null Beeld

Koppen XL: Het zit in de genen

Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen: elke vrouw heeft 10 tot 12% kans om de ziekte vroeg of laat te krijgen, en in erfelijk belaste families kan dat oplopen tot 90%.

Judith Van Eeckhout

Om niet elke dag in de schaduw van een allesverterende onzekerheid te moeten leven, kiezen meer en meer vrouwen ervoor hun borsten preventief te laten amputeren. 'Koppen XL' wijdt er vanavond een aflevering aan; in de Sint-Augustinus Borstkliniek in Wilrijk, de grootste borstkankereenheid in België, zijn ze er ook tijdens de kantooruren mee bezig.

Professor Peter Van Dam (specialist gynaecologische oncologie) «Wanneer één of meer van je familieleden kanker krijgen, kan je een risicoanalyse laten doen. In je bloed wordt dan nagekeken of je drager bent van bepaalde risicogenen. Die kennen we nog niet allemaal, maar we weten dat draagsters van het BRCA2-gen 70 tot 80%, en draagsters van BRCA1-gen zelfs 80 tot 90% kans op borstkanker hebben. Dan heb je twee opties: ofwel om de zes maanden een nauwgezette controle met een mammografie en een MRI-scan, ofwel een preventieve amputatie.»


HUMO De amputatie is wel de meest drastische keuze?

Van Dam «Vaak wordt dan ook heel lang getwijfeld. Mensen zoals Luc Bonneux mogen het tegendeel beweren, maar screening is zéker zinvol. Wij zien hier meer vrouwen met borstkanker in een voor- of een vroeg stadium, maar juist door die vroege detectie - en de betere behandeling - stijgen ook onze overlevingscijfers.

»En bij de groep die overgaat tot amputatie, verkleint de kans op kanker tot amper 2%. Bovendien worden ze heel goed geïnformeerd over de gevolgen, én krijgen ze meestal meteen een borstreconstructie.

»Er zijn natuurlijk consequenties aan verbonden. Een borstreconstructie is nooit zo mooi als een echte borst, en er kunnen altijd complicaties optreden: bij een kunstmatige prothese kan inkapseling optreden, en bij reconstructies met eigen weefsel kan de 'flap' afsterven en hou je een groot litteken aan de buik - daar wordt het vet voor de reconstructie weggenomen. Maar onze patiënten hebben maar heel zelden spijt.

»Er zijn zelfs vrouwen die geen draagster zijn van een risicogen en toch overgaan tot amputatie. Vaak hebben zij een 'moeilijke' borst, waarin makkelijk knobbeltjes of gezwellen ontstaan.»


HUMO Wie zal dat betalen, dokter?

Van Dam «Niet alle verzekeringen, helaas. Vorige week nog zag ik twee dames die een beleefde brief van hun ziekteverzekering hadden gekregen: dat weigert te betalen, hoewel ze allebei draagster zijn van het BRCA1-gen en dus 90% kans hebben om ziek te worden. Waanzinnig, zeker ook omdat de behandeling van kanker veel méér kost dan een preventieve amputatie.

»Ook borstreconstructies worden niet terugbetaald door het RIZIV, waardoor vooral veel minderbedeelde patiënten ervan afzien. Nochtans vind ik het géén luxe: zo'n zwaar litteken netjes herstellen is in mijn ogen niet meer dan een vrouw een volwaardig méns te laten zijn. Helaas staat in de kleine lettertjes van de polis vaak iets anders. De overheid zou daar dringend iets aan moeten doen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234