null Beeld

Koppensneller Herman Brusselmans: 'Stoppen met roken wordt veel goedkoper'

Herman Brusselmans gaat iedere week op zoek naar het verhaal achter een opvallende kop in de krant of op een nieuwssite.

Herman Brusselmans

undefined

null Beeld

Dat komt omdat het bezoek aan een tabacoloog bijna gratis wordt in plaats van een dure, nergens toe leidende, overbodige zaak. Wat is een tabacoloog? Dat is een pipo die je van de sigaret moet afhelpen, en daar meestal niet in slaagt. Ik ben eens bij een tabacoloog geweest, bovendien een professor, maar waarin, dat wilde hij me niet verklappen. ‘Ga maar op die stoel zitten,’ zei hij. Ik dacht: ik zal het spel maar meespelen, en ging op de stoel zitten.

Op de muur tegenover mij was met een viltstift een zwart punt getekend. ‘Kijk naar het punt,’ zei hij, ‘en stel je voor dat je in een landschap zit, met alleen maar bomen en gras en een blauwe lucht en het gezoem van de vliegende diertjes en het licht van de stijgende zon.’ Ik keek naar dat punt en probeerde me het landschap voor te stellen, maar al wat ik zag, was Véronique De Kock, naakt en plitsepletse uitvoerend met haar eigen tieten. Ik heb van die periodes, al jaren en jaren, dat ik veel aan Véronique De Kock denk, en altijd is ze bloot en zo sexy als de in brand staande hel. Dus nee, me een landschap voorstellen, dat lukte niet. Dat zei ik tegen de tabacoloog.

'Omwille van de liefde wil ik stoppen met roken, en daar begin ik nú mee. Of straks'

‘Zo moeilijk is dat toch niet?’ snauwde hij. ‘Of het moeilijk is of niet,’ zei ik, ‘de vraag blijft hoe jij me van het roken gaat afhelpen met vliegende diertjes en de blauwe lucht.’ ‘Het is een psychologische kwestie,’ zei hij, ‘en geloof mij, ik weet waarmee ik bezig ben.’ ‘Ik weet ook waarmee ik bezig ben,’ zei ik, ‘en dat is doodgaan van het verlangen naar een sigaret.’ Ik betaalde hem 50 euro en ging weg. Een tabacoloog, mijn kloten. En kauwgum, stickers, Champix-pillen, sprays en elektronische vervangsigaretten: ook mijn kloten. Een roker zal altijd een roker zijn. De sigaret is de duivel met wie je een pact hebt gesigneerd. Inhaleren is ademen. Toch wil ik er, na 45 jaar omstandig paffen, van af.

Daar zijn een paar redenen voor: angst om te sterven, m’n gordijnen die om de drie weken gewassen moeten worden en waaruit vijf kilo nicotine vrijkomt, m’n hond die begint te hoesten, en vooral: m’n verloofde die anti roken is en me dagelijks vraagt of ik niet al m’n Marlboro’s met een schaar in tweeën wil knippen en weggooien. Voor zo’n prachtig meisje zou je toch alles doen? Ik denk helaas weleens: ja, ik zou voor haar alles doen, behalve stoppen met roken. En dan denk ik: verdomd, zelfs stoppen met roken zou ik voor haar doen, maar hoe? Men mag toch niet vergeten dat roken een serieuze verslaving is, die na 45 jaar haar prominente plaatsje heeft opgeëist in je leven.

M’n eerste sigaret rookte ik toen ik 13 was. Ik kreeg ze van onze hoeveknecht, Jef Van Dokkes. Hij draaide er één met tabak uit Wervik en zei: ‘Hier, rook die op, je krijgt er sterke spieren van en het verdrijft de nervositeit.’ Zelf was hij een schriel mannetje zonder spieren en zo nerveus als de pest, maar roken dat hij deed! Een hele zak Wervik per dag! Ik probeerde de door hem voor mij gerolde sigaret, en ik dacht: verdomme, dit is een openbaring, dit is fantastisch, een wereld gaat voor mij open, en dit wil ik de rest van m’n leven doen.

Ik zei meteen tegen Jef Van Dokkes: ‘Nog één, en snel wat!’ En op die manier begon het. Overigens wordt weleens gezegd dat roken erfelijk is. Dat kan kloppen: heel m’n familie rookte, onder meer m’n grootvader Frans met z’n dagelijkse vijftien dikke sigaren, m’n vader Gust met z’n twee pakjes groene Michel per etmaal, m’n oom Oscar, die er tussen het innemen van mescaline door een hoop Belga’s doorjoeg, en m’n tante Sonja, die het roken in de eerste plaats bekeek als een feministisch gebaar: volgens haar was het percentage rokende vrouwen veel te laag ten opzichte van het percentage rokende mannen. Daarom probeerde zij meer te roken dan iedere man op aarde.

Dat lukte haar aardig, en reeds op 46-jarige leeftijd moest ze zodanig rochelen en spuwen en hijgen en de longen uit haar lijf proesten dat zelfs ik tegen haar zei: ‘Tante, zou je niet wat minderen?’ Waarop ze een antwoord gaf dat ik niet verstond omdat ze net bezig was met een serie bruine slijmbollen uit haar keel te laten glijden. Hoe dan ook, omwille van de liefde wil ik stoppen met roken, en daar begin ik nú mee. Of straks.’

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234