null Beeld

Koppen XL: 'Inside Ice Vegas'

Zonder de organisatoren van de Brugse kerstmarkt en Winter Plopsaland al te bruusk voor het hoofd te willen stoten: 's werelds meest indrukwekkende winterevenement is toch nog steeds het jaarlijkse ijs- en sneeuwfestival in Harbin, noordoost-China.

Noud Jansen

Ruwweg een miljoen bezoekers staat zich daar ieder jaar hevig klappertandend te vergapen aan honderden spectaculaire sneeuw- en ijssculpturen, en aan waarheidsgetrouwe ijsversies van het Parthenon, de Arc de Triomphe, Westminster Abbey of de Niagara Falls. 'Koppen XL' toont vanavond een van een nogal akelig achtergrondmuziekje voorziene docu van National Geographic Channel over de editie van 2008: zeker bekijken als u nog twijfelt of u die van 2010 wilt bijwonen (tickets kosten overigens zo'n vijftien euro).


Kyle Murdoch (maker) «Harbin is veruit het grootste, meest spectaculaire, meest iconische ijsfestival ter wereld. En het strafste is nog dat het hele spel opgebouwd wordt in amper vier weken tijd - op dit eigenste moment wordt er gewerkt aan de editie van 2010. Een gigantische bouwwerf is het terrein dan, met hijskranen en zware machinerie, en bijna twintigduizend mensen die 400.000 kubieke meter ijs in grote blokken uit de rivier de Songhua zagen, naar het festivalterrein vervoeren en er de meest waanzinnige bouwwerken mee maken.

»Het festival zelf begint op 5 januari, en duurt net zo lang tot de temperatuur begint te stijgen en de organisator zegt dat het afgelopen is. Eind februari, begin maart is dat meestal: dan wordt het terrein afgezet met grote hekken, en stort de hele boel in mekaar. Ik had dat heel graag gefilmd voor mijn documentaire - 't schijnt een enorm spektakel te zijn met al die door het ijs geweven lampjes die verbrijzeld worden - maar National Geographic had er helaas geen geld voor.»


HUMO Wordt het festival niet bedreigd door de opwarming van de aarde?

Murdoch «Welja, de ijsoogst begon tot voor enkele jaren al in de eerste week van december, maar dat is de laatste jaren geleidelijk verschoven naar de tweede week - ze hebben nu dus maar vier weken meer om alles op te bouwen, en geen vijf zoals vroeger. Maar Chinezen zijn heel vindingrijk: ik ben er zeker van dat ze wel weer met een oplossing voor de dag zullen komen als de temperaturen blijven stijgen zoals ze dat nu doen.

»Niettemin: 't is er nog altijd steenkoud (lacht). Minus 25 gemiddeld: dat is zo koud dat de ijsblokken er sterk zijn als beton, en dat men verwarmd water gebruikt als cement - in een fractie van een seconde is dat stijfbevroren. Zelf kom ik uit het warme Nieuw-Zeeland: ik heb het af en toe toch serieus moeilijk gehad. Al kan ik mijn leed niet vergelijken met dat van het Maleisische team ijssculpteurs uit de documentaire. Die jongens hadden tot dan toe enkel geoefend in de koelruimte van het hotel waar ze werkten - af en toe gingen ze buiten een sigaretje roken om op te warmen. En één Indische deelnemer van de ijssculptuurwedstrijd stond bij min dertig met flinterdunne stadsschoentjes te werken. Toen ik vroeg of hij geen koude voeten had, vertelde hij me dat Ganesha zijn voeten warm hield, de godheid die hij uit zijn ijsblok aan het beitelen was. Ganesha, én om het halfuur een straffe mok koffie met wodka (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234