null Beeld

Koppensneller Herman Brusselmans: 'Vooral vrouwen krijgen het aan hun hart'

Ik was zo buiten adem als Maggie De Block na twee uur bossanova dansen met een zak zemelen in haar nek

Hartaanvallen, attaques, kransslagaderbreuken: het leken altijd fenomenen die vaker voorkwamen bij mannen dan bij vrouwen. Je hoorde inderdaad relatief weinig zeggen dat een overleden vrouw aan een fatale hartstoornis kassiewijle was gegaan. Nu is uit diverse studies gebleken dat het de vrouwen zijn die qua dodelijke hartproblemen de mannen met verve een poepje laten ruiken.

Hoe komt dat? Ten eerste, er zijn meer vrouwen dan mannen. Dat kun je jammer vinden, maar het is helaas zo. Ten tweede, vrouwen hebben kleinere bloedvaten, waardoor het bloed, meer dan bij mannen met hun gigantische bloedvaten, het moeilijk heeft om te vloeien. Ten derde is de diagnose bij vrouwen moeilijker te stellen. Mannen voelen pijn in hun borststreek, krijgen ook nog steken in hun linkerarm, en hopla, het hart is niet oké! Vrouwen voelen helemaal geen pijn in hun borststreek, en ook niet in hun linkerarm. Welneen, zij moeten vooral panikeren als ze pijn voelen in de anus en een schrijnend gevoel krijgen achter hun oren. Maar dan denken ze: ik zal m’n gat afgeveegd hebben met te ruw wc-papier en ik krab even achter m’n oren, dan gaat die jeuk wel weg. Verkeerd gedacht! Even later liggen ze met hun poten omhoog als gevolg van een keiharde, nietsontziende hartaanval.

En dan is er natuurlijk nog de factor die voor veel ziektes, afwijkingen, klachten en sterfgevallen zorgt: stress. Vrouwen hebben veel meer stress dan mannen. Dat komt onder meer door seksisme, in die zin dat vrouwen nog steeds beschouwd en behandeld worden als tweederangsburgers. In hoeveel huisgezinnen is het niet zo dat de vrouw niet alleen een fulltime baan heeft, maar na thuiskomst des avonds ook nog eens de kookpotten op het vuur moet zetten, met de kinderen dient te spelen, en eenmaal uitgeput in bed aan de man z’n roede moet sjorren, want meneer is te lui en te lam om het zelf te doen. Daarom zou het leven van vrouwen veel eenvoudiger en minder belastend worden als meer mannen zouden overgaan tot goeie ouwe masturbatie. Ruk godverdomme aan je eigen fluit en laat je wijf met rust. Die heeft, na een uitputtende dag, wel wat anders aan haar hoofd dan de zorg over een lelijke, purperen erectie die ernaar snakt om twaalf miljoen spermatozoïden naar buiten te jagen.

Ja, seksisme is en blijft een probleem van alle tijden. Zelf ben ik gelukkig een fulltime antiseksist. In mijn relatie heeft m’n verloofde Lena het compleet voor het zeggen. Neem nu gisteren. Ik zei: ‘Baby, we zullen bij dit goeie weer een koffietje gaan drinken bij koffiehuis Simon Says op het Sluizeken.’ Zij zei: ‘Nee, we gaan naar koffiehuis Franz Gustav in de Kongostraat, dat is een heel eind verder lopen, en jij hebt beweging nodig, want je bent oud en amechtig en je rookt je, ondanks mijn niet afhoudende inspanningen om je ervan af te helpen, nog steeds te pletter. Een wandeltocht van een kilometer zal je meer deugd doen dan 25 meter strompelen naar altijd weer de dichtstbijzijnde locatie.’ Dus wij naar koffiehuis Franz Gustav. Die kilometer leek wel eindeloos. Bovendien verplichtte Lena mij om onderweg tien buikspieroefeningen en twintig huppelpasjes te doen, en dertig keer te pompen. Tjonge, ik was zo buiten adem als Maggie De Block na twee uur bossanova dansen met een zak zemelen in haar nek.

Wat ik bedoel is dit: een seksist zou tegen z’n vrouw snauwen: ‘Als ik zeg dat we naar Simon Says gaan, dan gáán we naar Simon Says, stomme teef!’ Terwijl ik m’n mannelijke overheersingsdrang van me afschud en keurig de bevelen van m’n verloofde opvolg, waardoor ik haar een vrouwelijke eigenwaarde geef die alleen maar positieve gevolgen heeft: m’n vriendin heeft minder stress, daardoor krijgt ze extra energie, in bed slingert ze met m’n sjarel dat het een lieve lust is, en de kans dat ze ineens mompelt: ‘Wat krijgen we nou? M’n anus doet pijn en het schrijnt achter m’n oren’, is heel klein, zodat ik en de vele anderen die van haar houden niet bang moeten zijn dat ze een hartaanval krijgt. Trouwens, toen ik op het terras bij Franz Gustav een sigaret opstak zei ze: ‘Rook jij die kutsigaret maar morgen of overmorgen.’ Kortom, vrouwen die de teugels in handen hebben, zorgen ervoor dat zijzelf én hun mannen langer gezond blijven dan ooit voorzien was.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234