null Beeld

Koppensneller Herman Brusselmans: 'Het regent hier non-stop bommen'

Herman Brusselmans

Herman Brusselmans gaat iedere week op zoek naar het verhaal achter een opvallende kop in de krant of op een nieuwssite.

undefined

null Beeld

'Je wilt een simpel leven met af en toe het vrijdaggebed en een leuk gezinnetje, en dat zul je duur betalen, met een kogel tussen je ogen'

Je zult maar in een kelder onder een in Syrië gebombardeerd gebouw zitten, met achttien mensen krap op elkaar, zonder eten, water, dekens, medicatie, hoop, de laatste der tranen of toekomst. En bij die achttien zitten mensen met kanker, kleine kinderen in shock, een romanschrijver met een verstorven fantasie, vrouwen die graag weer eens pannenkoeken zouden bakken voor familieleden die dood, vermist of gevlucht zijn. Je zult maar met een zak vol spullen uit de Gentse Langemunt komen en naar je verwarmde huis gaan, waar vanavond ‘Blind getrouwd’ op tv is.

Je zult maar door het puin strompelen, op zoek naar degenen van wie je houdt, en ze zijn er niet, het puin is alleen maar puin, dode stenen, vernietigd gruis, uiteengereten muren, en de adem van de vermoorde onschuldigen heeft een wolk gevormd die binnen de nanoseconde onzichtbaar wordt. Je zult maar naar een Renault-garage gaan, om daar een Captur te gaan kopen voor je 18-jarige dochter, die net haar rijbewijs heeft en niet zonder auto kan. Want ze moet dringend naar feestjes, concerten en festivals kunnen rijden met haar vrienden en vriendinnen, die zich evenzeer vervelen als de bloedmooie dochter, die ermee inzit dat ze die ochtend een pukkeltje op haar voorhoofd heeft ontdekt.

null Beeld

Je zult maar door het regime worden opgepakt en in de folterkamers worden geslagen, aan waterboarding onderworpen, uitgehongerd, ontdaan van je waardigheid, fysiek en geestelijk op de slachtbank gelegd, verbrijzeld in al je zenuwen en aderen. Je zult maar iemand zijn die 12.000 euro per maand verdient en dat te weinig vindt, en omdat je jong, blank, heteroseksueel, intelligent en een klootzak van een narcistische streber bent, vind je algauw een baan waarmee je 16.000 euro per maand verdient. En om dat te vieren koop je voor jezelf een horloge dat de diepte van de zee kan meten, dat weet wanneer de aandelenkoers aan het stijgen is en een signaal geeft op het moment waarop je maar beter je volgende lijn coke kunt snuiven.

Je zult maar geen aanhanger van Assad zijn, en geen lid van IS, en geen voorstander van andere terroristen, en je wilt een simpel leven met bijtijds een kopje appelthee, af en toe het vrijdaggebed en een leuk gezinnetje, en dat zul je duur betalen, met een kogel tussen je ogen. Je zult maar een voetballer zijn en bij een eersteklasseclub spelen, en gratis tattoos krijgen, en gratis auto’s, en gratis callgirls. Maar je vindt dat je club je niet genoeg in de watten legt, en je wilt dringend naar een andere club, waar ze tenminste wél callgirls leveren die zich door jou in hun mond laten schijten.

Je zult maar een hoogzwangere vrouw zijn wier buik is uiteengereten door een bermbom, en je bijna voldragen vrucht ligt naast je stervende lichaam met open ogen naar het definitieve niets te staren. Je zult maar een doorsnee janlul met kiespijn zijn en die kiespijn wordt terugbetaald door het ziekenfonds. En je buikpijn wordt terugbetaald door het ziekenfonds, en je erectiestoornissen worden nog niet terugbetaald door het ziekenfonds, maar dat komt er nog wel van. En je verwrongen blik op de wereld wordt terugbetaald door het ziekenfonds, want je zou door die blik weleens een burn-out kunnen krijgen, en daardoor word je verplicht om zes maanden op je lamme kloten te liggen. En toch vind je de fut om uit te vogelen in hoeverre burn-outs terugbetaald worden door het ziekenfonds.

Je zult maar vanuit Syrië naar een ander land willen, maar in de buurt een ander land zonder oorlog vinden is geen eitje, en uit de buurt een land zonder oorlog vinden kost je dollars, en vernedering, en woelige zeeën, en controles van je paspoort, je gebit, je ziel en je kleur. Je zult maar een verscheurde dompelaar zijn die tussen de bommen laveert en afhankelijk is van de Russen, de Amerikanen, de Europese Unie, de oliemiljardairs, de dictators, de slechteriken en de monsters om een nieuw leven op te bouwen, en dat nieuwe leven komt er misschien over honderd jaar, en je kijkt om je heen en je hebt nog meer laatste tranen dan je ooit had gedacht. Je zult maar een ego zijn in het Westen, en op Instagram een foto posten van je schitterende zelf en je altijddurende geluk, en toch ben je niet tevreden, want in wezen houdt niemand van jou.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234