null Beeld

Koppensneller Herman Brusselmans: 'JFK'

Herman Brusselmans gaat iedere week op zoek naar het verhaal achter een opvallende kop in de krant of op een nieuwssite.

Herman Brusselmans

undefined

null Beeld

JFK staat voor John Fitzgerald Kennedy, die president was van de Verenigde Staten van januari 1961 tot november 1963, toen z’n kop van z’n corpus werd geknald door LHO, wat staat voor Lee Harvey Oswald, die nog vóór z’n proces in de gangen van het politiebureau werd doodgeschoten door JR, wat staat voor Jack Ruby, die in de gevangenis stierf aan MK, wat staat voor maagkanker. John Kennedy, die ook wel Jack werd genoemd, en ook wel Joe, en ook wel Johnny Junior, en ook wel Hoerenpoeper, wordt beschouwd als de meest iconische president die de Verenigde Staten ooit gekend hebben. Hij had een ongekende uitstraling, een grote persoonlijkheid, en een boel star quality, zo werd gezegd.

Terwijl het eigenlijk een oelewapper van de bovenste plank was. En ter ere van die nitwit is er thans een kledingmerk, Abercrombie & Fitch, dat kopieën gaat uitbrengen van kleren die JFK ooit gedragen heeft. Zo kun je een JFK-badmuts kopen, een JFK-suspensoir, een JFK-poellemuts, en een paar JFK-caoutchouc botten. Waar heeft die sukkel het aan verdiend? Aan z’n gewelddadige dood, in die zin dat, mocht hij niet zijn neergeknald, hij allang vergeten zou zijn, en door niemand zou worden aanbeden als de grote leider waarvoor hij ten onrechte nog steeds doorgaat. Hij won in 1960 de verkiezingen met nauwelijks een half procent meer stemmen dan de Republikein Richard Nixon, die gelukkig enige jaren later, in 1968, alsnog president zou worden.

'John F. Kennedy was eigenlijk een oelewapper van de bovenste plank'

Nixon, dat was tenminste een vent van stavast, een toffe gozer, en het soort klootzak dat altijd weer sympathiek overkomt. Tevens was Nixon een jongen uit het volk (z’n vader was verkoper van zemelen), en Kennedy een verwende snotneus, die met de gouden lepel in de smoel geboren was als zoon van Joe Kennedy, een uiterst rechtse politicus die steenrijk was geworden met het produceren en smokkelen van drank tijdens de drooglegging. Alles wat Kennedy in z’n leven verwierf, van de grootst denkbare Legodoos over een Cadillac-convertible tot het presidentschap toe, werd voor hem gekocht door z’n ouwe, die overigens goeie banden onderhield met de Amerikaanse nazipartij. Toen John Kennedy eenmaal president was, dankzij de poen en de slinkse manipulaties van Joe Kennedy, begon hij er in ijltempo een potje van te maken.

In zijn luttele presidentiële jaren is er ongeveer drie keer op een haar na een derde wereldoorlog uitgebroken. Hij moeide zich, zoals Amerikaanse presidenten sowieso gewend zijn, met nagenoeg alles wat er op de wereld gebeurde, en hij zorgde onder meer voor de zogenaamde Cubacrisis, waarbij hij de Russen ervan verdacht langeafstandsraketten op Cuba te installeren, en daar moest natuurlijk een stokje voor worden gestoken, want er is maar één land dat waar dan ook raketten mag installeren, en dat is Amerika. Was de Russische president Chroesjtsjov niet zo’n leuke, begripvolle man geweest, dan was het mondiale pandemonium begin jaren 60 in alle hevigheid uitgebroken. Op de koop toe wakkerde Kennedy de oorlog in Vietnam aan, die op voorhand een verloren strijd was, want de Vietnamezen hadden de Fransen al buiten gekegeld en zouden dat zonder twijfel ook doen met de Amerikanen, wat die vanzelfsprekend niet over hun kant wilden laten gaan, en dus gingen ze door met een hopeloos slagveld, dat pas onder het bewind van de verstandige ouwe baas Nixon tot een einde zou komen.

Verder gaf John Kennedy z’n matig begaafde broertje Robert Kennedy het baantje van minister van Justitie, en deze blaag probeerde in die functie de maffia eventjes aan te pakken, wat hem kwam te staan op een fatale kogel in z’n bast. Die hele John Kennedy bestond uit niet meer dan imago, propaganda, en het pronken met z’n first lady, Jackie, die ook al tot een iconische figuur werd gebombardeerd, hoewel ze een behoorlijk lelijke griet was, die zich specialiseerde in het rondhuppelen in pakjes van Chanel en het oogluikend toestaan dat haar echtgenoot de helft van de Amerikaanse jetsetwijven achterwaarts in de poes naaide, met de overschatte trut Marilyn Monroe op kop. Weet je wie in tegenstelling tot Kennedy een prima kerel was? Z’n opvolger LBJ, wat staat voor Lyndon Baines Johnson, één van de schitterendste Amerikaanse presidenten die er ooit geweest zijn. Abercrombie & Fitch bereidt z’n kledinglijn voor.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234