen en praten, en journalist Jakob Kragelundheeft met zijn docu ‘The Girl Who Wouldn’t Die’ de wet omtrent orgaandonatie in Denemarken beïnvloed.

Jakob Kragelund «Oorspronkelijk wilde ik een documentaire over orgaandonatie maken, omdat je je in Denemarken als orgaandonor kunt laten registreren. Als je de man in de straat zijn mening over orgaandonatie vraagt, is die altijd positief, maar toch is slechts een minderheid van de Denen geregistreerd als donor. Daardoor kan het gebeuren dat, net zoals bij Carina, je familie beslist wat er met je organen gebeurt.

»Ik wilde laten zien welke overwegingen de overgebleven familieleden moeten maken vooraleer ze instemmen met orgaandonatie. Via Carina’s behandelende artsen ben ik bij haar ouders terechtgekomen, die me de toestemming gaven het proces te filmen, omdat ze het belang ervan inzagen. En toen werd Carina plots wakker in haar ziekenhuisbed.»

HUMO Ongelofelijk!

Kragelund «Zeg dat wel: een grote verrassing voor de dokters, Carina’s ouders, en mij. Ik móést Carina’s verhaal vertellen, omdat het erg belangrijk is te weten wat er daar fout is gelopen.»

HUMO Haar dokters hebben een verkeerde diagnose gesteld?

Kragelund «Wat je ziet is dat verschillende dokters eenzelfde patiënt verschillend diagnosticeren: Carina werd door haar dokters hersendood verklaard, terwijl een andere dokter in de docu stelt dat er geen tekenen waren die erop wezen dat ze zou sterven. Op dat vlak heeft m’n film het publieke debat geopend over donaties en palliatieve zorgen: waarop baseert de arts zijn beslissing, en kunnen we wel zeker zijn van die beslissing? Neurochirurgen zijn momenteel de procedures voor palliatieve zorgen aan het aanpassen, om te voorkomen dat dezelfde fout nog eens gemaakt wordt. En Astrid Krag, de Deense minister van Volksgezondheid, ijvert ervoor om het gesprek over orgaandonatie met familieleden van een comateuze patiënt pas te laten plaatsvinden als de hersendood daadwerkelijk is ingetreden – en dus niet al daarvóór. Ze eist daar ook nationale richtlijnen voor: nu heeft elk ziekenhuis zijn eigen procedure, wat de zaak nodeloos compliceert.

»Carina’s dokters voerden het gesprek over orgaandonatie veel te vroeg en maakten een fout door haar behandeling stop te zetten. Ze kreeg vierentwintig uur lang geen zuurstof, eten, water of medicatie toegediend, en toch werd ze plots wakker! Je kunt wel begrijpen dat haar ouders niet alleen dolgelukkig maar ook woedend waren: hun dochter leefde dan wel nog, maar welke onuitwisbare schade had ze opgelopen aan haar hersenen? Ze hebben de dokters een proces aangedaan, en die rechtszaak loopt nog steeds.»

HUMO Hoe is het ondertussen met Carina zelf?

Kragelund «Ze stelt het erg goed. Je zal in de docu zien dat ze naar een revalidatiecentrum gebracht wordt, waar ze langzaamaan weer tot leven komt. Ik heb ook een follow up-documentaire gemaakt die twee maanden geleden op de Deense televisie getoond werd, en waarin we Carina het jaar na dat vreselijke auto-ongeluk volgen. Ze zit ondertussen weer op de schoolbanken, en kan weer praten, eten, lopen en zelfs paardrijden. Redelijk verbazingwekkend: een jaar geleden kon ze niet eens spreken! Haar hersenen hebben schade opgelopen – ze heeft problemen met haar kortetermijngeheugen – maar het is nog te vroeg om de precieze gevolgen te bepalen. Ik volg haar bovendien nog steeds: misschien breng ik over een paar jaar opnieuw een docu over haar uit.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234