Koppensneller Herman Brusselmans: 'Shania Twain brengt na 15 jaar nieuw werk uit'

We mogen Humo dankbaar zijn voor alles wat het blad ons heeft laten ontdekken.

Een tijdlang ben ik erg verliefd geweest op Shania Twain. Ik vond haar de mooiste vrouw ter wereld. Nochtans werd er in het begin van haar carrière weinig ophef over haar gemaakt: haar countrydeuntjes werden zelfs ‘oubollig’, ‘tweederangs’ en ‘eendagsvliegjes’ genoemd. Het tij keerde toen in 1994 aandacht aan haar werd besteed in Humo.

Dat was in Humo 2904, en er stond een groot vraaggesprek in met Shania, afgenomen door de onovertrefbare en toen nog jonge interviewer Serge Simonart. Hij schreef in z’n inleiding dat Shania hem bij wijze van kennismaking muilde, haar hand in z’n broek stak, en mompelde: ‘Serge, you have the biggest dick in showbusiness.’

Na publicatie was het hek van de dam en werd Shania met name in Vlaanderen de grote ster die ze nog steeds is. Wat ik wil zeggen is dat we Humo dankbaar mogen zijn voor alles wat het blad ons heeft laten ontdekken, alsmede voor de ronduit schitterende artikelen, de unieke strips en columns, de algeheel uitmuntende schrijfstijl, en de grapjes en grolletjes die we in geen enkel weekblad, waar ook ter wereld, aantreffen.

Humo is altijd een kweekvijver voor groot talent geweest, en dan heb ik het niet uitsluitend over Serge Simonart, maar ook over Marc Didden, Piet Piryns, Rudy Vandendaele, Kamagurka, Jan Mulder, Jeroen Maris, Heleen Debruyne, Gummbah, Arnon Grunberg, Guido Van Meir, Hugo Matthysen, en vele, vele anderen, allemaal onder de vleugels van hardwerkende, unieke hoofdredacteuren, zoals Karel Anthierens, Wouter Van Driessche, Danny Ilegems, Sam De Graeve, Mark Schaevers, Bart Vanegeren, Jörgen Oosterwaal, en natuurlijk vooral de grootmeester zelf, Guy Mortier.

Zonder Guy Mortier was Humo nooit het beste blad van Europa geweest, en z’n geest zal eeuwig door de kantoren dwalen. Let op, en dit zeg ik vooral voor onze jonge lezers, Guy Mortier leeft nog altijd. Sterker nog, vaak komt hij nog op de redactie van Humo, en geeft enige tips, die later van onschatbare waarde blijken.

Zo gaf hij enige maanden geleden aan de oude reporter Wilfried Hendrickx de tip om nu en dan z’n toupet wat rechter op z’n markante kop te zetten, want achter Wilfrieds rug werd enigszins gelachen met het pruikje. Maar goed, Humo heeft goeie en slechte tijden overleefd, en nu zitten we aan nummer 4000, en het einde is nog lang niet in zicht. Ikzelf ben er al bij sinds 1996: ongeveer in nummer 2950 begon ik aan de columnreeks die onafgebroken is doorgegaan, zeer tot mijn eigen vreugde en die van m’n bankrekening.

In al die jaren werkte ik noest door in de achtergrond. Slechts af en toe bezocht ik de redactie van Humo, meestal in het kader van een feestje, en dan was het meteen goed raak. Ik was nog een gezelligheidsdier in die tijd, en ik herinner me met name de verjaardagsparty van Guy Mortier in 2003. Met z’n allen, medewerkers van allerlei slag, hadden we voor Guy een BMW uit de 5-reeks gekocht, en hij was daar zo blij mee, dat hij, schertsend zoals gewoonlijk, zei: ‘Ik had liever een BMW uit de 7-reeks gehad, maar deze is ook wel oké.’

We lachten hartelijk, en hier en daar werd een traantje weggepinkt. Toen zetten de meesten van ons het op een zuipen, behalve ik, want ik had al tien jaar m’n status als alcoholist afgezworen. Toch amuseerde ik mij uitzonderlijk, en ik danste met de secretaresses, die, zoals bekend, in de Humo-rangen altijd bloedmooi en bijzonder geil zijn. Met eentje ervan raakte ik zelfs tot in de toiletten, waar ik haar omstandig befte, en zij zei achteraf: ‘Je doet het veel beter dan Serge Simonart, Hugo Matthysen, en Piet Piryns.’

Maar we konden ook ernstig zijn, en dan praatten we over de wereldproblematiek, de ontwaarding van het hedendaagse geld, de kwestie Israël en Palestina, en de vraag of het niet eens tijd werd om Arnon Grunberg als columnist buiten te gooien, waarop ik tegen de consensus in zei: ‘Nee, laat Arnon maar blijven, tientallen lezers kunnen z’n column wel waarderen.’

Ach, en zo zou ik nog vele, vele anekdotes kunnen vertellen over het fantastische blad Humo, en uitgerekend in dit nummer 4000 wens ik het nog vele herbergzame jaren toe. En Shania Twain wens ik weer een enorme hit toe.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234