null Beeld

Koppensneller Herman Brusselmans: Beste Griet, lieve collega, lekker dier, laat je niet van de wijs brengen

Als een splinterbom ontploften recentelijk de getuigenissen van Griet Op de Beeck over de incest die haar werd aangedaan door haar vader tussen haar 5de en haar 9de jaar. Z

Herman Brusselmans

undefined

null Beeld

Ze deed hieromtrent kond in diverse uitzendingen en publicaties, onder meer in ‘De wereld draait door’, Humo, ‘Van Gils & gasten’, De Frankfurter Allgemeine en noem maar op. Er kwam geen eind aan de verhalen over het afgrijselijke lot dat Griet zovele jaren geleden helaas niet bespaard is gebleven.

Wat hierbij telkens opviel, is dat Griet zich nooit echt heeft kunnen herinneren wat er precies is gebeurd. Sterker nog, pas een aantal jaren geleden, toen ze al in de 30 was, besefte ze ineens dat haar papa was overgegaan tot vuile manieren met haar frêle kinderlijfje. Dan komen er natuurlijk ineens allerlei monstertjes van onder bemoste stenen gekropen, en die suggereren dat Griet de ellende allemaal uit haar duim heeft gezogen, teneinde volop publiciteit te maken voor haar nieuwe roman, het eerste deel van een trilogie en getiteld ‘Het beste wat we hebben’. De monstertjes getuigen: ‘Iedereen weet toch zeker nog wat er is gebeurd toen-ie 9 was, en je gaat mij niet wijsmaken dat, onder welke omstandigheden ook, je geheugen zodanig geblokkeerd was dat je omtrent gedenkwaardige evenementen van toeten noch blazen hebt geweten gedurende een dikke drie decennia.’ Kortom, in hoeken en kanten wordt getwijfeld aan het verhaal van Griet Op de Beeck.

Tevens worden de wenkbrauwen opgetrokken als Griet zegt: ‘Ik heb 107 aanwijzingen dat ik ooit ben misbruikt, onder andere dat ik, toen m’n vader op sterven lag en me z’n hand aanbood, slechts met trillen en beven en doodsangstig en totaal in paniek, deze hand kon toucheren.’ Toegegeven, over de andere 106 aanwijzingen is Griet karig met uitleg, en eveneens over de precieze manieren waarop haar reddende therapeut haar brein in gang heeft gezet, lost ze niet danig veel. Maar betekent zulks dat we aan Griets ontroerende tekst en uitleg moeten twijfelen? Betekent dat dat haar verhaal enkel en alleen de wereld is ingestuurd als platte publicitaire stunt? Betekent dat dat Griet met verve de boel belazert? Daar geloof ik niks van. Bovendien is haar roman niet eens autobiografisch. Twee van de onderwerpen zijn weliswaar incest en misbruik van kinderen, maar het boek bevat niet de keiharde realiteit van Griet zelve.

Het hoofdpersonage is Lucas, een veertiger, die eerst z’n brood verdiende als dirigent van een koor van naakte 7-jarigen, daarna overstapte naar het beheer van een sauna waarin alleen blote kinderen van onder de 8 jaar binnen mochten, om ten slotte het baantje te vinden waarin hij ontklede kleuters moest leren om elkaar in te smeren met confituur en dan maar likken, likken, likken. Lucas heeft een zus, Suzanne, en die zit in het zothuis omdat ze als 4-jarige door een man een lolly kreeg aangeboden, maar die lolly bleek in tweede instantie de pisseloe van die man, en pas veertig jaar later besefte Suzanne dat er tussen een lolly en een pisseloe toch wel serieuze verschillen bestaan. Met andere woorden, we hebben hier te maken met twee tragische personages, en geen van beiden lijkt ook maar in de verste verte op Griet Op de Beeck.

Zo, bijvoorbeeld, heeft Suzanne van die kleine tietjes, terwijl Griet enorme memmen heeft. En Lucas heeft schaamhaar van z’n navel tot aan z’n knieën, terwijl bij Griet al het dergelijke haar chemisch is verwijderd. M’n fans zullen zich afvragen: ‘Meneer Brusselmans, hoe weet u dat?’ Nou, ik ben heel close met Griet en ze vertelt me vele persoonlijke details en anekdotes. Aldus weet ik dat Griet na het kakken haar kont reinigt met haar rechterhand, dus zonder papier, en daarna deze hand grondig wast met Sunlight-zeep. Maar wat ik eigenlijk wilde zeggen: het is niet abnormaal dat Griet door allerlei onverlaten wordt belaagd, want jaloezie is van alle tijden, en als iemand meer dan een miljoen boeken heeft verkocht en derhalve minstens 3 miljoen euro heeft binnengehaald, dan steken de afgunstigen hun neus aan het venster. Dus beste Griet, lieve collega, lekker dier, laat je niet van de wijs brengen, en als je toch eens in de put zit: ga rustig op je bank of je poef zitten en sabbel aan een smakelijke lolly.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234