null Beeld

Koppensneller Herman Brusselmans: 'Mathilde, meer dan enkel pretty in pink'

Herman Brusselmans gaat iedere week op zoek naar het verhaal achter een opvallende kop in de krant of op een nieuwssite.

Herman Brusselmans

undefined

null Beeld

'We mogen blij zijn dat we zo'n geweldige troela als voedstermoeder van ons land hebben'

In een roze ensemble, ontworpen door een plaatselijke modegoeroe, heeft koningin Mathilde een goede beurt gemaakt aan de onderhandelingstafel in India, tijdens een conferentie in het kader van een staatsbezoek. De koningin maakte indruk door in perfect Engels de andere pipo’s eens goed in te peperen hoe het zit met vrouwenrechten, kinderrechten, dierenrechten en rechten van minderbedeelden en andere sukkelaars. Ze besloot haar speech met een paar woordjes Indi, waarvan ze dacht dat die betekenden: ‘En laten we er nu een lap op geven.’ Maar een tolk vertelde haar later discreet dat ze in feite gezegd had: ‘Ik heb een bruine streep in m’n onderbroek.’

Natuurlijk kunnen we onze vorstin die kleine flater vergeven. Ze is een vrouw die vaak wordt onderschat. Men bekijkt haar als het aanhangsel van koning Filip, die dan weer wordt bekeken als het aanhangsel van een gezant van Mars met een omgekeerde trechter op z’n kop en met hooggehakte caoutchouc laarzen aan z’n ovalen voeten. Terwijl ons vorstenpaar in wezen bestaat uit twee intelligente mensen, die er ook niet om gevraagd hebben dat ze de speerpunten van een natie moeten zijn, en die liever een klein boerderijtje hadden bestierd in Lovendegem, waar ze hun karige loontje zouden verdienen met het kweken van konijnen en het plukken van de vruchten des velds.

Het lot besliste er anders over. Filip was nu eenmaal de zoon van koning Albert II en kon niet anders dan die bevende schavuit opvolgen, en aldus plaatsnemen op de troon, en waken over ons, Belgen. Die vonden hem eerst maar een lul-de-behanger, die de indruk gaf dat hij meer dan één bezemsteel had ingeslikt. Maar gaandeweg zijn we hem gaan appreciëren, mede omdat hij zich gestaag ontspande, z’n arbeid naar behoren uitvoerde en zich zelfs af en toe opwierp als een geinponem, zoals die keer dat hij tegen premier Michel zei: ‘Er waren eens een Marokkaan en een Turk. Zegt die Turk tegen de Marokkaan: ‘Uw moeder is een hoer.’ Zegt die Marokkaan: ‘Dat weet ik, en ik mag het met haar doen voor de helft van de prijs.’’ Premier Michel, zoals bekend een enorme zuurpruim, kon niet eens eventjes lachen met deze fantastische, zelfverzonnen witz van Filip.

Als deze Filip al geliefd is bij het volk, dan is z’n echtgenote dat nog veel meer. Wie herinnert zich niet haar ontroerende bezoek aan het weeshuis van Waarschoot, waar ze één van de weesjes, de 2-jarige Ludo, uit z’n bedje nam, hem in de lucht gooide, binnen de anderhalve seconde een pirouette maakte en vervolgens de kirrende Ludo weer opving? En evenmin vergeten we de zondag in april van 2016, toen ze de aftrap gaf van een voetbalwedstrijd tussen jonge kinderen met het syndroom van Down, en oude mensen met de ziekte van Alzheimer. Ze sjotte de bal door de ruit van de kantine van Hoger Op Kalken, de club die de match had georganiseerd, en vervolgens bleef ze de hele wedstrijd uitkijken. Die eindigde overigens op 0-0, onder andere omdat de downkinderen met elkaar begonnen te vechten, en de alzheimeroudjes dachten dat ze zaten te kaarten in plaats van liepen te voetballen.

En dan de verschrikkelijke aanslag op een winkel van breigoederen in Borsbeke. De winkelbediende, een 43-jarige vrouw, kreeg een kogel in haar schaamdelen en zou de aanslag slechts ternauwernood overleven. De dader, een IS-strijder uit Molenbeek, ging ervandoor met zes bollen wol, een dozijn priemen en een gebreid ondervest. Mathilde kwam ter plaatse en sprak: ‘O, al die gestolen wol! Waar moet het naartoe met de wereld? Een mens zou er godverdomme toch stenen kloten van krijgen. En volgens mij wil IS niet deugen.’ De talrijk opgekomen Borsbekenaars applaudisseerden hun handen blauw, zwaaiden met Belgische vlagjes en gooiden bloemen en dergelijke naar de koningin, waarbij ze helaas vol in het gelaat door een cactus werd geraakt.

Kortom, we mogen blij zijn dat we zo’n geweldige troela als voedstermoeder van ons land hebben. En vergeet niet dat ze, tussen haar vele werkzaamheden door, vier kinderen moet opvoeden, dagelijks drie keer twee poedels moet uitlaten, en om de week het gras moet afrijden op een minitractor. Lang leve ons vorstenhuis en dood aan de antiroyalisten!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234