null Beeld

Koppensneller Herman Brusselmans: 'De Boekenbeurs'

Herman Brusselmans gaat iedere week op zoek naar het verhaal achter een opvallende kop in de krant of op een nieuwssite.

Herman Brusselmans

undefined

null Beeld

'Toen vroeg Bumba aan mij: 'Gaan we buiten een sigaret roken?'

Je kunt nog veel meer doen op de Boekenbeurs, bijvoorbeeld stikken van de hitte, bijna overgeven van de mensenstank van al die bezoekers, achter een potplant schijten, buiten een sigaret gaan roken met een pipo die verkleed is als Bumba, en naar de lekkere wijven kijken, waarbij moet worden opgemerkt dat er op de Boekenbeurs bijzonder weinig lekkere wijven rondlopen, want die hebben wel wat anders te doen dan een handtekening scoren van Stefan Hertmans, Joost de Vries of Jeroen Olyslaegers. Ik zei gisteren nog tegen Jeroen: ‘Jeroen, makker, vind jij het niet opvallend dat hier zo weinig lekkere wijven rondlopen?’ Maar Jeroen reageerde niet of nauwelijks, hij was volledig weg van de wereld door de heroïne, in die zin dat hij, sinds hij enorm veel succes heeft met z’n roman ‘Wil’, de roem moeilijk kan verteren en van de weeromstuit aan de brown sugar is geraakt. Hij zit achter z’n signeerstandje openlijk te spuiten, overigens weleens samen met Saskia De Coster, die zonder drugs niet meer kan functioneren, en die ik trouwens niet zo lang geleden vaginaal cocaïne heb zien opsnuiven, maar daar ga ik verder over zwijgen, want dat voorval behoort tot de privésfeer.

Hoe dan ook, op de Boekenbeurs is het boek een bijzaak, en inderdaad komen veel klojo’s naar Antwerpen afgezakt in de hoop om aldaar een paar Bekende Vlamingen te ontmoeten, met hen een praatje te maken, samen op de selfie te gaan staan en hen indien mogelijk een tong te draaien, want de doorsnee plattelander gaat bijwijlen heel ver om intiem te kunnen worden met een befaamd persoon, om daarover later te gaan opscheppen in pakweg café De Statie in Borsbeke.

De Bekende Vlamingen die dit jaar het meest worden lastiggevallen, zijn Sandra Bekkari, Pieter Aspe, Lize Spit, Tom Lanoye, Griet Op de Beeck, Margot Vanderstraeten, Bumba en ik. Zo iemand als Pieter Aspe is dat al jaren en jaren gewend, maar voor een tuttebol als Sandra Bekkari is het allemaal nieuw. Zij heeft een paar boeken geschreven over hoe je prei kunt planten zonder scheten te laten, hoe je een runderlap kunt verwarmen door ze met een aansteker in brand te steken, en hoe je, als je verkouden bent, je snot kunt gebruiken als ingrediënt van groene arduinsaus.

Kookboeken doen het nog steeds goed, en Sandra Bekkari is tegenwoordig de koningin van de kookboekerij, waarbij ze has-beens als Jeroen Meus en Pascale Naessens ver achter zich laat, en dan zwijgen we nog over Piet Huysentruyt, die helemaal is afgeschreven. Dat is natuurlijk z’n eigen schuld, zeker als je bedenkt dat in z’n laatste boek staat hoe je gehaktballen kunt marineren door ze een halfuur in de kut van je vrouw te steken, en daar zijn in deze tijden van gendergelijkheid niet al te veel vrouwen van gediend, geloof mij. Toch heb ik eens, zij het kwansuis, aan m’n verloofde Lena gevraagd of ik even een gehaktbal in haar prachtige flamoesje mocht proppen. Zij zei: ‘Als ik eerst je lul in een bak zoutzuur mag hangen’, en toen zwegen we maar wijselijk over dat onderwerp.

Nou ja, de meest aangeklampte schrijfster heden ten dage is uiteraard Griet Op de Beeck. Omdat er dit jaar verschillende tattoostandjes zijn, kwam Griet op het idee om zich, tussen het signeren van achthonderd boeken door, een tattoo te laten zetten, en ze vroeg aan mij: ‘Wat zal ik op m’n rug laten inkten, Herman?’ ‘Welnu, Griet,’ zei ik, ‘wat dacht je van een gigantisch portret van je kanis, zodat één of andere gozer die je achterwaarts in de poes aan het naaien is, bij wijze van spreken in je smoel kan spuwen?’ Ze zei dat ze erover zou nadenken, en toen moest ze alweder achthonderd boeken gaan signeren.

Zelf moet ik eveneens vele handtekeningen zetten, en de belangstellenden vragen dan: ‘Wil je er eens iets leuks bij schrijven?’ Zo was er een vrouw in een rolstoel die Rita heette, en ik schreef op de witte beginpagina van m’n bestseller ‘Hij schreef te weinig boeken’: ‘Voor Rita. En als je meedoet aan de 400 meter horden, zorg er dan voor dat je onderweg geen lekke band krijgt.’ Daar was Rita zeer verguld mee, en voor de zoveelste keer had ik een tevreden klant. Toen vroeg Bumba aan mij: ‘Gaan we buiten een sigaret roken?’ Ik zei: ‘Ik ben gestopt met roken, stomme zak.’ En ik gaf die eikel een enorme schop tegen z’n kloten. Ja, de Boekenbeurs is al bij al erg leuk.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234