null Beeld

Koppensneller Herman Brusselmans: 'Saskia de Coster'

Dat is de pest voor vele columnisten: hun teksten worden door bijna geen kat gedegusteerd.

Herman Brusselmans

undefined

null Beeld

Dit is een vraag die gesteld wordt door Saskia de Coster in één van haar helaas weinig gelezen columns. Dat is de pest voor vele columnisten: hun teksten worden door bijna geen kat gedegusteerd. Meestal is het zo dat de doorsneeburger thuiskomt van een lange werkdag, z’n pijpje stopt, in de zetel bij de open haard gaat zitten, en de krant ter hand neemt, terwijl zijn vrouw in de keuken beulingen met appelmoes staat te bereiden, en de kinderen buiten joelend een sneeuwpop aan het maken zijn.

Nou, deze vermoeide man slaat in die krant natuurlijk allerlei artikelen over, over de brexit, over Trump en Poetin, over de sociale zekerheid, over minister Van Overtveldt, over de vluchtelingencrisis, over het moslimterrorisme, over de nieuwe wet betreffende de aftrek van sociale lasten, over kernenergie, en over een tekort aan bosbebouwing in de Hoorn van Afrika. Deze afgepeigerde kerel wil lezen over de transfers in het voetbal, over de moord op een pooier in dancing The Villa, over Nathalie Meskens die bij het trimmen van haar poes een liesbreuk heeft opgelopen, over Maggie De Block die gaat meelopen in de marathon van Antwerpen, over hoe pijproken minder schadelijk is dan aanvankelijk gedacht, over een mogelijke relatie tussen Matteo Simoni en een ex-vriendin van Kevin Janssens die enorm dikke tieten heeft, en over de nieuwe Suzuki Baleno, die zichzelf kan parkeren in de Speldenstraat in Gent.

Dát is wat de werkmens en andere sukkels willen lezen in hun krant, en uitgerekend aan de columns wordt geen enkele aandacht besteed. Dat is jammer, want in onze Vlaamse kranten zijn bijzonder onderlegde columnisten aan het werk, bij voorbeeld Fikris Al Mehadi, Hugo Camps, Bevlap Spöktepe, Marc Didden, Volcan Houssein, Heleen Debruyne, en de hierboven reeds genoemde Saskia de Coster. Het moet frustrerend zijn voor hen allen dat hun columns eigenlijk alleen gelezen worden door intellectuelen, linkse denkers, antifascistische wijsgeren, tekstanalisten, mensen uit de elite en de bovenlaag, en studenten vergelijkende cultuurwetenschappen. Zelf behoor ik tot geen enkele van die categorieën, en je zou mij een lone wolf in de columnlezerij kunnen noemen, waarbij ik telkens weer moet besluiten dat met name Saskia de Coster de beste columnist in ons land is.

Deze opvatting is ietwat gekleurd omdat Saskia één van m’n beste vriendinnen is. We hebben samen al heel wat meegemaakt, bijvoorbeeld als we, meestal met nog wel wat andere schrijvers, aanwezig zijn op literaire festivals. Vaak zijn die andere schrijvers enorm saai (Jeroen Olyslaegers), kwebbelaars waar je een punthoofd van krijgt (Lize Spit), ietwat raar ruikende zonderlingen (Christophe Van Gerrewey), atavistische contemplators (Stefan Hertmans), en makers van allerlei dubbelzinnige opmerkingen, vaak in de pornografische sfeer (Kristien Hemmerechts). Saskia de Coster springt er echt wel bovenuit qua sympathie, leukigheid, humor, vriendschappelijke omgang, intelligentie, tactiliteit, praatvaardigheid, en verantwoord feminisme. Velen van m’n tienduizenden fans zullen zich afvragen: ‘Meneer Brusselmans, is er ooit iets méér dan amicale toenadering geweest tussen Saskia en u?’

Je zou kunnen zeggen van wel, op initiatief van Saskia, die me op een keer een nis introk, haar tong in m’n oor stak, die tong er op den duur weer uithaalde, en zei: ‘Herman, ik wil jou, hoewel ik voor de rest zo lesbisch ben als een pot tuinbonen.’ Ik moest haar verlangen de kop indrukken, want ik was op dat moment op trouwe en monogame wijze net samen met m’n Nieuwe Verloofde, en op die manier wil ik even terugkeren naar Saskia’s beginvraag: ‘Waar is de vrouw die voor seks het heft in eigen handen neemt?’ Tja, die vrouw, mijn Nieuwe Verloofde dus, ligt geregeld bij mij in bed, en ze neemt niet alleen het heft in eigen handen, maar ook m’n pik, en daar slingert ze zodanig mee dat op den duur de spermatozoïden heel haar smoeltje bedekken. Kortom, ja, vrouwen met het heft bestaan wel degelijk.’

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234